Ελλάδα

Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών: Σήμα κινδύνου για «μαϊμού» θεραπευτές και παράνομα θεραπευτήρια

Μάστιγα για τη δημόσια υγεία αποτελούν τα εκατοντάδες παράνομα Φυσικοθεραπευτήρια και άλλου είδους θεραπευτήρια που οικειοποιούνται τις μεθόδους θεραπείας των Φυσικοθεραπευτών και λειτουργούν από «ψευτο-θεραπευτές». Αυτό καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΦΣ) και καλεί το υπουργείο Υγείας να προβεί στη σφράγιση των παράνομων θεραπευτηρίων που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία και τους πολίτες.

Μάλιστα, επισημαίνει ο ΠΦΣ πως σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού οι χώροι αυτοί, εκτός από παράνομα φυσικοθεραπευτήρια, μετατρέπονται και σε χώρους μετάδοσης νοσημάτων «αφού δεν εφαρμόζεται ούτε ο στοιχειώδης έλεγχος, ως προς την τήρηση των μέτρων ασφάλειας, αλλά και για την τήρηση των κανόνων υγιεινής».

Αφορμή για το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι φυσικοθεραπευτές αποτέλεσε όπως αναφέρουν η δράση του ψευτοθεραπευτή, «φυσικοθεραπευτή» και «μαϊμού»- γιατρού ο οποίος διώκεται για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος. Ωστόσο, ο ΠΦΣ έχει επισημάνει το μείζον πρόβλημα του κλάδου στα αρμόδια υπουργεία, τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δημιουργείται με την άνευ ελέγχου χορήγηση -από την εφορία- κωδικών αριθμών δραστηριότητας (Κ.Α.Δ) υγειονομικών επαγγελμάτων. Οι κάτοχοι των ΚΑΔ με το άλλοθι της έναρξης επιτηδεύματος που τους δίνουν οι οικονομικές υπηρεσίες παριστάνουν ψευδώς τους «θεραπευτές», προβαίνοντας στην αντιποίηση του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή και στη συνέχεια δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην υγεία των ασθενών.

«Είναι πολλές οι καταγγελίες που δέχεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών από πολίτες-θύματα τέτοιων επιτήδειων και αδίστακτων ψευτο-θεραπευτών και τις παραπέμπει στην εισαγγελία» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΣΦ, κ. Πέτρος Λυμπερίδης και επισημαίνει τα κενά της νομοθεσίας. «Παρότι η πρόσφατη νομοθεσία έχει ενδυναμώσει την αυστηρότητα του νομικού πλαισίου, υπάρχουν τεράστια κενά σχετικά: α) με το καθεστώς παροχής Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ) υγειονομικών επαγγελμάτων από την εφορία, β) με την άμεση σφράγιση των χώρων αυτών, όταν διαπιστώνονται οι προαναφερθείσες παραβάσεις. Το σοβαρότερο όμως όλων σε όλα τα παραπάνω –που αποτελεί εγκληματική ενέργεια, όσο παραμένει ως καθεστώς άνευ ελέγχου και τιμωρίας- αποτελεί το γεγονός ότι οι απατεώνες αυτοί, αυτοαποκαλούνται “επιστήμονες”, εξαιτίας της παραχώρησης του Κ.Α.Δ. Για τους λόγους αυτούς αυτούς, καλούμε την Πολιτεία σε άμεση συνεργασία, προκειμένου να προβούμε στην καθολική σφράγιση των χώρων αυτών, πριν θρηνήσουμε θύματα» τονίζει ο κ. Λυμπερίδης.

Απάντηση σε αυτές τις παρανομίες, κατά τον ΠΦΣ, μπορεί να είναι το μητρώο των εργαστηρίων φυσικοθεραπείας το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης του -με την έκδοση υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των παραμέτρων κάθε χώρου φυσικοθεραπείας.

ΠΗΓΗ: protothema