ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας  με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT) και αποτελεί μια ευκαιρία για τα ζευγάρια σε όλο τον κόσμο να ενημερωθούν για θέματα στειρότητας και λύσεων σε διάφορα προβλήματα γονιμότητας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητατων ζευγαριών. Σύμφωνα με τα στατιστικά, 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά (77 εκατομμύρια), δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από τα 13 εκατομμύρια ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ποσοστό μικρότερο από το 42%, θα αρχίσει τελικά θεραπεία. Έτσι, λοιπόν, από όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, μόνο το 6% έχει την ιατρική βοήθεια που απαιτείται.

Στην Ελλάδα, καταξιωμένοι επιστήμονες, γνωρίζοντας ότι τα περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια της χώρας μας και ο ευρύτερος κοινωνικός τους περίγυρος έχουν ανάγκη υπεύθυνης ενημέρωσης και καθοδήγησης, προχώρησαν στη δημιουργία της ACT HELLAS. Η Ελλάδα είναι η 20ή χώρα στο κόσμο που συμμετέχει στη δράση της ACT International. Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο «παιδί του σωλήνα», η Λουίζ Μπράουν… Από εκείνη τη στιγμή ως σήμερα έχουν γεννηθεί πάνω από 1.500.000 παιδιά σ’ όλο τον κόσμο χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και έλεγχος γονιμότητας

Ο όρος “έλεγχος γονιμότητας” αναφέρεται στο ραντεβού με τον γυναικολόγο και συνήθως περιλαμβάνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και εξέταση με υπερηχογράφημα για τον έλεγχο της μήτρας, των ωοθηκών κλπ. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός θα ελέγξει:

  • Τις ωοθήκες: ιδιαίτερα το μέγεθος και το απόθεμα ωαρίων, την ωορρηξία, την ύπαρξη οποιωνδήποτε κύστεων κλπ.
  • Την μήτρα: το μέγεθός της, το ενδομήτριο, την ύπαρξη τυχόν πολυπόδων, ή ινομυωμάτων κλπ.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση αίματος για ορισμένες ωοθηκικές ορμόνες (FSH, LH κλπ.), οι οποίες είναι ενδεικτικές της λειτουργίας των ωοθηκών. Πολύ συχνά, απαιτείται επίσης το τεστ AMH (Anti-Mullerian Hormone) προκειμένου να καθοριστούν τα αποθέματα ωαρίων (ο αριθμός των ωαρίων που παραμένουν στις ωοθήκες). Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος αξιολογούνται σε συνδυασμό με τα ευρήματα υπερήχων για την παροχή μιας συνολικής εκτίμησης της γονιμότητας μιας γυναίκας.