Όταν διαπιστώσετε ότι το παιδάκι σας δεν μπορεί να ξεχωρίσει και να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση και το πάτε στον οφθαλμίατρο, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας μιλήσει για μυωπία.
Η διαθλαστική αυτή ανωμαλία των ματιών, που είναι μια συνηθισμένη ασθένεια, εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 5-15 ετών . Υπάρχει όμως πιθανότητα να παρουσιαστεί και πολύ νωρίτερα από τα δύο ή τρία χρόνια της ζωής του παιδιού ή ακόμη και από τη γέννησή του. Σε όσο πιο μικρή ηλικία εμφανιστεί η μυωπία, τόσο πιο απαραίτητο θα είναι να φορά γυαλιά το παιδάκι σε όλη του τη ζωή.
Η εξέλιξη της μυωπίας, πάντως είναι γενετικά προκαθορισμένη και δεν επηρεάζεται συνήθως από εξωγενείς παράγοντες.Για να καταλάβετε τα συμπτώματά της, θα παρατηρήσετε αν το παιδί σας κρατά πολύ κοντά στα μάτια του το βιβλίο που ξεφυλλίζει ή όταν κάθεται μπροστά στην τηλεόραση, μισοκλείνει τα μάτια του προσπαθώντας να διακρίνει καλύτερα αυτό που βλέπει.
Παρατηρήστε ακόμη αν το παιδάκι σας αναγνωρίζει από μακριά πρόσωπα και αντικείμενα. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την όρασή του, επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο.
Αντιμετώπιση μυωπίας
Για την αντιμετώπιση της μυωπίας, τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν να φορέσουν διορθωτικά γυαλιά. Επειδή το οπτικό σύστημα του παιδιού αναπτύσσεται και εξελίσσεται, ειδικά στα 5-6 έτη , τα διορθωτικά γυαλιά παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της όρασης! Έτσι η εικόνα θα εστιάσει σωστά στον αμφιβληστροειδή:
- δίνοντας στο παιδί σωστή εικόνα που θα το βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα στο περιβάλλον του
- σε περίπτωση στραβισμού που οφείλεται στη μυωπία , τα μάτια θα έρθουν στην ίσια ευθεία θέση
- θα βοηθήσουν να δυναμώσουν ένα τεμπέλικο μάτι
Ερευνητές αποδεικνύουν ότι εκτός από το κληρονομικό παράγοντα που θεωρούταν μέχρι σήμερα ότι ήταν η αιτία, περιβαντολογικοί παράγοντες επίσης εμπλέκονται. Η κοντινή εργασία, το πολύωρο διάβασμα σε μικρή απόσταση, η μεγάλη και αλόγιστη χρήση κινητών-tablets, η θέαση τηλεόρασης σε κοντινή απόσταση. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η παραμονή σε ανοιχτούς χώρους και σε έντονο φως.
Πηγή: onmed.gr