Γυναίκα

Λιπαρή επιδερμίδα: Οι παράγοντες που την επιδεινώνουν

Η αιτία της λιπαρής επιδερμίδας είναι η υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων.

Το δέρμα πρέπει να έχει κάποια λιπαρότητα στην επιφάνειά του, ωστόσο το πρόβλημα προκύπτει όταν η περίσσεια λιπαρότητας οδηγεί σε ακμή, λιπαρό δέρμα και ασταθές μακιγιάζ. Η λιπαρότητα μπορεί να επηρεάζεται και από παράγοντες κληρονομικούς, ορμονικούς ή και περιβαλλοντικούς.

Δείτε τους παράγοντες που ευθύνονται για τη λιπαρή επιδερμίδα:

  • Κληρονομικότητα: Το λιπαρό δέρμα συχνά είναι θέμα γονιδίων. Αν οι γονείς έχουν λιπαρό δέρμα, πιθανότατα το κληρονομούν και τα παιδιά. Ένας λόγος για να μην απογοητεύεστε ωστόσο, είναι ότι η λιπαρή επιδερμίδα «σπάει» πιο δύσκολα. Μπορεί λοιπόν να εμφανίζετε πιο συχνά σπυράκια, θα κάνετε όμως ρυτίδες πιο δύσκολα.
  • Άγχος: Είναι πιθανό όταν διανύετε περιόδους έντονου άγχους, το δέρμα σας να γίνεται πιο λιπαρό, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σας.
  • Λάθη στην περιποίηση: Πολλές γυναίκες με λιπαρό δέρμα χρησιμοποιούν προϊόντα περιποίησης που απομακρύνουν τα φυσικά έλαια του δέρματος, νομίζοντας ότι έτσι θα καταπολεμήσουν τη λιπαρότητα. Αποφεύγουν επίσης τη χρήση ενυδατικής κρέμας, επειδή θεωρούν ότι εντείνει το πρόβλημα της λιπαρότητας. Έτσι όμως το δέρμα αφυδατώνεται και τελικά εκκρίνει περισσότερο σμήγμα, κάτι που οδηγεί σε αυξημένη ακμή.
  • Ανθυγιεινή διατροφή: Η διατροφή μας επηρεάζει και το δέρμα. Μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να προκαλέσει αύξηση της λιπαρότητας της επιδερμίδας. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, να πίνετε άφθονο νερό και να αποφεύγετε τη ζάχαρη που αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.
  • Υγρασία: Η υπερβολική υγρασία μπορεί να κάνει το δέρμα σας υγρό και λιπαρό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να καθαρίζετε σωστά και προσεκτικά το πρόσωπό σας. Τις ημέρες με αυξημένη υγρασία χρησιμοποιείτε ένα πλούσιο τζελ καθαρισμού προσώπου, που εξυγιαίνει την επιδερμίδα σας.

ΠΗΓΗ: onmed