Γιατροί, Διαιτολόγος

“Πανελλήνιες εξετάσεις και διατροφή” από τη Διατροφολόγο Μπλούχου Νότα

Mπλούχου Νότα
Διατροφολόγος -Διαιτολόγος,
Μsc Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας
Εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη
Κ.Γκλαβάνη 50-52
Τηλ: 2421024622

Ο καιρός των πανελληνίων εξετάσεων έφθασε και αγωνία γονιών και μαθητών είναι η μέγιστη απόδοση. Η διατροφή αλλά και η άσκηση παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση μιας υγιούς ψυχοσωματικής ισορροπίας. Το άγχος αλλά και η κακή διατροφή είναι δυνατό να επιφέρουν διάφορες πεπτικές διαταραχές (τυμπανισμό, αίσθημα καύσου, ναυτίες, έμετο, διαταραχές στις κενώσεις), πονοκεφάλους, ταχυκαρδία, έντονη ενούρηση κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, κακής ποιότητας ύπνο, λιποθυμικές τάσεις, ζάλη, εφίδρωση, αδυναμία συγκέντρωσης, τριχόπτωση και πολλές άλλες ψυχοσωματικές διαταραχές.

Οι συμβουλές των επαγγελματιών υγείας είναι καταρχήν ηρεμία, θετική σκέψη, αισιοδοξία, ποιοτικός και επαρκής ύπνος, αποφυγή καπνίσματος(πολύ συχνό στους εφήβους) και αποφυγή συναναστροφής με άτομα που πάσχουν από διάφορες ιώσεις.

 Η ήπια φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων είναι απαραίτητη γιατί βοηθά, με την παραγωγή ενδορφινών, στην αποσυμπίεση από τις αγχωτικές καταστάσεις, προάγει το αίσθημα της ευχαρίστησης και της αυτοσυγκέντρωσης.
– Η απότομη μείωση της φυσικής δραστηριότητας αυξάνει την ευερεθιστότητα, τον εκνευρισμό και οδηγεί σε ελλειμματική συγκέντρωση!!!.
 Η σωστή ενυδάτωση είναι επίσης πολύ σημαντική τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Απαιτείται επαρκής κάλυψη με υγρά, κυρίως νερό (11/5 lt ημερησίως τουλάχιστον) και φυσικούς χυμούς στη διάρκεια της ημέρας.
 Καλό είναι να αποφεύγονται αναψυκτικά- κυρίως τύπου cola- που μας προσφέρουν μόνο «κρυφές» θερμίδες αλλά και υπερένταση. Επίσης συνιστάται περιορισμός του καφέ τόσο για την αποφυγή της ευερεθιστότητας και της αϋπνίας όσο και γιατί δημιουργούν, σε συνδυασμό με το άγχος, υπερβολική διούρηση η οποία εκτός από τα πρακτικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει διαταραχή ηλεκτρολυτών, αφυδάτωση και ταχυπαλμία.
 Η βιταμίνη C και το μαγνήσιο είναι η κατεξοχήν βιταμίνη και το αντίστοιχο στοιχείο που ενισχύουν την εγρήγορση και βοηθούν στη μνήμη.
– Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν C κατά τις νυχτερινές ώρες γιατί πιθανόν να ενισχύσουν την αυπνία!!!
– Υψηλή περιεκτικότητα σε Mg βρίσκουμε σε τα προϊόντα ολικής αλέσεως, δημητριακά, ξηρούς καρπούς

Η σωστή λειτουργία της πέψης σχετίζεται με την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Ας αποφύγουμε τις έντονες γεύσεις που μπορούν να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές( πολύ κρύα ή καυτά φαγητά, πολύ αλμυρά, πικάντικα ή όξινα όπως και πολύ γλυκιές γεύσεις).
– Οι τακτές ώρες γευμάτων ρυθμίζουν καλύτερα την πείνα και την όρεξη.
– Εάν έχετε υπερένταση πριν τον ύπνο πιείτε ένα χλιαρό ποτήρι γάλα 1,5 % με λίγο μέλι ή καταναλώσετε λίγους ξηρούς καρπούς ή 2-3 αποξηραμένα φρούτα

 Οι πρωτεΐνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στο ανοσοποιητικό σύστημα όσο και στο νευρικό για αυτό προτιμήστε μοσχάρι, κοτόπουλο και ψάρια πλούσια σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα.
 Αποφύγετε τα ζωικά λίπη και γεύματα τύπου fast- food που μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία αλλά και υπνηλία εξαιτίας του αργού μεταβολισμού των λιπών.
 Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειάς μας για αυτό και είναι απαραίτητοι.
 Χρησιμοποιείστε συχνότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, φωσφόρο, ψευδάργυρο και σελήνιο που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
 Η στέρηση επαρκούς ποσότητας υδατανθράκων οδηγεί σε κέτωση, κατάσταση κατά την οποία διαταράσσεται τόσο η λειτουργία του εγκεφάλου όσο και άλλες ζωτικές λειτουργίες.
 Είναι τεράστιο λάθος να πιστεύουμε ότι ενέργεια μας δίνουν μόνο τα γλυκά!!!. Παρατηρείται μέγιστη κατάχρηση κατά τις ημέρες αυτές με αποτέλεσμα στο τέλος των εξετάσεων να μας συντροφεύει … η παχυσαρκία. Μπορούμε να καλύψουμε την ανάγκη για γλυκό κυρίως από τα φρούτα και τους χυμούς αλλά και από τους ξηρούς καρπούς( βιταμίνες Β, Ε), γιαούρτι με μέλι ή κάποιο μικρό παστέλι. Προσθέστε επίσης στη διατροφή σας γαλακτοκομικά, καρότα και ελαιόλαδο