Γυναίκα

Forenvia : Μάθε τα πάντα για το καλύτερο κυπελλάκι περιόδου και πως χρησιμοποιείται

Οι γυναίκες κατά τις μέρες της έμμηνου ρύσης, βιώνουν αρκετές αλλαγές και εντάσεις στο σώμα τους. Σε αυτές τις καταστάσεις, πρέπει να προσθέσουμε και τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα αυτές τις μέρες. Πιθανότητα να έχει διαρροές και να λερώσει τα ρούχα της, σε ορισμένες περιπτώσεις οσμή περιόδου, άσχημη αίσθηση επαφής με τα εμμηνορροϊκά υγρά, μειωμένο επίπεδο καθαριότητας μετά από λίγη ώρα και απομάκρυνση από τη θάλασσα στην περίπτωση χρήσης σερβιέτας .

 

Τι είναι το κύπελλο περιόδου;

Το κύπελλο περιόδου συλλέγει τα εμμηνορροϊκά υγρά μέσα στον κόλπο. Είναι επαναχρησιμοποιούμενο για έως 4 χρόνια. Σε αντίθεση οι σερβιέτες και τα ταμπόν απορροφούν τα εμμηνορροϊκά υγρά και είναι προϊόντα μίας χρήσεως.

Τα κύπελλα περιόδου πρωτοεμφανίστηκαν το 1932 από τις μαίες McGlasson και Perkins αλλά κατοχυρώθηκαν ως πατέντα το 1937 από τη Leona Chalmers. Ωστόσο τα πρώτα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν βαριά και σχετικά δύσκαμπτα. Εκείνη την εποχή τα λάθος υλικά και και η έλλειψη γνώσεων και επαφής των γυναικών με το ίδιο τους το κορμί, δεν βοήθησαν να εξελιχθεί το προϊόν. Δεκαετίες αργότερα, η έρευνα και η εξέλιξη νέων ιατροτεχνολογικών συσκευών και υλικών,  βελτίωσε τα κύπελλα περιόδου στο σχήμα αλλά και με επιλογές νέων υλικών με κορυφαίες προδιαγραφές. Στόχος ήταν να προσφέρουν στις γυναίκες ένα μοναδικό προϊόν, τόσο για την καλύτερη διαχείριση των εμμηνορροϊκών υγρών όσο και για την υγεία τους.

 

Πώς λειτουργεί και επιλογή μεγέθους

Το κύπελλο περιόδου  αποτελείται από τον θάλαμο συλλογής και τη λαβή του και στα περισσότερα υπάρχουν 2 μεγέθη. Το μικρότερο μέγεθος προτείνεται για γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει και είναι έως 30 ετών, ενώ το μεγαλύτερο για γυναίκες άνω των 30 ετών ή γυναίκες που ακόμα και αν είναι κάτω των 30 ετών έχουν τοκετό. Συνήθως είναι κατασκευασμένο από ιατρική σιλικόνη με ειδικές πιστοποιήσεις. Η ιατρική σιλικόνη είναι υλικό υψηλής βιοσυμβατότητας με το ανθρώπινο σώμα. Δεν προκαλεί αλλεργίες όπως το latex και χρησιμοποιείται και σε εμφυτεύματα που παραμένουν μακροχρόνια μέσα στο σώμα.

α) Ο θάλαμος συλλογής έχει σχήμα V ή ανάποδης καμπάνας, για να ακολουθεί το σχήμα του κόλπου όπου τοποθετείτε. Αρχικά με καθαρά χέρια, τυλίγουμε στη μέση το κύπελλο για να έχουμε ένα μακρόστενο, στενό σχήμα και το εισάγουμε μέσα στον κόλπο (όπως το ταμπόν). Μόλις εισέλθει στο κολπικό κανάλι, ανοίγει πάλι στο αρχικό του σχήμα και ακουμπά απαλά στα τοιχώματα του κολπικού σωλήνα. Η ιατρική σιλικόνη είναι μαλακό υλικό, δεν τραυματίζει, δεν προκαλεί ξηρότητα, ενώ ακολουθεί τις πιέσεις που δέχεται από τους πυελικούς μυς κατά την κίνηση. Με σωστή τοποθέτηση, δεν νιώθουμε καθόλου το κύπελλο μέσα στον κόλπο. Αυτό είναι και ένα σημαντικό κριτήριο ότι το έχουμε τοποθετήσει σωστά. Το κολπικό κύπελλο συλλέγει τα εμμηνορροϊκά υγρά, χωρίς διαρροές, χωρίς καμία αίσθηση ότι κάτι φοράς, με απόλυτο σεβασμό στο pH του κόλπου. Χωράει 15-30ml εμμηνορροϊκών υγρών, κατά τις μέρες με βαριά ροή, μας δίνει προστασία για 5-6 ώρες, ενώ στη συνέχεια φτάνει να μας προσφέρει ένα 12ωρο ελευθερίας από διαρροές και οσμές περιόδου!

β) Η λαβή δεν λειτουργεί όπως το σκοινάκι του ταμπόν. Δεν βγαίνει έξω από τον κόλπο και κατά την αφαίρεση του κυπέλλου δεν το τραβάμε από τη λαβή. Στην πραγματικότητα υπάρχει περισσότερο για να εντοπίζουμε εύκολα το κύπελλο περιόδου μέσα στον κόλπο. Οι αρχάριες στη χρήση κολπικού κυπέλλου, έχουν μία λανθασμένη ανησυχία πως δεν θα εντοπίσουν εύκολα το κύπελλο μέσα στον κόλπο τους, γεγονός που δεν ισχύει αφού το κύπελλο δεν μπορεί να πάει κάπου αλλού! Θα παραμείνει στον κόλπο! Η λαβή μπορεί να κοπεί και να αφαιρεθεί έως και τελείως. Το κύπελλο αφαιρείτε εφόσον το κρατήσουμε με τον αντίχειρα και τον δείκτη μας από τη βάση του θαλάμου συλλογής. Το σημείο δηλαδή που ενώνεται η λαβή με τον θάλαμο.

Μόλις περάσουν οι ώρες και γεμίσει το κύπελλο, το αφαιρούμε, το αδειάζουμε στην τουαλέτα, το ξεπλένουμε και το ξαναφοράμε με την ίδια ακριβώς διαδικασία!

Την πρώτη μέρα του κύκλου το βράζουμε λίγα λεπτά μέσα σε νερό ή το εμποτίζουμε σε ένα μπολ με ξύδι και νερό για αποστείρωση. Από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί μέσα στο κόλπο, στις επόμενες αλλαγές χρειάζεται απλά ένα ξέπλυμα. Ο λόγος είναι πως το περιβάλλον του κόλπου έχει υψηλή αντιβακτηριδιακή προστασία και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Άλλωστε ούτε τα ταμπόν, ούτε οι σερβιέτες που έρχονται κατευθείαν από εργοστάσια παραγωγής είναι αποστειρωμένα. Στην πραγματικότητα ούτε την πρώτη μέρα του κύκλου θέλει αποστείρωση. Θέλει πολύ καλό πλύσιμο και ξέπλυμα όπως και τα χέρια μας. Ωστόσο όλες οι εταιρείες παγκοσμίως, επειδή δεν εμπιστεύονται αν το κάθε άτομο αναγνωρίζει τι σημαίνει σωστό πλύσιμο, προτείνουν την πρώτη μέρα του κύκλου μία αποστείρωση.

 

Αντενδείξεις

Η χρήση και το υλικό του κολπικού κυπέλλου δεν έχει αντενδείξεις. Η ιατρική σιλικόνη είναι υποαλλεργική, ατοξική χωρίς παρενέργειες. Δεν έχει βρεθεί απολύτως καμία παρενέργεια από τη χρήση των κυπέλλων περιόδου. Αν θα έπρεπε να αναφέρουμε μία αντένδειξη, είναι η δυσκολία που έχουν οι γυναίκες που δεν γνωρίζουν καλά το σώμα τους, να το τοποθετήσουν σωστά με την πρώτη χρήση. Αρκετές γυναίκες δεν ξέρουν βασικά στοιχεία για τον κόλπο τους, όπως το βάθος, τους μυς που τον περιβάλουν, τη θέση του τραχήλου. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μπορεί να τοποθετήσουν πολύ εξωτερικά ή πολύ βαθιά το κύπελλο περιόδου. Ωστόσο, αν ακολουθήσουν τις οδηγίες χρήσεως, μετά τον δεύτερο κύκλο η χρήση είναι απλή και η τοποθέτηση-αφαίρεση είναι θέμα δευτερολέπτων.

Στείλε μήνυμα στο info@forenvia.com  ,inbox στο FB & Instagram ή ζήτησέ το από τον φαρμακοποιό σου!

Απέκτησε τώρα το δικό σου Forenvia χωρίς κόστος μεταφορικών ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ και ζήσε μία νέα εμπειρία άνεσης και υγιεινής!

www.forenvia.com

email: info@forenvia.com

Τηλ: 2109341056