Διατροφή

Οι 5 κατηγορίες τροφών που προκαλούν φλεγμονή

Η φλεγμονή έχει δύο πρόσωπα: Βοηθά στην αποκατάσταση των κυτταρικών βλαβών, όταν αυξάνεται όμως, μπορεί να γίνει επικίνδυνη και να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, καρδιακή νόσο και άλλα προβλήματα υγείας. Τα επίπεδα φλεγμονής επηρεάζονται από τη διατροφή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι ο τρόπος του σώματος να προστατεύσει την υγεία όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται κάποια απειλή για το σώμα. Η περιστασιακή φλεγμονή μπορεί να προστατεύσει το σώμα σας, αλλά η χρόνια φλεγμονή ανοίγει την πόρτα σε πολλές σοβαρές ασθένειες.

Αν θέλετε να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή, ξεκινήστε από την κουζίνα σας. Όταν φτιάχνετε τη λίστα του σούπερ μάρκετ, προσθέστε λιγότερες φλεγμονώδεις και περισσότερες αντιφλεγμονώδεις τροφές, όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, φασόλια, σπόρους και λιπαρά ψάρια.

Δείτε ποιες τροφές προκαλούν φλεγμονή και πρέπει να αποφεύγετε:

  • Πρόσθετα σάκχαρα: Οι Αμερικανοί καταναλώνουν καθημερινά περίπου 17 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ορίζεται στα 6 κουταλάκια του γλυκού ή λιγότερο. Οι κατασκευαστές τροφίμων προσθέτουν μεγάλες δόσεις ζάχαρης για να βελτιώσουν τη γεύση πολλών συσκευασμένων τροφίμων, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή. Αποφεύγετε τροφές, όπως μπισκότα, καραμέλες, αρτοσκευάσματα, κέικ, κρακεράκια. Κατά τη διαδικασία της πέψης, η ζάχαρη εισέρχεται στο αίμα. Η ινσουλίνη βάζει τη ζάχαρη στα κύτταρα για να τους δώσει ενέργεια. Όταν η ζάχαρη είναι πολλή, η ινσουλίνη προσπαθεί να την αποθηκεύσει στα λιπώδη κύτταρα, προκαλώντας τη διόγκωσή τους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους ή αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία σχετίζεται με άλλες μεταβολικές ασθένειες.
  • Τρανς λιπαρά: Οι κατασκευαστές δημιουργούν τα τρανς λιπαρά μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται υδρογόνωση. Η προσθήκη υδρογόνου στα λιπαρά αλλάζει την υφή και τη διάρκεια ζωής τους. Δεν υπάρχει όμως ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης τρανς λιπαρών, γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεπερνάτε το ένα γραμμάριο την ημέρα. Υψηλές ποσότητες τρανς λιπαρών περιέχουν τα γρήγορα γεύματα και τα ψημένα προϊόντα ζύμης, όπως μπισκότα, κρουασάν, κράκερ. Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη και μειώνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.
  • Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα: Για τη διατήρηση της γεύσης και τη συντήρησή τους, τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν πολύ αλάτι, είναι καπνιστά ή έχουν υποστεί ζύμωση. Είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία ενοχοποιούνται για φλεγμονή. Μοσχάρι, χοιρινό και πρόβειο κρέας, καθώς και παράγωγα όπως μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικα και αλλαντικά πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, παθήσεις που συμβαδίζουν με τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής.
  • Ωμέγα-6: Λαμβάνονται από τις τροφές, και χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας. Περιέχονται σε έλαια όπως το αραβοσιτέλαιο και το ηλιέλαιο, καθώς και στη μαγιονέζα. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα χρειάζονται για φυσιολογική ανάπτυξη και συμβάλλουν στην καλή φλεγμονή που βοηθά στην επούλωση. Χρειάζεται όμως να βρίσκονται σε ισορροπία με τα ωμέγα-3 (που περιέχει ο σολομός, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος). Όταν δεν υπάρχει ισορροπία, τα πολλά ωμέγα-6 προκαλούν προφλεγμονώδη απόκριση και χρόνια φλεγμονή.
  • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Οι τηγανητές πατάτες, το λευκό ρύζι και τα προϊόντα από άσπρο αλεύρι, υφίστανται επεξεργασία που τους στερεί τις φυτικές ίνες και τη θρεπτική αξία. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι παρόμοιοι με τα πρόσθετα, καθώς διασπώνται πολύ γρήγορα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου που οδηγεί σε φλεγμονή.

Πηγή: onmed