Γιατροί, Μαγνησία, Πλαστικός Χειρουργός

Λιποαναρρόφηση-Nέες τεχνικές για πρώτη φορά στο Βόλο

Πάτσης Κωνσταντίνος

Πλαστικός Χειρουργός

Πλαστική Επανορθωτική & Αισθητική Χειρουργική

Κ.Καρτάλη 172, Βόλος

www.drpatsis.gr

Η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική θεραπεία της Πλαστικής χειρουργικής , που αφορά σε γυναίκες & άντρες και είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη για την ασφάλεια της και την απόλυτη αποδοτικότητα της . Αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση του τοπικά συσσωρευμένου λίπους και της λιποδυστροφίας (κλινική οντότητα που χαρακτηρίζει τη μη φυσιολογική ποσοτικά εντόπιση λιποκυττάρων σε ορισμένα σημεία του σώματος) και εφαρμόζεται με στόχο την αλλαγή στο σχήμα του σώματος και όχι το αδυνάτισμα. Παρά το γεγονός ότι με τη λιποαναρρόφηση αφαιρείται μεγάλος όγκος λιπώδους ιστού (από 1 έως 6 λίτρα), η χειρουργική αυτή επέμβαση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος αν και προφανώς ο ασθενής ζυγίζει αναλόγως λιγότερο μετά την επέμβαση .

Η διαδικασία της λιποαναρρόφησης απαιτεί προσεκτικό προεγχειρητικό σχεδιασμό από τον πλαστικό χειρουργό για τον εντοπισμό των λιποδυστροφικών περιοχών και των σημείων εισόδου των χειρουργικών κανουλών αναρρόφησης έτσι ώστε διαμέσου των μικροσκοπικών τομών (περίπου 3 χιλιοστά) να υπάρχει άμεση πρόσβαση στις προς θεραπεία ανατομικές περιοχές του σώματος.

Οι περιοχές του σώματος που επωφελούνται της λιποαναρρόφησης είναι η ευρύτερη κοιλιακή χώρα, τα πλαινά «ψωμάκια», οι γοφοί (ισχία) στα πόδια, το εσωτερικό των μηρών, τα γόνατα , οι αστράγαλοι και το πηγούνι. Επίσης, η ράχη της πλάτης, οι γλουτοί, οι γάμπες αλλά και το πρόσωπο. Στους άντρες, μια επιπλέον περιοχή που επωφελείται της λιποαναρρόφησης είναι το στήθος, σε περιπτώσεις γυναικομαστίας.

Εικ.1 : Λιποαναρρόφηση διπλοσάγωνου

Εικ.2 Λιποαναρρόφηση κοιλίας, ψωμάκια, γοφών, έσω μηρών

Η λιποαναρρόφηση διενεργείται είτε με τοπική αναισθησία, είτε υπό μέθη είτε με χορήγηση γενικής αναισθησίας, αναλόγως της κλινικής εικόνας (μέγεθος προβλήματος) και της κατάστασης του υποψηφίου προς θεραπεία (όπως αυτή προκύπτει από τον προεγχειρητικό έλεγχο) . Η επιλογή του τύπου αναισθησίας, υπόκειται σε προκαθορισμένα ιατρικά κριτήρια πλαστικής χειρουργικής & αναισθησιολογίας.

Εικ.3 Λιποαναρρόφηση και διόρθωση ασυμμετρίας γλουτών

Με τη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση, το περίσσειο λίπος αναρροφάται διαμέσου ειδικών κανουλών λιποαναρρόφησης, και αφού πρώτα έχει προηγηθεί η διεγχειρητική επεξεργασία του υποδόριου λίπους με ειδικό διάλυμα . Η κλασσική λιποαναρρόφηση είναι η λεγόμενη SAL (Suction Assisted Lipoplasty) η οποία για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας έχει εμπλουτιστεί με όλες τις νεότερες χειρουργικές τεχνικές για την επίτευξη ακόμα καλύτερων αποτελεσμάτων. Η Λιποαναρρόφηση Υποβοηθούμενη από Υπερήχους, (Ultrasound Assisted Lipoplasty) είναι η τελευταία εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής στον τομέα της λιποπλαστικής. Η μέθοδος χρησιμοποιεί ειδικές κάνουλες υπερήχων, θερμολιποδιαλυτικές, οι οποίες εισέρχονται όπως οι κλασσικές κάνουλες στον λιπώδη ιστό και προκαλούν ελεγχόμενη (μέσω πολλαπλών αισθητήρων) τήξη του λίπους παρέχοντας μεγαλύτερες ποσότητες λίπους στην αναρρόφηση .  Τα πλεονεκτήματα της είναι η κατά 30% περίπου αυξημένη δυνατότητα σύσφιξης των περιοχών, η μεγαλύτερη ποσότητα και καλύτερη ποιότητα αναρροφημένου λίπους και η άμεση ανάρρωση.

Η τεχνική είναι ευρέως διαδεδομένη (και εγκεκριμένη) στις Η.Π.Α και είναι η λύση στη σμίλευση του σώματος, την απαλλαγή από τα περιττό πάχος στα γνωστά «μεσογειακά» σημεία και τη διόρθωση της σιλουέτας . Με την ίδια τεχνική, σε επιλεγμένους με βάση ιατρικά κριτήρια πλαστικής χειρουργικής είναι δυνατή η ανάδειξη συγκεκριμένων ανατομικών στοιχείων όπως πχ . οι ορθοί κοιλιακοί, δηλαδή η δημιουργία «κοιλιακών» six-pack άμεσα.

Η άριστη ποιότητα του αναρροφούμενου λίπους με τη μέθοδο της υποβοηθούμενης από υπερήχους λιποαναρρόφησης δίνει το πλεονέκτημα της εξαιρετικής επιβίωσης των λιποκυττάρων σε περίπτωση που αυτά ταυτόχρονα μεταμοσχευθούν σε κάποια άλλη περιοχή που ζητείται όγκος για αισθητικούς (συχνότερα πρόσωπο , στήθος και γλουτοί) ή επανορθωτικούς λόγους (ουλές, εντυπώματα από ατύχημα κλπ).

Το πλεονέκτημα της λιποαναρρόφησης και λιπομεταφοράς είναι η ταυτόχρονη αφαίρεση περίσσειας λίπους από κάποιες περιοχές και η επανατοποθέτηση αυτού (επεξεργασμένου) σε κάποιες άλλες.

Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης είναι μόνιμα. Η ανάρρωση μετά την επέμβαση είναι άμεση, χωρίς πόνο ή περιορισμό κινήσεων, χάρη στις σύγχρονες τεχνικές χειρουργικής και τον κατάλληλο διεγχειρητικό εξοπλισμό. Η δυσκολία στην ανάληψη δραστηριοτήτων που χαρακτήριζε (και χαρακτηρίζει ακόμα) τις παλιότερες τεχνικές έχει δώσει τη θέση της στην ταχύτατη επάνοδο στην καθημερινότητα.Η χειρουργική επέμβαση της λιποαναρρόφησης δε πρέπει να συγχέεται με μη επεμβατικές μεθόδους λιποδιάλυσης (και όχι λιποαναρρόφησης) που πραγματοποιούνται με εξωτερικές συσκευές  σε μη χειρουργικούς χώρους. Η αποτελεσματικότητα δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμη και για το λόγο αυτό καμία από τις μη επεμβατικές θεραπείες δε θεωρείται βάσει βιβλιογραφίας πως υποκαθιστά τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης.

Στο ιατρείο μας εφαρμόζουμε τα πλέον σύγχρονα πρωτόκολλα λιποαναρρόφησης κλασσικής ή υποβοηθούμενης από υπερήχους , χρησιμοποιώντας τελευταίας γενιάς χειρουργικό εξοπλισμό λιποαναρρόφησης, για την εξασφάλιση της μέγιστης ασφάλειας των ασθενών μας και την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.