ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Εξελίξεις στο Ιασώ Θεσσαλίας

Ογκολογία: Έναρξη Ογκολογικών Συμβουλίων- Σημασία & Ρόλος

Η συχνότητα των κακοήθων νεοπλασμάτων, των καρκίνων δηλαδή, συνεχώς αυξάνεται στις μέρες μας.  Όμως η γενικευμένη εντύπωση παλαιοτέρων ημερών ότι ο καρκίνος είναι στο τέλος πάντα θανατηφόρος δεν ισχύει πλέον. Σήμερα, με τις νεότερες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους της ιατρικής επιστήμης,  ένα 65 με 70% των καρκινοπαθών καταλήγουν σε ίαση.  Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να τηρηθούν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, νωρίς στην πορεία της νόσου και η δεύτερη η σωστή αντιμετώπιση με τις νεότερες μεθόδους που προσφέρονται σήμερα.  Οι διάφορες μορφές καρκίνων έχουν διαφορετική πρόγνωση και προοπτική, ανάλογα με την εντόπιση, την επιθετικότητα και το προχωρημένο ή μη στάδιο που βρίσκονται.

Βέβαια, στην έγκαιρη διάγνωση, κρίσιμη είναι και η συμμετοχή του ίδιου του αρρώστου. Αν δηλαδή ο άρρωστος, όταν δει στον εαυτό του κάποιο από τα προειδοποιητικά σημεία του καρκίνου σπεύσει στον γιατρό του.

Στα προειδοποιητικά σημεία του καρκίνου περιλαμβάνονται:

  1. Αλλαγές συνηθειών του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.
  2. Μία πληγή που δεν κλείνει.
  3. Ασυνήθιστη αιμορραγία ή έκκριση.
  4. Σκληρία ή οζίδια στο μαστό, τους όρχεις ή αλλού.
  5. Δυσπεψία ή δυσκολία στην κατάποση.
  6. Αλλαγή μεγέθους, χρώματος ή σχήματος μιας ελιάς ή μια πληγή στο στόμα.Επίμονος βήχας ή βραχνάδα.
  7. Αίμα με το βήχα.
  8. Επίμονοι πονοκέφαλοι.
  9. Ανεξήγητη απώλεια βάρους ή όρεξης.
  10. Χρόνιος πόνος στα οστά.
  11. Επίμονη κούραση, ναυτία, έμετοι.
  12. Επίμονος χαμηλός πυρετός.
  13. Αλλεπάλληλες μολύνσεις

Ο ιατρός προς τον οποίο θα απευθυνθεί όποιος παρουσιάζει κάτι από τα παραπάνω, θα πρέπει, μετά από ένα αρχικό έλεγχο, να  παραπέμψει τον προσερχόμενο σε ειδικευμένους συναδέλφους του που διαθέτουν ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία στην αντιμετώπιση των κακοήθων όγκων, των καρκίνων δηλαδή, εάν ο ίδιος δεν την διαθέτει.

Αυτοί είναι οι ογκολόγοι διαφόρων ειδικοτήτων. Ο ογκολόγος που θα παραλάβει τον άρρωστο θα ολοκληρώσει τη μελέτη του με τις απαραίτητες εξετάσεις. Στη συνέχεια θα πρέπει να τον παραπέμψει σε ένα Ογκολογικό Συμβούλιο.

Στα Ογκολογικά Συμβούλια συμμετέχουν παθολόγοι ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές, χειρουργοί ογκολόγοι διαφόρων ειδικοτήτων (γενικοί χειρουργοί, ουρολόγοι, θωρακοχειρουργοί, νευροχειρουργοί, γυναικολόγοι, κλπ.) ανάλογα με το είδος και την εντόπιση του όγκου αλλά και ακτινολόγοι (ακτινοδιαγνώστες)και παθολογοανατόμοι.

Ο Συντονιστής του Ογκολογικού Συμβουλίου φροντίζει να προσκληθούν οι απαραίτητοι από τους παραπάνω ιατροί. Φροντίζει επίσης οι φάκελοι των ασθενών να είναι πλήρεις, με όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, ώστε να μπορεί να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό των διαγνωστικών και θεραπευτικών ενεργειών που είναι απαραίτητες. Αποφασίζουν ποιες από τις τρείς κύριες θεραπευτικές μεθόδους του καρκίνου (χειρουργική, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία) θα χρησιμοποιηθούν και με ποια σειρά.

Η σημασία των Ογκολογικών Συμβουλίων τη σημερινή εποχή είναι τεράστια. Χωρίς αυτά η αντιμετώπιση των καρκίνων είναι αποσπασματική και μη ολιστική.  Τα αποτελέσματα τελικά κατά πολύ υποδεέστερα.

Χωρίς καμιά αμφιβολία, όταν η εμπειρία όλων αυτών των ογκολόγων που συμμετέχουν στα Ογκολογικά Συμβούλια   συνδυάζεται, το αποτέλεσμα είναι θεαματικά καλύτερο.

Κωνσταντίνος Χατζηθεοφίλου

Ομοτιμος Καθηγητής Χειρουργικής

Ιατρικού Τμήματος, ΠανεπιστημίουΘεσσαλίας

Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

 www.iasothessalias.gr