ΛΑΡΙΣΑ

Σε τροχιά υλοποίησης η προσβασιμότητα της Λάρισας για τα Αμεα

Ξεκινάει η μελέτη για 23 δημοτικά κτίρια και διαδρομές στο κεντρικό τομέα της πόλης

Στ. Πάικος – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας: «Δρομολογείται η ικανοποίηση ενός μακροχρόνιου αιτήματος»

 

Ένα σημαντικό βήμα για την προσβασιμότητα της πόλης της Λάρισας για Ατομα με Αναπηρία, υλοποιείται με την εκπόνηση της μελέτης βελτίωσης προσβασιμότητας ΑμεΑ» από το Δήμο Λαρισαίων και ακολούθως την ένταξη των έργων και των παρεμβάσεων στο ΕΣΠΑ/ΠΕΠ Θεσσαλίας. Τη σχετική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης υπέγραψε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, παρουσία του προέδρου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας κ. Στέφανο Πάικο.

Η μελέτη θα καταδείξει τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε 23 δημοτικά κτίρια αλλά και παρεμβάσεις σε διαδρομές Αμεα στον κεντρικό τομέα της πόλης.  Οι μελετητές, που αναδείχθηκαν μετά από διαγωνιστική διαδικασία, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριμήνου και θα ακολουθήσει αμέσως μετά, η διαδικασία για την υλοποίηση των παρεμβάσεων, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΒΑΑ του ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η έναρξη της μελέτης «αποτελεί ανάγκη για την πόλη της Λάρισας κάτι που κατέδειξε και η συνεργασία της δημοτικής αρχής με το αναπηρικό κίνημα. Η ανάγκη αυτή ήταν καταφανέστατη σε όλους.   Ένα τμήμα των συμπολιτών μας, τα άτομα μα αναπηρία, δεν μπορούσαν να κινηθούν εύκολα στην πόλη, με τρόπο που ορίζουν οι κανόνες, οι προδιαγραφές και η ανθρώπινη πλευρά όλων μας. Ηταν πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής, το έργο αυτό να ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας,  σε συνεργασία με την Ομοσπονδία των ΑμεΑ Θεσσαλίας και τον κ. Πάικο.

 

Είναι ένα σημαντικό βήμα. Η Λάρισα ξεκινάει να γίνει μια προσβάσιμη πόλη. Ακολουθούν τα έργα, τα οποία όπως και η μελέτη, θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε 23 δημοτικά κτίρια για να είναι προσβάσιμα στους συμπολίτες μας ΑμεΑ και σε κάποιες διαδρομές διασύνδεσης των κτιρίων στην πόλη. Πρόκειται για τα πρώτα σημαντικά βήματα που θα πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου συνολικά η πόλη πιο φιλική και προσβάσιμη στα ΑμεΑ.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Πάικο, εκ μέρους του αναπηρικού Κινήματος, τους μελετητές, τις Υπηρεσίες του Δήμου, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τη διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ για την συνεργασία και το αποτέλεσμα.»

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας κ. Στέφανος Πάικος, σημείωσε τα εξής:

«Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ικανοποίησή μας, ως αναπηρικό κίνημα, ως Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, για την υλοποίηση ενός μακροχρόνιου αιτήματος της Ομοσπονδίας και του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών, για την προσβασιμότητα των δημοτικών κτιρίων της πόλης μας, γίνεται πραγματικότητα και παίρνει σάρκα και οστά. Πρόκειται για ένα  αίτημα το οποίο βασίζεται στις διατάξεις της σύμβασης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα στο άρθρο 9 που αναφέρεται στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στους δημόσιους χώρους και το οποίο προβλέπεται και από Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του 2013 και τις σχετικές εγκυκλίους, με τελευταία αυτή που υπεγράφη πριν δέκα ημέρες. Αναφερόμαστε στο αυτονόητο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία για αυτόνομη πρόσβαση παντού.

 

Είμαστε στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής, όπως προβλέπει και το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τον δήμαρχο εδώ και δυο χρόνια, τους μελετητές και τις υπηρεσίες ώστε να ολοκληρωθεί με σωστό τρόπο η προσπάθεια.»

Παρόντες στην σύμβαση ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Τεχνικών Εργων κ. Γ Σούλτης, η εκπρόσωπος των μελετητών κα. Ανθή Τσιτσά και ο αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θαν. Πατσιούρας.