ΠΑΙΔΙ

Πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών – εφήβων για το 2020

Το πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων για το 2020, απέστειλε το υπουργείο Υγείας στις αρμόδιες υπηρεσίες και επιστημονικούς συλλόγους.

Στο πρόγραμμα, που παρατίθεται αναλυτικά πιο κάτω, διαμορφώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε μία περίοδο που ακούγονται φωνές για υστέρηση των τακτικών εμβολιασμών εξαιτίας του κορωνοϊού.

Δεδομένα από διάφορες χώρες καταγράφουν σημαντική μείωση των εμβολιασμών που προσεγγίζει το 50% στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 2 ετών και υπερβαίνει το 70% στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Το σοβαρό ζήτημα της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού λόγω του κορωνοϊού, συζήτησε η Επιστημονική Επιτροπή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για την παραμέληση κατά την περίοδο της καραντίνας του εμβολιασμού των παιδιών, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Έγινε σύσταση στους γονείς να φροντίσουν για τον προγραμματισμένο εμβολιασμό των παιδιών τους, ενώ παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη οι ενήλικες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να κάνουν τα ενδεδειγμένα εμβόλια, όπως για παράδειγμα του πνευμονιόκοκκου, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών από την Covid-19.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη μάχη με την επιδημία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αόρατος εχθρός εξακολουθεί να μας απειλεί:

“Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελούμε τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοιό, αλλά παράλληλα ειδικά οι ευπαθείς ομάδες και οι χρόνιοι πάσχοντες θα πρέπει να επιστρέψουν στην ρουτίνα της παρακολούθησης της υγείας τους, γιατί εκτός από τον κορωνοιό υπάρχουν και άλλες σοβαρές απειλές για την υγεία”, είπε χαρακτηριστικά.

Παιδίατροι

Με επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων εισηγείται την άμεση εκκίνηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού για τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, το ζήτημα που έχει προκύψει με την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι απόρροια της πανδημίας και συνεπώς μια τέτοια καμπάνια θα πρέπει άμεσα να ενταχθεί στο επικοινωνιακό πλάνο του υπουργείου.

Προτείνουν, μεταξύ άλλων, ένα σύντομο τηλεοπτικό σποτ που να αφορά την αξία των εμβολιασμών και που θα κινητοποιεί παιδιατρικό αλλά και ενήλικα πληθυσμό προς την θωράκιση της υγείας του έναντι άλλων σοβαρών λοιμωδών μέσω του εμβολιασμού.

Επιπλέον Πληροφορίες