ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2018

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Φέτος το θέμα είναι «Οικογένεια και Διαβήτης». Οι δράσεις της Διεθνής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη(IDF) το 2018 έχουν ως στόχο να:

  • Αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την επίδραση που έχει ο σακχαρώδης διαβήτης στην οικογένεια και στην ομάδα υποστήριξης του ασθενούς
  • Προωθήσουν τον ρόλο της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, τη πρόληψη και την εκπαίδευση στο σακχαρώδη διαβήτη

 

Ο Διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια

Πάνω από 425 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με σακχαρώδη διαβήτη. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν το διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της τακτικής σωματικής άσκησης, της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιούς περιβάλλοντος διαβίωσης. Οι οικογένειες έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2 και πρέπει να τους παρασχεθεί εκπαίδευση, αναγκαίοι πόροι και το κατάλληλο περιβάλλον που θα τους επιτρέπει να ζήσουν μια υγιεινή ζωή.

1 στους 2 ανθρώπους που ζουν σήμερα με σακχαρώδη διαβήτη είναι αδιάγνωστος. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν το διαβήτη τύπου 2. Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία είναι το κλειδί για την πρόληψη των επιπλοκών του. Όλες οι οικογένειες ενδέχεται να επηρεαστούν από τον διαβήτη και έτσι η γνώση των συμπτωμάτων και των παραγόντων κινδύνου για όλους τους τύπους διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας και συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση του.

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό έξοδο για τον ασθενή και την οικογένεια του. Σε πολλές χώρες, το κόστος της ινσουλίνης και η καθημερινή παρακολούθηση της ασθένειας μπορεί να υπερβεί το ήμισυ του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος μιας οικογένειας. Επιπρόσθετα, η τακτική και προσιτή πρόσβαση σε βασικά φάρμακα για το διαβήτη δεν είναι εφικτή για πάρα πολλούς. Επομένως, η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και η φροντίδα είναι επείγουσα ανάγκη. Με αυτό το τρόπο θα αποφευχθεί το αυξημένο κόστος για τον ασθενή και την οικογένεια του, που επηρεάζει την ποιότητα ζωής.

Λιγότερο από 1 στα 4 μέλη μιας οικογένειας έχουν πρόσβαση σε προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούν το σακχαρώδη διαβήτη. Η στήριξη της οικογένειας στη φροντίδα των διαβητικών ασθενών είναι αποδεδειγμένο ότι έχει ουσιαστική επίδραση στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας των ατόμων με διαβήτη. Έτσι, είναι σημαντικό η πρόσβαση στην εκπαίδευση να είναι προσιτή σε όλους τους διαβητικούς και τις οικογένειές τους. Η διαρκής αυτοδιαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη και η υποστήριξη των ασθενών από την ομάδα αντιμετώπισης τους, μειώνουν τις συναισθηματικές επιπτώσεις της νόσου που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στη ποιότητα ζωής των διαβητικών.

Πηγή: healthline.gr