Ελλάδα

Αλλαγές στα νοσοκομεία της χώρας με απόφαση του Υπουργού Υγείας

Τρεις άμεσες παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας, που βιώνουν οι πολίτες στα νοσοκομεία, προωθεί ο Βασίλης Κικίλιας. Οι αλλαγές αφορούν την αντικατάσταση των κλινοσκεπασμάτων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, τη βελτίωση των τουαλετών σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και την αναμόρφωση λειτουργίας των τμημάτων επειγόντων περιστατικών.

Το τελευταίο διάστημα, όπου βρεθεί ο υπουργός Υγείας λέει ότι το 2020 θα είναι έτος αλλαγών στα νοσοκομεία. Είναι αλήθεια ότι, παρά τα δεκάδες μέτρα που ελήφθησαν στα πλαίσια των Μνημονίων, ελάχιστα έχουν γίνει στην πράξη. Εξίσου ελάχιστες παρεμβάσεις έχουν γίνει με σκοπό την απτή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Αυτός λοιπόν είναι ο άμεσος στόχος του Βασίλη Κικίλια. Την ώρα που η κυβέρνηση μελετά σοβαρά δομικές μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ, όπως η αλλαγή της νομικής μορφής των νοσοκομείων και τα έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ρίχνει βάρος στην καθημερινότητα, που βιώνουν οι ασθενείς και οι οικείοι τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη δώσει εντολή στις υπηρεσίες των Υγειονομικών Περιφερειών όλης της χώρας να γίνει εκτίμηση του κόστους για την αντικατάσταση των κλινοσκεπασμάτων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά το 1,2 εκατ. ευρώ και η αντικατάστασή τους θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους 3 μήνες του νέου έτους.

Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα, είχαν δοθεί οδηγίες στις υπηρεσίες της 1ης και της 2ης ΥΠΕ να γίνει καταγραφεί των υπαρχόντων τουαλετών και να γίνει εκτίμηση του κόστους αναβάθμισής τους. Έτσι, λοιπόν, εκτιμήθηκε ότι απαιτούνται περίπου 900.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό περίπου 1.000 τουαλετών σε Αττική και Πειραιά. Τα αναγκαία έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020.

Επιπλέον, μέσα στους πρώτους 6 μήνες, θα γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις καλωπισμού και εκσυγχρονισμού των τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ). Ειδικό βάρος θα δοθεί στα μεγάλα νοσοκομεία, τα οποία σηκώνουν το μεγάλο βάρος των εφημεριών, όπως ο Ευαγγελισμός. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κικίλια στον Ευαγγελισμό, όπου μεταξύ των άλλων έχει αποφασιστεί η μετεγκατάσταση του ΤΕΠ και ο εκσυγχρονισμός με δωρέα του εφοπλιστή Μαρτίνου.

Γενικότερα, το επιτελείο του υπουργού Υγείας μελετά την αξιοποίηση των γραφείων προστασίας του πολίτη, τα οποία επί ΣΥΡΙΖΑ μετονομάστηκαν σε Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται το ενδεχόμενο να αναβαθμιστούν τα γραφεία και να υπαχθούν απευθείας στον υπουργό Υγείας, ώστε τα παράπονα και οι καταγγελίες των πολιτών να διαλευκαίνονται το ταχύτερο δυνατόν. Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός Υγείας θα έχει τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου και αξιολόγησης των νέων διοικητών, που διορίστηκαν στα νοσοκομεία. Επιλογές για τις οποίες η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Κικίλιας δέχθηκαν εύλογα δριμεία κριτική.

Πηγή: virus.com.grΥ