Ελλάδα

Κορωνοϊός: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές με Covid-19 στα νοσοκομεία μέσα σε 15 μέρες

Μικρές και μεγαλύτερες εστίες κορωνοϊού εντοπίζονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας όπως δείχνουν τα κρούσματα που ανακοινώνονται την τρέχουσα εβδομάδα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα εγχώρια περιστατικά λοίμωξης Covid-19 ξεπέρασαν το τελευταίο 24ωρο το συμβολικό και ουσιαστικό φράγμα των 500 από την αρχή του Ιουλίου – έτσι δύο μέρες πριν συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας της τουριστικής περιόδου και επισήμως της θερινής περιόδου έχουν καταγραφεί 535 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό.

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής εικόνας – όχι μόνο για τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά – αλλά και διότι πρόκειται για μητροπολιτικές περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και συνεπώς με μεγαλύτερη πιθανότητα έκθεσης σε συγχρωτισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Αττική έχουν εντοπιστεί από την αρχή του Ιουλίου 192 κρούσματα. Η έντονη κυκλοφορία του κορωνοϊού και η επίπτωσή του στον πληθυσμό αποτυπώνεται και στα στοιχεία των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία αναφοράς του λεκανοπεδίου. Εχθες νοσηλεύονταν τουλάχιστον 41 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τόσο σε απλές κλινικές όσο και σε Μονάδες. Δύο εβδομάδες νωρίτερα οι νοσηλευόμενοι με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν οι μισοί (21). Μέσα σε 15 ημέρες, από τις 14 έως τις 29 Ιουλίου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου διπλασιάστηκαν.

Παραμένουν ωστόσο χαμηλά οι αριθμοί που αφορούν τις διασωληνώσεις – χθες ήταν 5 ασθενείς ενώ στο μέσο του Ιουλίου οι διασωληνωμένοι ήταν 7. Αυτό κατά τους ειδικούς αποδίδεται στο ότι πλέον είναι ολοένα και νεότεροι όσοι μολύνονται και νοσούν, γεγονός που δεν τους οδηγεί εύκολα σε σοβαρή νόσηση ούτε σε ΜΕΘ και διασωλήνωση.

Έξαρση του κορωνοϊού δείχνουν τα στοιχεία για τη βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης είναι πλέον 95 και είναι θέμα ενός 24ωρου να υπερβούν το όριο των πρώτων 100 θετικών κρουσμάτων για τον δύσκολο μήνα της επανεκκίνησης στην οικονομία και τον τουρισμό. Χθες οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης ήταν 21.

Μεμονωμένα κρούσματα που κρατούν σε εγρήγορση τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές που αγωνιούν μήπως δημιουργήσουν συρροές κρουσμάτων, εντοπίζονται το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου στην Καστοριά, την Κοζάνη, το Κιλκίς, την Ημαθία, την Πιερία, την Πέλλα, τη Χαλκιδική, την Ξάνθη, τη Ροδόπη και την Καβάλα. Στις περιοχές της Ροδόπης και της Ξάνθης είχαν δημιουργηθεί δυνατές επιδημικές εστίες, οι οποίες πλέον έχουν ελεγχθεί και δίνουν μεμονωμένα κρούσματα στην αποδρομή τους. Προβληματισμός υπάρχει και για την Καβάλα, η οποία ήταν ελεύθερη κορωνοϊού επί μακρόν και μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του κρίσιμου μήνα κατέγραψε αρχικά 1 κρούσμα, στη συνέχεια άλλο ένα και πλέον αριθμεί 14. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν ελέγχους και ιχνηλατήσεις στην περιοχή με ζητούμενο τη διακοπή της κυκλοφορίας του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ: protothema