Γιατροί

“Χρόνια νοσήματα και εναρμονισμένη ιατρική” από τη Γαστρεντερολόγο Ροξάνα Αγκαρίτσι

Ροξάνα Αγκαρίτσι

Γαστρεντερολόγος MD MSc

Ολιστικά Θεραπευτικά Συστήματα

Ιατρείο: Ογλ 3Α, Λάρισα

Τηλ.: 6936502336

Η εξάπλωση των χρόνιων νοσημάτων είναι μια απόδειξη της αποτυχημένης αποστολής της κλασικής ιατρικής παρά την πρόοδο των σύγχρονων θεραπευτικών και  διαγνωστικών εργαλείων της. Σχεδόν το 40% του πληθυσμού στην Ελλάδα  πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα. Αυτό το άρθρο έχει σκοπό την επισήμανση για μια καινούργια ανάγκη, συγκεκριμένα η αλλαγή προσέγγισης των χρόνιων ασθενειών και αυτών των ασθενών. Οι διδάσκοντες είναι οι ίδιοι οι ασθενείς μας, που αδυνατούμε να θεραπεύουμε οριστικά η να τους προστατέψουμε αποτελεσματικά  εγκαίρως. Συχνά, μόνο τους ανακουφίζουμε όπως στα ογκολογικά, διαβητολογικά ή νευρολογικά περιστατικά.

Είμαστε ως οργανισμοί “πολύπλοκα μαλακά συστήματα οργανωσιακά κλειστά και λειτουργικά ανοιχτό προς το περιβάλλον“, σύμφωνα με την θεωρία εξελιγμένων έμβιων οργανισμών, δηλαδή την γνωστή-άγνωστη Θεωρία των Συστημάτων του Maturana και Varella, οι οποίοι στην Χιλή του 1980, ως βιολόγοι, παρατήρησαν ότι όλα τα ζωντανά οντά στην Γη δεν υπακούν στον νόμο της αύξησης της εντροπίας ,δηλαδή στον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής. Τότε μελέτησαν τους νόμους της αυτο-οργάνωσης ενός οργανισμού και βρήκαν ότι ισχύουν οι  νόμοι της κυβερνητικής ΙΙ τάξης. Ως συμπέρασμα ο ρόλος του εγκεφάλου στην παραγωγή ασθένειας και στην αυτο -ιάση δεν θα έπρεπε να παρακάμπτεται ούτε να υποτιμάται.

Ενσωματώνουμε ευτυχώς στην πρόληψη την Επιγεννετική (C.H.Waddington) η οποία είανι πλέον μια συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη που μιλάει για περιβαλλοντικούς ισχυρούς επιγενετικούς παράγοντες και απαντάει στην ερώτηση: “Έχω την κακή κληρονομικότητα, όμως πως θα διαμορφώνω την ζωή μου ώστε να κινδυνεύω λιγότερο η καθόλου;” .

Ενσωματώσουμε όλο και περισσότερο την σύγχρονη τοξικολογία , την ομοτοξικολογία, επιστήμες που μιλάνε για τον άγνωστο μέχρι τώρα ρόλο του τρίτου χώρου (interstitial space) στον ζωντανό οργανισμό. Στον ‘’τρίτο χώρο’’ το σώμα τοποθετεί σκόπιμα ότι ’’μεταβολικό σκουπίδι” παράγει στην διάρκεια της ζωής του. Έτσι εξηγήθηκε πρόσφατα η αύξηση του υποδόριου και περισπλαχνικού λίπους  που ευνοούν την αύξηση αντίστασης στην ινσουλίνη του ασθενούς ή την αδυναμία του να χάσει βάρος .

Ως παράδειγμα για τα λεγόμενά μου περί ολιστικής προσέγγισης ενός χρονίου νοσήματος με το σενάριο πορείας προς την ίασης μιας ασθενούς. Ήμουν εκπαιδευμένη να δω ολιστικά την συν-νοσηρότητα αυτής της νεαρής ασθενούς. Αναφέρομαι εδώ σε κλασική πλέον γνώση γαστρεντερολογίας : Τον σημαντικό ρόλο του εντέρου ως δεύτερο εγκέφαλο. Πρόκειται για μια νεαρή κυρία με κατάθλιψη και χρόνια προβλήματα με το πεπτικό της σύστημα. Αναφέρει και αδυναμία συγκέντρωσης, κούραση, κακό ύπνο, κακή διάθεση για τα οποία έχει επισκεφτεί και ψυχολόγο και ψυχίατρο. Επιπλέον έχει και αρθραλγίες. Η ασθενής αυτή δεν μου ζητούσε πλέον καν θεραπεία για τις πεπτικές ενοχλήσεις της , γιατί “ό,τι είχε δοκιμάσει είχε αποτύχει και διαχειριζόταν πλέον μόνη της την χρόνια ενόχληση, την είχαν μάθει να το εκλογικεύει κιόλας ”όταν αγχώνομαι πρήζομαι στην κοιλιά  γιατρέ, αφήστε όλα οφείλονται στο γεγονός ότι έχω κατάθλιψη”. Είχε μικρή πολλές ωτίτιδες και είχε πάρει “τόνους αντιβίωσης. Έπαιρνε 5 χρόνια αντικαταθλιπτικά, τώρα ήταν 40 ετών. Η ολιστική λύση ήταν η αποκατάσταση υγείας του μικροβιώματος του εντέρου της ! Διορθώνοντας για 5 μήνες την ‘κακή χλωρίδα ‘’ του εντέρου της με δυνατά προ και πρεβιωτικά, όλα τα συμπτώματα που μέχρι τότε “ανήκαν” σε 5 ειδικότητες, εξαφανίστηκαν.

Είναι σπουδαίο όταν βοηθάς τους ασθενείς με απλά θεραπευτικά μέσα όταν αυτά είναι ακόμα χρήσιμα. Οι ασθενείς υποφέρουν και δεν ξέρουν τι βιταμίνες, τι τροφές, τι βότανα, τι βάμματα βοτάνων, τι ιχνοστοιχεία, τι αποτοξίνωση μπορούν να εφαρμόσουν στην καθημερινότητα τους.

Τα χρόνια νοσήματα  ευθύνονται για το 70% της ζήτησης υπηρεσιών υγείας και απορροφούν περισσότερο από το 65% της εθνικής υγειονομικής δαπάνης. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρόνιων νοσημάτων θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με την εξάλειψη ή διαχείριση των παραγόντων κινδύνου. Περίπου 4 στους 10 Έλληνες πάσχει από κάποια χρόνια ασθένεια. Ωστόσο, το ποσοστό των χρόνιος πασχόντων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνει το ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών. Μόνο διορθώνοντας της χλωρίδα του εντέρου σε παιδιά που λαμβάνουν συχνά και δυνατά αντιβιοτικά, η μόνο διορθώνοντας με απλά φυσικά  μέσα οξείες καταστάσεις στην παιδική ηλικία ,πόσο καλό μπορεί να κάνει ένας ιατρός στο ανοσοποιητικό σύστημα του μελλοντικού ενήλικα. Κακός τα ονομάζουμε εναλλακτικές θεραπευτικές λύσεις και τα κοιτάμε με σκεπτικισμός ενώ οι ασθενείς τα αναζητούν και φοβούνται να τα συζητήσουν μαζί μας. Θα έπρεπε να τα κοιτάμε με σεβασμός ιδίως όταν έχουν περάσει την δοκιμή του χρόνου.

Τα κυριότερα χρόνια νοσήματα που ταλαιπωρούν τους Έλληνες είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος (πνεύμονα, παχέος εντέρου, μαστού, τραχήλου της μήτρας και προστάτη), οι χρόνιες παθήσεις πνευμόνων (άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις, η οστεοπόρωση και οι χρόνιες νευρολογικές διαταραχές Alzheimer και Parkinson.  (Γ. Ελευθερίου Πηγή: iatroi.eu 10/8/2013)

 

 

Βιβλιογραφία:

  • https://www.nationalcandidacenter.com/causes-of-leaky-gut-s/1848.htm
  • International Journal of High Dilution Research 10(37) · December 2011 Homeopathy emerging as nanomedicine Rajendra Prakash Upadhyay (1),Chaturbhuja Naya (2) Department of Bio-chemical Engineering and Biotechnology, Indian Institute ofTechnology (IIT) Delhi, New Delhi, India(2) Central Council for Research in Homeopathy, New Delhi, India
  • 2015 Apr .Montagnier L, Aissa J, Ferris S, Montagnier JL, Lavallee C. Electromagnetic signals are produced by aqueous nanostructures derived from bacterial DNA sequences. Interdiscip Sci Comput Life Sci. 2009; 1: 81-90
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/Enhancement of adaptive biological effects by nanotechnology preparation methods in homeopathic medicines.Bell IR, Schwartz GE
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/J Ayurveda Integr Med. 2018 Jan – Mar;9(1):69-74. doi: 10.1016/j.jaim.2017.01.010. Epub 2018 Feb 7.Experimental neuropharmacology of Gelsemium sempervirens: Recent advances and debated issues.Bellavite P, Bonafini C, Marzotto M.
  • National Center for Biotechnology Information Reilly DT, Taylor MA, Mc Sharry C, Aitchinson T. Is homeopathy a placebo

 


 

Η γιατρός ενημερώνει τακτικά τους ασθενείς και κάνει σεμινάρια με σκοπό την πρόληψη ασθενειών με φυσικά συμπληρώματα διατροφής ή ομοιοπαθητικής, όπως:

  • Τα παιδιά και η ομοιοπαθητική
  • Η ομοιοπαθητική πρώτων βοηθειών

Πληροφορίες:

Facebook: Roxana Agarici

Email: roxana.agaritsi@gmail.com