ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Διπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Μέσα σε μία εβδομάδα, τα κρούσματα από 22 έφτασαν τα 43 ενώ μόλις ένα δεν χρειάστηκε νοσηλεία – Στη Δυτική Αττική η βασική εστία της λοίμωξης

Ολοένα και πιο δυναμικά κινείται ο ιός του Δυτικού Νείλου, μέσω των μολυσμένων κουνουπιών, ανά τη χώρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου έχουν διπλασιαστεί και ανέρχονται πλέον σε 43 – μέχρι και την περασμένη Πέμπτη είχαν δηλωθεί 22 κρούσματα, έναντι 14 που είχαν δηλωθεί στις 19 Ιουλίου και 9 κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί στις 12 του ίδιου μήνα.

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΟ, 16 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου – η οποία μπορεί να προκαλέσει επίσης εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση- ενώ ένας εκ των ασθενών βρίσκεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μόλις ένα περιστατικό δεν χρειάστηκε νοσηλεία
Η σοβαρή μορφή της λοίμωξης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από τα 43 περιστατικά που έχουν καταγραφεί εφέτος, μόλις ένα δεν χρειάστηκε νοσηλεία!

Σε ό,τι αφορά την ηλικία αναφέρονται ασθενείς από 13 έως 85 χρόνων.

Στη Δυτική Αττική τη βασική εστία της λοίμωξης
Η βασική εστία της λοίμωξης βρίσκεται στη Δυτική Αττική όπου έχουν αναφερθεί περισσότερα από τα μισά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ο χάρτης του ιού του Δυτικού Νείλου διαμορφώνεται ως εξής: Μετά τα Μέγαρα, την Ελευσίνα και την Ηλιούπολη, μια νέα εστία εμφανίστηκε στην Αττική, στον Ασπρόπυργο. Στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τη Χαλκηδόνα και το Ωραιόκαστρο, επηρεαζόμενες περιοχές είναι οι δήμοι Κορδελιού-Ευόσμου και Βόλβης.

Στην Ημαθία υπάρχουν δύο περιοχές με εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα – ως την περασμένη εβδομάδα ήταν μόνο ο δήμος Αλεξάνδρειας, πλέον είναι και ο δήμος Βέροιας.

Ακόμη, κρούσματα δηλώθηκαν στην Κορινθία, και συγκεκριμένα στο δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.

Παραμένουν βασικά σημεία της πορείας του ιού – και συνεπώς των μολυσμένων κουνουπιών- η Τανάγρα (Βοιωτίας), η Σαλαμίνα (Πειραιάς), η Χαλκίδα (Εύβοια).

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν ότι η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού και ζητούν από τους πολίτες σε όλες τις περιοχές, τόσο σε αυτές όπου ήδη κυκλοφορεί ο ιός όσο και στις άλλες, να εφαρμόζουν μέτρα για την ατομική τους προστασία αλλά και μέτρα για να κρατούν τους πληθυσμούς των κουνουπιών έξω από τα σπίτια.

protothema.gr