Διατροφή, ΠΑΙΔΙ

Χριστουγεννιάτικα tips για τη διατροφή των παιδιών

Ακόμα και αν φέτος θα είναι διαφορετικές από άλλες χρονιές, τα εορταστικά γεύματα και γλυκά δε θα λείψουν. Δείτε παρακάτω πώς θα διαχειριστείτε τη διατροφή των παιδιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων έτσι ώστε να μη στερηθούν την απόλαυση και να διατηρήσετε την ισορροπία.

1) Η Μεσογειακή Διατροφή παραμένει σταθερή αξία και κατά την εορταστική περίοδο

Ακόμη και αν τα εορταστικά τραπέζια χαρακτηρίζονται από υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, λιπαρών και γλυκών αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη διατροφή των παιδιών καθόλη τη διάρκεια των διακοπών. Φροντίστε λοιπόν να ακολουθείτε τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής αποφεύγοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κορεσμένου λίπους και ζάχαρης τις μη εορταστικές ημέρες.

 

2) Επιτρέπετε την κατανάλωση των χριστουγεννιάτικων γλυκών με μέτρο

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες αποτελούν αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων. Αποφύγετε την καθημερινή κατανάλωση και αν ωστόσο τα παιδιά επιμένουν μπορείτε να φτιάξετε μελομακάρονα και κουραμπιέδες μπουκίτσες, έτσι ώστε τα παιδιά να καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα. Επιπλέον, αποφύγετε να φτιάξετε μεγάλες ποσότητες καθώς ο εγκλεισμός της καραντίνας είναι πολύ εύκολο να οδηγήσει τόσο τα παιδιά όσο και εσάς σε υπερκατανάλωση. Αν έχετε μεγάλες ποσότητες γλυκών στο σπίτι, το καλύτερο θα ήταν να τα μοιράσετε σε συγγενείς και φίλους.

3) Μην ξεχνάτε το στόχο των 5 μερίδων φρούτων και των λαχανικών ημερησίως

Ο στόχος αυτός είναι πολύ εύκολο να παραγκωνισθεί, καθώς το δεκατιανό και απογευματινό φρούτο των παιδιών πολύ συχνά αντικαθιστώνται με τα αγαπημένα τους μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό η καθημερινή κατανάλωση των γλυκών να αποφεύγεται. Επιπλέον, η παρουσία πολλών εδεσμάτων στα εορταστικά τραπέζια κάνουν τις σαλάτες λιγότερο δελεαστικές για τα παιδιά. Φροντίστε ωστόσο να σερβίρετε πρώτα τη σαλάτα στο πιάτο του παιδιού έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την κατανάλωση λαχανικών.

diatrofi ton paidion stis giortes 3

4) Διατηρήστε τη διατροφική ρουτίνα των παιδιών

Η σταθερή κατανάλωση των κυρίως και ενδιάμεσων snacks των παιδιών θα πρέπει να συνεχίζεται και κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Αυτό είναι ακόμη σημαντικότερο για τα παιδιά που έχουν δυσκολευτεί να χτίσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς αρκούν λίγες μέρες έτσι ώστε το πρόγραμμα των παιδιών να διαταραχθεί.

5) Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ασκηθούν

Αν η καθιστική ζωή αποτελούσε ήδη πρόβλημα για τα παιδιά, ο εγκλεισμός της καραντίνας εντείνει το πρόβλημα. Ενθαρρύνετε λοιπόν την άσκηση στα παιδιά είτε με τη μορφή παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους ή ακόμα και με τη μορφή ενός περιπάτου μαζί σας.

diatrofi ton paidion stis giortes 4

6) Αποφύγετε τις εντάσεις

Οι εντάσεις και οι καυγάδες σχετικά με τις ατασθαλίες και το τσιμπολόγημα των παιδιών δεν έχουν θέση την περίοδο των γιορτών. Συζητήστε με τα παιδιά σχετικά με τα σημεία που πρέπει να προσέξετε στη διατροφή αυτή την περίοδο. Να θυμάστε ωστόσο ότι αυτό που έχει σημασία είναι να ευχαριστηθείτε αυτές τις ημέρες με τα παιδιά και το καλό φαγητό είναι μέρος των γιορτών!

Πηγή: mothersblog