Διατροφή

Ήλιος και γήρανση: Με ποιες τροφές θα προστατευθείτε

Η χρήση αντηλιακού και καπέλου είναι τα δύο βασικά μέτρα πρόληψης των ηλιακών εγκαυμάτων και αποφυγής των γηραντικών επιπτώσεων της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Εκτός από τα παραπάνω, οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι τις μέρες με έντονη ηλιακή ακτινοβολία είναι σημαντικό η διατροφή σας να περιέχει πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές.

Στα τρόφιμα που μπορεί να προστατεύσουν το δέρμα συμπεριλαμβάνονται η λαχανίδα, η κόκκινη πιπεριά, το μαρούλι, το σπανάκι και το γλυκό καλαμπόκι.

Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε ένα ή περισσότερα από τα εξής θρεπτικά συστατικά:

  • Λουτεΐνη: Είναι χρωστική ουσία που υπάρχει στις λαχανίδες, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φασόλια, το νεροκάρδαμο και το καλαμπόκι και μελέτες έχουν δείξει πως έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Ιταλοί επιστήμονες χορήγησαν σε εθελόντριες λουτεΐνη με τη μορφή συμπληρώματος. Διαπίστωσαν ότι μέσα σε 12 εβδομάδες διπλασιάστηκε η φωτοπροστατευτική δραστηριότητα στο δέρμα τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος και κατ’ επέκταση μείωση των ρυτίδων. Για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη λουτεΐνης, αρκεί η καθημερινή κατανάλωση 150 γραμμαρίων από τα παραπάνω τρόφιμα.
  • Λυκοπένιο: Έχει βρεθεί ότι μετά την έκθεση στον ήλιο μειώνονται τα επίπεδα του λυκοπενίου στο δέρμα κατά 46%! Το γεγονός αυτό συνεπάγεται την ανάγκη αναπλήρωσης της ουσίας, η οποία υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στη ντομάτα (σε όλες τις μορφές, ακόμα και σε σάλτσες ή κέτσαπ), το καρπούζι και το κόκκινο γκρέιπ φρουτ.
  • Βήτα-καροτίνη: Η βήτα-καροτίνη είναι γνωστό ότι συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα και μελέτες έχουν δείξει πως η καθημερινή κατανάλωσή της επί 10 εβδομάδες μπορεί να προσφέρει στο δέρμα προστασία που ισοδυναμεί με δείκτη προστασίας από τον ήλιο 4. Τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη είναι το καρότο, η γλυκοπατάτα, το μάνγκο και το βερίκοκο, τα οποία περιέχουν την πορτοκαλί χρωστική ουσία βήτα-καροτίνη.

ΠΗΓΗ: onmed