Ελλάδα

Μονιμοποιούνται οι έκτακτοι στα νοσοκομεία

Το «πράσινο φως» δίνει απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για την μετατροπή συμβάσεων εκτάκτων υπαλλήλων του Δρομοκαΐτειου σε Αορίστου χρόνου, ανοίγοντας τον δρόμο για μονιμοποίηση των 16.000 εκτάκτων Υγειονομικών – Προνοιακών υπαλλήλων, εφόσον υπάρξει η πολιτική βούληση, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Η ομοσπονδία επικαλείται την δημοσίευση της υπ’ αρ. 808/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έγινε δεκτή αγωγή εργαζόμενων και συγκεκριμένα του επικουρικού προσωπικού κατά του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου. Η εν λόγω αγωγή ζητούσε να αναγνωριστεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου και συνακόλουθα η σύμβαση τους πρέπει να θεωρηθεί αορίστου χρόνου.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση, το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του τις διατάξεις της κοινοτικής Οδηγίας 1999/70/ΕΚ και του ν.2112/1920.

Επίσης, έγινε δεκτό από τους εκπροσώπους της Θέμιδας ότι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα της διάρκειας απασχόλησης τους, παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τον ίδιο τρόπο, που απασχολούνται και οι μόνιμοι συνάδελφοι τους και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για μια «κατάσταση ανασφάλειας και ομηρίας», των εργαζόμενων, οι οποίοι προσφέρουν στην πρώτη γραμμή  και συμβάλλουν την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, παρέχοντας φροντίδα στους ασθενείς και στην ελληνική κοινωνία.

Με νόημα η ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι «οι εν λόγω συνάδελφοι στήριξαν ολόψυχα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και όλο το τακτικό νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, στο κρίσιμο διάστημα που πέρασε η χώρα μας, εξαιτίας της πανδημίας».

Στο πλευρό των 16.000 έκτακτων εργαζόμενων δηλώνει η ΠΟΕΔΗΝ  και ζητά  από το υπουργείο Υγείας να προβεί άμεσα στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, για να διευθετήσει το θέμα, «μετατρέποντας τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνουόπως ορίζει η απόφαση του Δικαστηρίου».

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Υγείας δεν αρκούνται στο χειροκρότημα, όπως τονίζεται από την ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι η μετατροπή των συμβάσεων «αποτελεί την ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και απόδοση φόρου τιμής, σε ανθρώπους, που στάθηκαν με περίσσιο θάρρος αρωγοί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στην Πολιτεία και στους Πολίτες, που δοκιμάστηκαν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, ότι θα δοκιμαστούν ξανά από τον εφιάλτη του κοροναϊού».

Πηγή: virus.com.gr