Μαγνησία

Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας: Εξασφαλίζουν τη διαμονή τους όλοι οι καρκινοπαθείς

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο που αναγκάζονται να μετακινηθούν από την νησιωτική Ελλάδα ή τις απομακρυσμένες περιφέρειες της χώρας σε μεγάλα αστικά κέντρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου τους, αποτελεί η εξασφάλιση καταλύματος, για τη διαμονή αυτών και των συνοδών τους, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται αυτή να είναι μεγάλης διάρκειας.

Όπως αναφέρεται σχετικά από την «Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου», «το πρόβλημα της εξασφάλισης χώρου ασφαλούς διαμονής για τους συγκεκριμένους ασθενείς, επιδεινώθηκε σημαντικά με την πανδημία του κορονοϊού covid-19, η οποία επέφερε μία σειρά περιορισμών, που σε συνδυασμό με τον υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, δημιούργησαν συνθήκες αποχής από τη θεραπεία για μεγάλο αριθμό ασθενών. Η μη λειτουργία των ξενοδοχείων, ο περιορισμός της δυνατότητας φιλοξενίας από συγγενείς για λόγους ασφαλείας, η λειτουργία των υφιστάμενων ξενώνων με περιορισμούς, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων και του ΕΟΔΥ, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πραγματικού αδιεξόδου για πολλούς ασθενείς και τους συνοδούς τους.

Σήμερα, μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν πάνω από ένα μήνα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Πειραιώς Real Estate, ανταποκρίθηκε με θέρμη στην πρόσκληση για κάλυψη της ανάγκης αυτής και παραχωρεί στην Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου τη χρήση ορισμένου αριθμού διαμερισμάτων, τα οποία στην πρώτη φάση της δράσης αυτής πρόκειται να καλύψουν ανάγκες διαμονής στις περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας και της Θεσσαλονίκης, με προοπτική επέκτασης του προγράμματος και σε άλλες περιοχές το προσεχές διάστημα.

Η Δράση αυτή πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και αφορά την παραχώρηση έτοιμων προς χρήση επιπλωμένων και εξοπλισμένων διαμερισμάτων, για τη διαμονή ασθενών με καρκίνο και των συνοδών τους, που πρόκειται να μεταβούν στην Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διενεργήσουν τις προβλεπόμενες θεραπείες και εξετάσεις για την αντιμετώπιση της νόσου. Η διάρκεια της δράσης θα είναι μέχρι το τέλος του 2020 ενώ θα εξεταστεί η παράταση αυτής, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο από τις συνθήκες που θα υπάρχουν σε εκείνη τη χρονική περίοδο.
Η διαμονή θα είναι δωρεάν για όλους και θα αφορά κυρίως άτομα που προβλέπεται να έχουν περισσότερο μακροχρόνια διαμονή (δέκα και πλέον ημερών) και αντιμετωπίζουν αντικειμενικά προβλήματα εξασφάλισης στέγης, ενώ θα δίνεται προτεραιότητα σύμφωνα με τις ανάγκες και την διαθεσιμότητα.
Τα διαμερίσματα, τα οποία είναι πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα (Κουζίνα ή κουζινάκι, ψυγείο, σαλόνι, κρεβάτι, τηλεόραση, σερβίτσιο φαγητού, μαχαιροπήρουνα), θα παραλαμβάνονται καθαρά και αφού έχουν υποστεί απολύμανση, ενώ οι διαμένοντες θα έχουν την πλήρη ευθύνη για την διατήρησή τους σε άριστη κατάσταση και θα επιβαρύνονται με τυχόν φθορές ή απώλειες που θα προκληθούν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

Με εκτίμηση
Οι ασθενείς και οι φροντιστές τους, θα πρέπει να φέρνουν τα δικά τους κλινοσκεπάσματα και είδη προσωπικής υγιεινής όπως και να μεριμνούν για την καθαριότητα των διαμερισμάτων κατά την διάρκεια της παραμονής τους.
Τα διαμερίσματα είναι άμεσα διαθέσιμα και προκειμένου να συνεννοηθείτε για τον προγραμματισμό διαμονής, μπορείτε να επικοινωνείτε τις εργάσιμες μέρες και ώρες με το γραφείο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (τηλ. 210 – 7710335). Οι υπεύθυνοι διαχείρισης σε κάθε μία από τις τρείς περιοχή έχουν οριστεί ως εξής:
• στην Αττική, η κυρία Πένη Λιακοπούλου, υπεύθυνη λειτουργίας των Ξενώνων «Ιωάννης Δ. Κριτικός» & «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού» του Συλλόγου «Πνοή Αγάπης». Το μέλος μας, Σύλλογος Εθελοντών Κοινωνικής & Συναισθηματικής Στήριξης Ανθρώπων Με Καρκίνο &των Οικογενειών τους «Πνοή Αγάπης» παρέχει την τεχνογνωσία και την απαραίτητη στήριξη για την επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος και τους ευχαριστούμε πολύ για την καθοριστική συνδρομή τους στην υλοποίηση του προγράμματος.
• στη Θεσσαλονίκη με το μέλος του ΔΣ κα Ελένη Ντελιοπούλου
• στην Πάτρα με το μέλος του ΔΣ της ΕΛΛΟΚ κα κυρία Αγγελική Στεφανάκη

Για επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Διευθυντή της ΕΛΛΟΚ, κο Κώστα Χατζηγιαννάκο, που έχει αναλάβει το συντονισμό για την ομαλή διεξαγωγή της δράσης και την Υπεύθυνη Επικοινωνίας, κα Ελίνα Αλεξοπούλου. Για κάθε πρόσθετη πληροφορία/ενημέρωση μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας κυρία Σοφία Ιωάννου : Τηλ 6945706050.

Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση των μελών σας αλλά και όλων των ασθενών της περιοχής σας με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσω των social media και των ιστοσελίδων σας, καθώς και του ιατρικού κόσμου προκειμένου να ενεργήσουν κατάλληλα και έγκαιρα για την συμμετοχή στο πρόγραμμα και την εξασφάλιση της διαμονής τους.

Τέλος να ενημερώσουμε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια εξασφάλισης στέγης και σε άλλες περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν τις ίδιες ανάγκες, οπότε θα είναι θετικό να μας ενημερώσετε σχετικά ώστε να έχουμε επαρκή εικόνα ανά περιοχή.
Με την πεποίθηση ότι η παρούσα δράση πραγματοποιείται με σκοπό να καλύψει μία πολύ βασική ανάγκη αρκετών συνανθρώπων μας που αναγκάζονται να μετακινηθούν μακριά από τον τόπο της κατοικίας τους, σε μία κρίσιμη λόγω της πανδημίας περίοδο, είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες και παροχή διευκρινίσεων και ζητούμε την συνδρομή σας στην προσπάθεια υποστήριξης των ανθρώπων που ανήκουν στην κατηγορία αυτή.