Ακοολόγος, Γιατροί, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, Μαγνησία

Ακουστικά βαρηκοΐας στην τρίτη ηλικία

Χολέβας Κωνσταντίνος,  Ακοοπροθετιστής, Απόφοιτος ΦΥΕ, Τεχνολογία δικτύων
Κέντρο Ακοής Βόλου EARplus, Σπ.Σπυρίδη 80 με Τ.Οικονομάκη

Οι άνθρωποι ηλικίας 69 και πάνω, δηλαδή γεννημένοι πριν το 1950, είναι ίσως η πιο αδικημένη γενιά σήμερα. Στον βωμό της κρίσης  έχασαν συντάξεις, περιουσίες, ποιότητα ζωής, στερούνται πολλών βασικών, και καλούνται να υποστηρίξουν πρώτα την οικογένεια και μετά τον εαυτό τους. Φυσικά, δεν εξαιρείται και η ακοή τους από τις περικοπές, μιας και δυσκολεύονται πλέον να εφαρμόσουν έστω κι ένα οικονομικό ακουστικό βαρηκοίας, αφού οι ‘’υποχρεώσεις’’ δεν τους το επιτρέπουν. Η χειρότερη δικαιολογία όλων, είναι το μειωμένο επιθυμητό προσδόκιμο ζωής, μιας κι έχουν κουραστεί από τον καθημερινό μαραθώνιο.  Η φράση ‘’πόσο θα ζήσω ακόμη’’ ακούγεται σαν εφιάλτης σε όλους μας. Και μόνο η παραδοχή της φράσης από έναν ηλικιωμένο άνιρωπο θα έπρεπε να μας κάνει όλους να αναρωτηθούμε πολύ σοβαρά πως μπορούμε να εξαφανίσουμε αυτή την σκέψη.

Ο αντίκτυπος της βαρηκοίας στο συγγενικό και στενό οικογενειακό περιβάλλον είναι μεγάλος για όλους. Οι σύζυγοι κουράζονται , χάνουν την υπομονή τους και καταλήγουν σε καθημερινές συγκρούσεις με τους παθόντες συντρόφους τους. Τα παιδιά αποφεύγουν τις συναντήσεις  με τους παθόντες γονείς τους,  δεν έχουν –δικαιολογημένα- την υπομονή να χειριστούν την κατάσταση. Τα εγγόνια απλά δέχονται την προβολή λανθασμένων στερεοτύπων και εικόνων ενός παππού, ή μιας γιαγιάς, η οποία δεν ακούει, δεν υπάρχει λύση γι’αυτό, και κάθεται στην γωνία χωρίς να μιλάει σε κανέναν, και χωρίς κανείς να της απευθύνει το λόγο.

Πρέπει να προβάλουμε τη θετική εικόνα της ενεργού γήρανσης σε αντίθεση με το παθολογικό γήρας ώστε να αλλάξουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις απέναντι στα μεγαλύτερα άτομα.  Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε για τα θέματα που απασχολούν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και λειτουργούμε ως ομάδα πίεσης ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μεγαλύτερων ατόμων στην Ελλάδα.Το αντίκτυπο της μη αντιμετώπισης της βαρηκοίας στην Τρίτη ηλικία είναι βαθύτατα κοινωνικό, ψυχολογικό και με βάση τις τελευταίες έγκυρες έρευνες και νευρολογικό.

Η δημογραφική πραγματικότητα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται σαν ευκαιρία, η οποία χρειάζεται μια νέα εκτίμηση και προσαρμογή αρκετών οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών στον τρόπο σκέψης μας. Οι ηλικιωμένοι είναι ο εαυτός μας στο μέλλον. Τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές πρόοδοι στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία. Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι γνώσεις μας για τους προδιαθεσικούς παράγοντες, γεγονός που επιτρέπει σε σημαντικό βαθμό την πρόληψή της. Η διάγνωση σε πρώιμα στάδια είναι εφικτή, ώστε να επιτρέπεται η εφαρμογή πολλαπλών παρεμβάσεων.  Όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται ποιότητα ζωής, κοινωνικές συναναστροφές, ψυχαγωγία και διασκέδαση. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην Ακοή.