Διατροφή

Γιατί το μπρόκολο είναι το κορυφαίο λαχανικό – 6 μοναδικά οφέλη για την υγεία

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, στην οποία ανήκουν επίσης το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Έχει μελετηθεί περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής του δράσης.Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, σίδηρο, βιταμίνες Α, C, Κ1, Β1, Β6, Ε, φολικό οξύ, μαγνήσιο, σελήνιο, χρώμιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, καθώς και σε φυτικές ίνες.Περιέχει επίσης σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες σε μικρότερη ποσότητα. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα του, τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε όλα τα παραπάνω συστατικά.

Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση 3-4 μερίδων σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα.

Δείτε παρακάτω όλους τους λόγους για να καταναλώνετε τακτικά μπρόκολο:

  • Προστατεύει από τον καρκίνο: Το μπρόκολο θεωρείται κορυφαία αντικαρκινική τροφή, ιδιότητα που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ουσίες όπως η σουλφοραφάνη, οι ινδόλες και τα καροτενοειδή. Πιο συγκεκριμένα, έχει συσχετιστεί με την πρόληψη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη, των ωοθηκών και της χοληδόχου κύστης.
  • Ωφελεί την καρδιά: Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), μπορεί να μειώσει στο μισό την απο-λιποπρωτεΐνη Β, τον «μεταφορέα» της χοληστερίνης στους ιστούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition». Επίσης, τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με πολυετή επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.
  • Είναι φιλικό για το στομάχι: Η σουλφοραφάνη που περιέχει συνδέεται με την καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που ενοχοποιείται για πεπτικό έλκος. Έχει επίσης ισχυρή δράση κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών.
  • Ωφελεί την όραση: Το μπρόκολο, όπως και το σπανάκι, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Επιπλέον, η λουτεΐνη και άλλες ουσίες που περιέχει το μπρόκολο, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο προβλημάτων της όρασης, όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
  • Ενισχύει τo ανοσοποιητικό: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
  • Είναι αντιγηραντικό: Περιέχει βιταμίνη Α, την οποία χρειάζεται το σώμα για την παραγωγή κολλαγόνου, αλλά και αντιοξειδωτικά. Το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Το ίδιο και η βιταμίνη C, την οποία επίσης περιέχει το μπρόκολο.

ΠΗΓΗ: onmed