ΛΑΡΙΣΑ

Λαπαροσκοπική χαμηλή πρόσθια εκτομή εντέρου στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Λαπαροσκοπική χαμηλή πρόσθια εκτομή εντέρου πραγματοποιήθηκε σε ασθενή 72 ετών, η οποία διαγνώσθηκε με πρωτοπαθή εστία στην περιοχή του ορθού, στα πέντε εκατοστά από τον πρωκτό, με αποφρακτικά φαινόμενα και αιμορραγία. Έγινε συνολική εκτίμηση του περιστατικού και αποφασίστηκε η χειρουργική αφαίρεση του όγκου με την μέθοδο της λαπαροσκοπικής χαμηλής πρόσθιας εκτομής, μεθόδου ελάχιστα επεμβατικής σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Προεγχειρητικά πραγματοποιήθηκε σήμανση της βλάβης (προεγχειρητικό tattoo) με ινδική μελάνη, μέσω κολονοσκόπησης από τον Γαστρεντερολόγο κ. Χρήστο Ρίζο.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τους Χειρουργούς της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας κ. Ευάγγελο Καναβό Διευθυντή και κ. Μάριο Κωνσταντίνο Κόκκαλη Επιμελητή, με Αναισθησιολόγο τον κ. Δήμο Χαραλαμπίδη. Για τη διενέργεια της επέμβασης έγινε χρήση λαπαροσκοπικής νευροδιέγερσης για τον εντοπισμό του  υπογάστριου νευρικού πλέγματος και χρήση ICG για τον έλεγχο της αιμάτωσης των ιστών και της αναστόμωσης. Η χρήση νευροδιέγερσης προφυλάσσει τον ασθενή από μετεγχειρητικές επιπλοκές που αφορούν στη σεξουαλική και ουρολογική ικανότητα.

Με αυτή τη χειρουργική προσέγγιση, ελαχιστοποιήθηκε το μετεγχειρητικό άλγος της ασθενούς καθώς και ο χρόνος μετεγχειρητικής νοσηλείας της, ο οποίος θα ήταν σαφώς μεγαλύτερος εάν είχε υποβληθεί σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Η ασθενής πήρε εξιτήριο την πέμπτη ημέρα της νοσηλείας της σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ERAS (Early Recovery After Surgery).

Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας είναι η μεγαλύτερη Ιδιωτική Κλινική στην ευρύτερη περιοχή της  Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας και διαθέτει τον εξοπλισμό και την υποδομή για την εξυπηρέτηση περιστατικών που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία του ιατρού, σε συνδυασμό με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

 

Α΄ Χειρουργική Κλινική ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: https://bit.ly/1stsurgicalclinic-iasothes