Διατροφή, Μαγνησία

Η διατροφή του παιδιού μου: μύθοι και αλήθειες

ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 

Γκλαβάνη 50-52 , Bόλος

Τηλ: 2421 0 24622  Fax: 2421 0 24623

email: blouchou_nota@hotmail.com

Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Μπλούχου Νότα

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος RD, Msc Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας

 

Όταν μου ζητήθηκε από το περιοδικό να  γράψω  για τη διατροφή του παιδιού σκέφτηκα  τι και πως  θα βοηθούσε περισσότερο μέσα στην οικογένεια για να δώσουμε πληροφορίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αποφάσισα  λοιπόν να απαντήσω δημόσια σε ερωτήματα και ανησυχίες γονιών   που  δεχόμαστε μέσα από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομειακών/κλινικών  μονάδων ή των  διαιτολογικών  γραφείων.  Ας δώσουμε λοιπόν  σαφείς απαντήσεις:

  • Τι εννοούμε κακή διατροφή;;

«κακή διατροφή» ή «κακή θρέψη» εννοούμε  τη διατροφική συμπεριφορά όπου ένα παιδί καταναλώνει πολύ λιγότερο ή πολύ περισσότερο ενεργειακά από αυτό που απαιτεί η επιφάνεια του σώματός του, η ηλικία του, το επίπεδο ήβης που διανύει,  η συχνότητα και ένταση της φυσικής του δραστηριότητας ΚΑΘΩΣ  και την έλλειψη ποικιλίας στη διατροφή του ή την ανισομερή κατανάλωση των θρεπτικών συστατικών( για παράδειγμα δεν τρώει καθόλου φρούτα ή τρώει ελάχιστα έως καθόλου κρέας κτ.λ ή προτιμά να καταναλώνει 5-6 επαναλαμβανόμενα φαγητά αρνούμενο πεισματικά να δοκιμάσει νέες γεύσεις).

 

  • Πώς επηρεάζει η «κακή θρέψη» την ανάπτυξη του παιδιού μου;

Η κακή θρέψη μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Πρώιμη έναρξη εφηβείας(με μεγαλύτερη συχνότητα στα παχύσαρκα κορίτσια) ή   σε καθυστέρηση της  ανάπτυξης (με μεγαλύτερη συχνότητα σε παιδιά με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος) 
  • Διαταραχές έμμηνου ρύσεως –ορμονικές διαταραχές και διαβήτη τύπου 2
  • Αυξημένη χοληστερόλη και εφηβική υπέρταση με αποτέλεσμα την  πρωιμότερη εμφάνιση καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων
  • Χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα- Ευπάθεια στις ιώσεις κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού και χρόνια κόπωση (burn out)
  • Ανεπαρκή οστική ανάπτυξη και πυκνότητα με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης αλλά και αυξημένη πιθανότητα  κακοποίησης  του μυοσκελετικού συστήματος   κατά την άσκηση καθώς και   καθυστέρηση  της  αποκατάστασης
  • Διατροφικές Διαταραχές( π.χ νευρογενή ανορεξία, βουλιμία, ορθορεξία κ.τ.λ)
  • Άναρχες συνήθειες που ξεκινούν από το φαγητό  και προμηνύουν  μια απαθή και αδιάφορη στάση σε θέματα που άπτονται της υγείας όπως αλκοόλ και κάπνισμα

  • Είναι σωστό να κάνει δίαιτα το παιδί μου;

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία όταν έχουμε ένα παχύσαρκο παιδί ή ένα παιδί με κακές διατροφικές συνήθειες  ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ «δίαιτα» αλλά με τη μέθοδο των 3 steps (3  βημάτων) φτάνουμε στον στόχο δηλαδή στον έλεγχο του σωματικού βάρους:

1o βήμα:   τροποποιούμε μεθοδικά  τις διατροφικές συνήθειες  της οικογένειας για να μπορέσει να ενταχθεί  και το παιδί στις νέες διατροφικές συνήθειες(π,χ προσθέτουμε φρούτα και λαχανικά συχνότερα, χρησιμοποιούμε προϊόντα ολικής αλέσεως, μειώνουμε τα  έτοιμα snack  και τα κατεργασμένα-τυποιημένα προϊόντα από τη διατροφή του κ.τ.λ)

2o βήμα:  αυξάνουμε τη φυσική δραστηριότητα  μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες π.χ πεζοπορίες, ποδηλατάδα κ.τ.λ και αφήνουμε το παιδί να επιλέξει μόνο του ένα άθλημα-σπορ που θα  ήθελε να συμμετάσχει-αυτό το κάνει πιο δεκτικό και του δημιουργεί μια αίσθησης ξεγνοιασιάς ενώ παράλληλα βοηθά στην εκτόνωση της ενέργειάς του  αλλά και στη ρύθμιση του ισοζυγίου της ενέργειας συνεισφέροντας είτε στη διατήρηση ή και στην απώλεια του βάρους του.

3o βήμα:  οργανώνουμε το μενού του με βάση τη μέθοδο του πιάτου « my plate»

Η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής αλλά και εύκολη στο να εκπαιδευτούν γονείς και παιδιά στην ισορροπημένη διατροφή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

 

 

 

 

  • Ποιες θεωρούνται κακές διατροφικές συνήθειες;;
  • Έλλειψη πρωινού
  • Κολατσιό στο σχολείο με λιπαρές επιλογές όπως πίτσα, κρέπα, κρουασάν,γλυκά ,γάλα κακάο κτλ.
  • Μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • Αντικατάσταση σπιτικού φαγητού με πιο πρόχειρες επιλογές (π.χ.σουβλάκια, πίτσα, φαγητό από μαγειρεία,κατάχρηση ζυμαρικών,πίτες κ.τ,λ
  • Αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος ενώ αντίθετα είναι μειωμένη η κατανάλωση οσπρίων και λαδερών φαγητών
  • Έλλειψης σαλάτας στο τραπέζι
  • Φαγητό με πολύ λάδι ή σαλάτα με πολύ λάδι
  • Όχι σταθερές ώρες γευμάτων
  • Τηγανητά
  • Γάλα κακάο εμπορίου και μεγάλες ποσότητες τυριών και γαλακτοκομικών
  • Αυξημένη χρήση αλατιού, μαγιονέζας, κέτσαπ και αλοιφών
  • Αυξημένη χρήση αναψυκτικών, ροφημάτων τύπου Cola, τεϊνούχων ροφημάτων και έτοιμων χυμών

 

  • Παίζει η ψυχολογία ρόλο στη διατροφή;;;

Σαφώς και παίζει..το φαγητό είναι μια ευχάριστη βιολογική ανάγκη….όμως με κακές πρακτικές όπως γρήγορη μάσηση, τιμωρία, φαγητό για διαφυγή από τη μοναξιά ή τη φασαρία, φαγητό χωρίς παρέα και χωρίς την παρουσία της οικογένειας οδηγούν στο να μετατρέψουμε αυτή τη βιολογική ανάγκη σε συναισθηματική ανάγκη και ενοχή με αποτέλεσμα τα υπερφαγικά επεισόδια ή /και άλλες διατροφικές διαταραχές

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: το φαγητό πρέπει να είναι μια ευχάριστη διαδικασία σε ήρεμο και φιλικό περιβάλλον, χωρίς προστριβές και τιμωρητικές  τακτικές. Η διατροφή πρέπει να ενώνει το οικογενειακό τραπέζι και να μην μετατρέπεται σε στιγμή επίλυσης θεμάτων, τιμωριών, καυγάδων ή επικριτικών τακτικών.