Διατροφή

Η σπιρουλίνα μειώνει την αρτηριακή πίεση

Ιταλοί ερευνητές εντόπισαν στη σπιρουλίνα ένα μόριο, το οποίο χαλαρώνει τις αρτηρίες και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η σπιρουλίνα, ένα φύκι (ή επιστημονικά κυανοβακτήριο που ανήκει στο γένος Arthrospira) που χρησιμοποιείται ευρέως σε συμπληρώματα διατροφής και smoothies, μπορεί να συντελέσει στην αποτελεσματική μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Hypertension.

Η σπιρουλίνα έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια ως το superfood των αστροναυτών ενώ έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους αλλά και την ανακούφιση από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, την αλλεργική ρινίτιδα καθώς και να συμβάλλει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Πάντως, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τη επίδραση της σπιρουλίνας στην υγεία καθώς οι επιστημονικές ενδείξεις είναι ακόμα περιορισμένες.

Οι ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου στο Pozzilli της Ιταλίας, όμως, απομόνωσαν μόρια του κυανοβακτηρίου για να ελέγξουν τα οφέλη του για την υγεία.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Albino Carrizzo «αναπαράγαμε αυτό που συμβαίνει στο ανθρώπινο έντερο μετά την κατανάλωση σπιρουλίνας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απομονώσουμε τα πεπτίδια που απορροφώνται από το σώμα μας».

Τα πειράματα έδειξαν ότι η σπιρουλίνα προκάλεσε αγγειοδιαστολή, που με τη σειρά της συντέλεσε σε χαλάρωση των αρτηριών, κατάσταση που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αυξάνοντας την ποσότητα του αίματος που διοχετεύεται στα όργανα του σώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ένα μόριο της σπιρουλίνας, το SP6, που εντοπίζεται για πρώτη φορά από τους Ιταλούς ειδικούς διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση του αίματος σε πειραματόζωα με υπέρταση. Και αυτό γιατί όταν το πεπτίδιο SP6 βρεθεί στις κατάλληλες συνθήκες σε έναν ζώντα οργανισμό δίνει το έναυσμα για την έκκριση νιτρικού οξειδίου, το οποίο είναι γνωστό ότι διατηρεί σε υγιή επίπεδα την αρτηριακή πίεση του αίματος.

Πάντως είναι πολλές οι έρευνες που χρειάζεται ακόμα να γίνουν για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες της σπιρουλίνας, αλλά τα ευρήματα αυτά υπόσχονται πολλά για το μέλλον των «φυσικών» θεραπειών για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: ygeiamou.gr