Γιατροί, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, ΛΑΡΙΣΑ, Πνευμονολόγος

Συνέντευξη από τον κ.Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη για τη γρίπη

Γουργουλιάνης  Ι. Κωνσταντίνος

Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Συνέντευξη: Γεωργία Αγγελοπούλου

  1. Αυτή την εποχή η γρίπη είναι σε έξαρση. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή.

Καταρχήν, να σας πω ότι οι άνθρωποι φοβούνται τα μεταδοτικά νοσήματα λίγο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Θα σας θυμίσω την ιστορία με την φυματίωση όπου μετά το θάνατον διάσημων ανθρώπων , όπως ο Σοπέν, έκαιγαν τα ρούχα τους γιατί πίστευαν ότι θα κολλήσουν κάτι. Η γρίπη, επομένως, τρομάζει γιατί έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα.

Ξέρουμε ότι η γρίπη έχει δυο μορφές, την πανδημική (αυτή που είχαμε το 2018 και το 2009- ξεκινάει κάπου το καλοκαίρι και τελειώνει στις γιορτές) και την επιδημική (δηλ. αυτή που έχουμε κάθε χρόνο, η οποία ξεκινάει περίπου στις γιορτές, κάνει μια αιχμή με τα περισσότερα κρούσματά της τον Φεβρουάριο και εξαντλείται ι σιγά σιγά κάπου τον Μάρτιο).  Μετά από ένα κύμα πανδημικής γρίπης έχουμε μερικές εξάρσεις για τα επόμενα χρόνια επιδημικής γρίπης με λίγο μεγαλύτερη ένταση .

Άρα λοιπόν αυτό που ζούμε φέτος είναι η έξαρση μιας επιδημική γρίπης (όχι πανδημία)  λίγο πιο έντονη από ότι έχουμε κάθε χρόνο.

  1. Εδώ στην Πνευμονολογική Κλινική είχατε πολλά κρούσματα; Από αυτά πόσα είχαν εμβολιαστεί;

Είχαμε πάρα πολλά κρούσματα. Ξέρουμε ότι από τα δείγματα που έγινε βρογχοσκοπικός έλεγχος την εβδομάδα 10-15 Φεβρουαρίου το 60% είχαν γρίπη ενώ την επόμενη εβδομάδα ήταν  περίπου 30-40%. Ταυτόχρονα με τη γρίπη έχουμε και άλλες λοιμώξεις. Μπήκαν αρκετοί ασθενείς οι οποίοι ήταν σε νεαροί ηλικία και καπνιστές, οι οποίοι έκαναν πνευμονία, νοσηλεύτηκαν 4-5 μέρες, πήραν αντιικά φάρμακα και βγήκαν όλοι, με εξαίρεση έναν που μπήκε στην ΜΕΘ αλλά είναι καλά πλέον. Άρα, είχαμε πολλές εισαγωγές, πολύ μεγάλο φορτίο στα επείγοντα και στο Νοσοκομείο που όμως πήγε καλά.

Περίπου το 80% αυτών των ανθρώπων δεν είχαν εμβολιαστεί.

  1. Λέγεται πως σε σχέση με τα προηγούμενα έτη είναι μεγαλύτερη φέτος η εξάπλωσή της. Στη Θεσσαλία πιστεύεται ισχύει το ίδιο;

Τα φετινά κρούσματα όπως περιγράφονται θα είναι λιγότερα από ότι είχαμε το 2015-2016, που είχαμε περίπου 200 θανάτους από τη γρίπη, αλλά περισσότερα από πέρυσι. Είναι νωρίς ακόμα κανένας να κάνει τον απολογισμό. Η εικόνα που έχουμε από την κίνηση στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου και από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ότι έγινε η κορυφή (10-15 Φεβρουαρίου) και τώρα είμαστε στη φάση κάμψης. Δεν είναι η χειρότερη χρόνια της γρίπης όπως παρουσιάστηκε αν και δυστυχώς έχουμε κάποιους θανάτους από ανθρώπους που είχαν κάποια ευαισθησία, κυρίως οι καπνιστές είχαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Για τη γρίπη υπάρχει ένα τρίγωνο που την παρομοιάζουμε. Στη βάση του οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ένα κοινό κρυολόγημα. Η διαφορά είναι ότι έχουν έντονα συμπτώματα, δηλαδή  πυρετό και ρίγος οξέως. Αυτοί λοιπόν είναι 100. Από τους 100, θα πάνε στο νοσοκομείο και στο γιατρό τους οι 60. Από τους 60 θα χρειαστεί να μπουν στο Νοσοκομείο οι 10. Από τους 10, οι 2 θα μπουν στη ΜΕΘ και ο 1 μπορεί να πεθάνει.

Ακούμε καθημερινά ότι βρέθηκε και άλλο ένα κρούσμα γρίπης. Δεν είναι έτσι! Όλοι έχουν γρίπη αλλά συνήθως σε ήπια μορφή. Αυτά που ακούγονται είναι αυτοί που πέθαναν από γρίπη ή μπήκαν στη ΜΕΘ.

  1. Για πόσο καιρό ακόμα θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον ιό της γρίπης;

Εάν είμαστε στη φάση καθόδου, από την εμπειρία που έχουμε από τα προηγούμενα χρόνια, υπολογίσουμε ότι η γρίπη εξαντλείται τις πρώτες εβδομάδες του Μάρτη. Αυτό έχει σχέση με το πόσοι άνθρωποι κολλάνε από γρίπη. Από τη στιγμή που οι μισοί περίπου περάσουν γρίπη σταματάει διότι δεν υπάρχει η μεταδοτικότητα.

  1. Πείτε μας λίγες χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψή της.

Κάνουμε εμβόλιο, Κάνουμε εμβόλιο, Κάνουμε εμβόλιο!!

Αυτή είναι η μοναδική πρόληψη! Μετά η καλή διατροφή, η  ξεκούραση και να μην εκτιθέμεθα όταν είμαστε άρρωστοι για να μην το μεταδώσουμε!

Γρίπη είναι θα περάσει και από ότι φαίνεται είμαστε σε κάμψη!