ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Εξέταση για Covid-19 πριν από το χειρουργείο: Καλύπτεται από τα ασφαλιστήρια υγείας;

Στις βασικές εξετάσεις που γίνονται πριν μπείτε στο χειρουργείο (προεγχειρητικός έλεγχος) και λάβετε νάρκωση θα περιλαμβάνεται υποχρεωτικά στο εξής και η εξέταση για Covid-19. Ποιος όμως θα πληρώνει γι΄αυτήν την εξέταση;

Τα πάνω κάτω έφερε ο κορωνoϊός αλλάζοντας τα ιατρικά πρωτόκολλα που ίσχυαν μέχρι σήμερα σε δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Έχετε προγραμματίσει μια επέμβαση ρουτίνας σε ιδιωτικό θεραπευτήριο (π.χ. αφαίρεση χολής);

Στις βασικές εξετάσεις που γίνονται πριν μπείτε στο χειρουργείο (προ εγχειρητικός έλεγχος) και λάβετε νάρκωση θα περιλαμβάνεται υποχρεωτικά στο εξής και η εξέταση για Covid-19. Ποιος όμως θα πληρώνει γι΄αυτήν την εξέταση;

Οι υπόλοιπες διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, πριν και μετά την επέμβαση, περιλαμβάνονται στα αναγνωρισμένα έξοδα και καλύπτονται από την ασφαλιστική εταιρία.

Η διαγνωστική εξέταση για τον ιό όμως είναι κάτι καινούργιο. Οι εταιρίες έπρεπε να πάρουν θέση από τη στιγμή μάλιστα που η εξέταση θεωρείται υποχρεωτική.

Ορισμένες εταιρίες ανακοίνωσαν ότι θα καλύπτουν από εδώ και πέρα την εξέταση εντός του νοσοκομείου. Ορισμένες άλλες ανακοίνωσαν ότι θα καλύπτουν τα έξοδα για την εξέταση έως του ποσού των 130 ευρώ. Άλλες ξεκαθάρισαν ότι θα καλύπτουν μόνο την απλή και όχι  τη μοριακή εξέταση για τον covid 19 που στοιχίζει περισσότερο.

Τι γίνεται με την κάλυψη του τεστ εκτός νοσοκομείου;

Έτσι κι αλλιώς ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει δειγματοληπτικά τεστ σε πολλούς χώρους. Μπορείτε όμως να κάνετε τεστ με δική σας πρωτοβουλία; Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες πιστοποιούν την ιατρική αναγκαιότητα ώστε να υποβληθεί κάποιος σε εργαστηριακές εξετάσεις για τον εντοπισμού του ιού. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ και τον προσωπικό σας γιατρό προκειμένου να σας κατευθύνει ανάλογα.

Εφόσον πιστοποιείται η ιατρική αναγκαιότητα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική σας εταιρία ή τον διαμεσολαβητή που σας εξυπηρετεί, για το τι προβλέπει το δικό σας συμβόλαιο σχετικά με το κόστος της εξέτασης, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες πάντως καλύπτουν πλέον το κόστος της εξέτασης σε διαγνωστικό κέντρο αν γίνεται με ιατρικό παραπεμπτικό.

Πηγή: ygeiamou