Μαγνησία

Πως σχετίζεται η διατροφή με την καλή υγεία των μαλλιών μας

ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ/ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΗ 28 ΒΟΛΟΣ  2421 400192

foteininutrition@hotmail.com

Η έντονη τριχόπτωση απασχολεί σήμερα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, πλέον όχι μόνο τους άνδρες, αλλά και τις γυναίκες.  Φυσιολογικά πέφτουν απ΄το κεφάλι μας  καθημερινά 50-100 τρίχες. Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται. Αιτίες της τριχόπτωσης και για τα δύο φύλα είναι  η γήρανση, η κληρονομικότητα, το άγχος, οι ορμονικές μεταβολές, η αλλαγή  εποχής, η υπερβολική δόση φαρμάκων, οι δερματικές παθήσεις, η  χρήση προϊόντων καλλωπισμού με ακατάλληλα χημικά αλλά και η μη  διατήρηση ενός  ισορροπημένου διατροφικού πλάνου.

Τα  κύτταρα  των τριχοθυλακίων  έχει, εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα κύτταρα, ανάγκη υψηλής παροχής τόσο σε ενέργεια  όσο και σε θρεπτικά συστατικά. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία έχουν τόσο αρνητική επίπτωση στην υγεία των μαλλιών. Στις περιπτώσεις που η παραπάνω απαίτηση δεν ικανοποιείται για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις τριχόπτωσης ή αλλαγής χρώσης των μαλλιών μας.

Επιπλέον παρά το γεγονός ότι ο συνηθέστερος τύπος τριχόπτωσης – ανδρογενής αλωπεκία, έχει σε μεγάλο βαθμό κληρονομικές ρίζες, η διατροφή είναι δυνατόν να παίξει σημαντικό ρόλο ως προς την επιτάχυνση ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της πάθησης.

Τι θα πρέπει να συμπεριλάβω στη διατροφή μου

Καλά λιπαρά και ειδικότερα Ω3
Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα είναι πλούσιες πηγές λιπαρών οξέων μαζί με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς και ειδικότερα τα καρύδια. Οι ξηροί καρποί, εκτός του ότι προσφέρουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον οργανισμό μας, τα οποία κάνουν και καλό στην καρδιά μας , είναι και καλές πηγές ψευδαργύρου, ο οποίος εμποδίζει την τριχόπτωση. Επίσης  πηγές  καλών λιπαρών είναι το ελαιόλαδο, οι σπόροι chia  και το αβοκάντο.

Πρωτεΐνη
Η λήψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών καθώς αποτελούνται κατά βάση από πρωτεΐνη. Κατά τη διάρκεια της λοχείας αλλά και της εμμηνόπαυσης ,όπου οι απαιτήσεις της γυναίκας σε πρωτεΐνη είναι αυξημένες, συχνά παρατηρούνται φαινόμενα μη αντιστρέψιμης τριχόπτωσης. Το κρέας , το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης  είναι καλές πηγές πρωτεΐνης. Αν απέχετε από τα κρεατικά και όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, η πρωτεΐνη και πάλι μπορεί να υπάρχει στη διατροφή σας, από διαφορετικές πηγές. Οι φακές, τα φασόλια και άλλα όσπρια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τριχόπτωσης, αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, ενώ περιέχουν και βιταμίνη E, η οποία δρα επίσης βοηθητικά ως προς τη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής.

Σίδηρος
Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή αιμογλοβίνης του αίματος, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς του σώματος. Όταν η αιμογλοβίνη βρίσκεται σε υγιή επίπεδα, το οξυγόνο διασκορπίζεται σωστά στον οργανισμό κι αυτό σημαίνει ότι στο κεφάλι σημειώνεται καλή κυκλοφορία αίματος, που διεγείρει και προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών. Για να καταφέρετε να προσθέσετε σίδηρο στη διατροφή σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε… συκώτι καθημερινά, αλλά να αυξήσετε άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτόν, όπως αποξηραμένα φρούτα, χυμό κερασιού, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, χουρμάδες, αβγά κ.ο.κ. Μην ξεχνάτε ότι η βιταμίνη C βελτιώνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό, γι’ αυτό αυξήστε τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τις φράουλες, τα μπρόκολα κ.ο.κ. μαζί με τις τροφές που σας παρέχουν σίδηρο.

Ψευδάργυρος

Πολλοί από αυτούς που πάσχουν από απώλεια μαλλιών παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, ενός μετάλλου που παίζει σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του σώματος, από την αναπαραγωγή κυττάρων μέχρι την ορμονική ισορροπία, οι οποίες επηρεάζουν και τα μαλλιά μας. Κυρίως, όμως, ο ψευδάργυρος ρυθμίζει τους αδένες που σχετίζονται με τους θύλακες των τριχών κι αν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό μας, οι θύλακες αποδυναμώνονται, οδηγώντας στο «σπάσιμο» και το πέσιμο των μαλλιών μας. Για να καταπολεμήσουμε αυτό το πρόβλημα, μπορούμε να καταναλώνουμε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, όπως θαλασσινά (γαρίδες, στρείδια, μύδια), αλλά και κόκκινο κρέας, πουλερικά και ξηρούς καρπούς. Έχετε, όμως, υπόψη σας ότι η υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε τριχόπτωση, γι’ αυτό βασιστείτε στη διατροφή σας, χωρίς να λάβετε ταυτόχρονα κάποιο συμπλήρωμα.

Τι θα πρέπει να αποφύγω

Απλοί και Επεξεργασμένοι Υδατάνθρακες
Και στις δύο περιπτώσεις θρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχει κανείς καταναλώσει δεν φτάνουν στον προορισμό τους καθώς ανακατευθύνονται προκειμένου να διευκολυνθεί η πέψη των παραπάνω τροφών. Τέτοιες τροφές είναι το λευκό αλεύρι, το κέικ ,τα τσιπς και τα μπισκότα.

Τηγανιτά φαγητά
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί οδηγούν σε αύξηση της τεστοστερόνης κάτι το οποίο είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης (DHT) που σχετίζεται άμεσα με τον πλέον κοινό τύπο τριχόπτωσης την ανδρογενή αλωπεκία.

Υποκατάστατα της ζάχαρης
Συγκεκριμένα η ασπαρτάμη – χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο της ζάχαρης πέραν των άλλων έχει κατηγορηθεί ευθέως ότι προκαλεί εξασθένηση της τρίχας και τριχόπτωση.