ΠΑΙΔΙ

7 κανόνες για το σώμα που κάθε γονιός πρέπει να διδάξει το παιδί του

Δεν είναι ότι δεν γινόντουσαν και στα δικά μας παιδικά χρόνια, όμως όταν το άκουσα για πρώτη φορά από την κόρη μου σοκαρίστηκα: Μικρά παιδιά που ξεγυμνώνονται στις τουαλέτες των σχολείων για να δείξουν και να πειράξουν τα ένα τα γεννητικά όργανα του άλλου. Αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη είδηση της δίκης των τριών μαθητών που βίασαν 10χρονο συμμαθητή τους στις τουαλέτες του σχολείου με έκανε να σκεφτώ πως μάλλον είναι πολλοί οι γονείς που δεν έχουν κάτσει να μιλήσουν σοβαρά και ανοιχτά στο παιδί τους για το σώμα του και για το πώς πρέπει να το προστατεύει.

Αναρωτήθηκα αν το έχω κάνει εγώ ποτέ, σοβαρά και συγκροτημένα, και αποφάσισα πως έχει έρθει η ώρα. Ένα παιδί Δημοτικού πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει ορισμένους σημαντικούς κανόνες για το σώμα του, ώστε να το προστατεύει, όχι μόνο από τυχόν παιδόφιλους, αλλά και από συνομήλικους του που δεν έχει βάλει τα δικά τους προσωπικά όρια στο τι είναι αποδεκτό και τι όχι.

Έτσι, έγραψα, τύπωσα και κόλλησα σε έναν πίνακα ανακοινώσεων του δωματίου της κόρης μου τους παρακάτω κανόνες που πιστεύω κάθε γονιός θα πρέπει να μεταφέρει στο παιδί του.

  1. Κανείς δεν επιτρέπεται να αγγίζει τα γεννητικά σου όργανα.
  2. Δεν επιτρέπεται ούτε εσύ να αγγίζεις τα γεννητικά όργανα κάποιου άλλου.
  3. Κανείς δεν επιτρέπεται να φωτογραφίζει τα γεννητικά σου όργανα.
  4. Αν κάποιος προσπαθήσει να αγγίξει τα γεννητικά σου όργανα, φώναξε δυνατά «ΟΧΙ» και έλα να μας το πεις.
  5. Όταν παίζετε με τους φίλους σου να φοράτε πάντα τα ρούχα σας.
  6. Έχεις δικαίωμα στην ιδιωτικότητα όταν κάνεις μπάνιο, όταν ντύνεσαι και όταν χρησιμοποιείς την τουαλέτα.
  7. Δεν κρατάμε μυστικά στην οικογένειά μας. Αν κάποιος σου ζητήσει να κρατήσεις ένα μυστικό, πες το σε έναν ενήλικα.

Αν συμφωνείτε μαζί τους αξίζει τον κόπο να το κάνετε και εσείς με το δικό σας παιδί. Θα εκπλαγείτε από το γεγονός, ότι πολλά από τα παραπάνω δεν τα είχε ποτέ σκεφτεί.

Πηγή: infokids.gr