Ελλάδα

495 Κρούσματα κορωνοϊού την Ελλάδα- 10 οι νεκροί- 4 το τελευταίο 24ωρο

Τέσσερις άνθρωποι κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, δύο στην Αθήνα, ένας στην Κοζάνη και η γυναίκα στην Πάτρα, η οποία ήταν από την Ηλεία και θεωρείται ως επαφή με τους γνωστούς εκδρομείς των Αγίων Τόπων – 84 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής – 20 άνθρωποι διασωληνωμένοι

Μία γυναίκα 93 ετών είναι το δέκατο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Είναι η πρώτη γυναίκα που χάνει τη ζωή της από τον φονικό ιό στην Ελλάδα. Νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, αλλά δεν βρισκόταν σε ΜΕΘ.

Η άτυχη γυναίκα έφερε βηματοδότη, ενώ είχε σακχαρώδη διαβήτη και αναπνευστικό νόσημα. «Κόλλησε» και κορωνοϊό και κατέληξε, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους δέκα. Ήταν από την Ηλεία και θεωρείται ως επαφή με τους γνωστούς εκδρομείς των Αγίων Τόπων.

Χθες το απόγευμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει τρεις νεκρούς το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον αριθμό στους εννέα. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρας,  31 είναι τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός τους στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 495. Αυτή την ώρα 90 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων οι 20 είναι διασωληνωμένοι.

Από το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων τα 84 είναι απροσδιόριστης προέλευσης. Ήδη έχουν ελεγχθεί περισότερα από 7.200 δείγματα. Δεκαεννέα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο.  Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι βαριά ασθενείς λαμβάνουν αντιική αγωγή. Όλα οι νεκροί από τον κορωνοϊό είναι άνδρες, είχαν υποκείμενα νοσήματα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους ξεπερνά τα 72 έτη.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι καταγράφεται μόλις το 15% των πραγματικών κρουσμάτων, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά της πανδημίας με το 50% των θανάτων από τον κορωνοϊό στον κόσμο να βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επανέλαβε την έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και καυτηρίασε τη σημερινή εικόνα  εξόδου στις εθνικές οδούς. Πρόσθεσε δε, ότι είναι απαράδεκτο νησιά να έρχονται σε επαφή με τον κορωνοϊό από επισκέπτες και σημείωσε ότι στην Αθήνα και την Αττική εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού.   Παράλληλα, ο κ.Τσιόδρας απηύθυνε έκκληση σε όσους ταξίδευσαν, έστω να μην έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους στον τόπο που ταξίδευσαν, ενώ σημείωσε ότι είναι επικίνδυνο να ταξιδεύουν πολλοί μαζί σε ένα αυτοκίνητο.

Παράλληλα, ο κ.Τσιόδρας καυτηρίασε και την αντικοινωνική συμπεριφορά που εντοπίσθηκε όταν πολίτες επιχείρησαν να «στοκάρουν» φάρμακα με δραστική ουσία την χλωροκίνη, αλλά και τους γιατρούς που το συνταγογράφησαν σε ανθρώπους που δεν το είχαν ανάγκη. Στη συνέχεια ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς  για την εξεύρεση αγωγής ή εμβολίου, ενώ αναφέρθηκε στις επιστημονικές ομάδες που είναι έτοιμες να συνδράμουν την προσπάθεια που ήδη γίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και αναφέρθηκε ειδικότερα στις μελέτες αντισωμάτων, που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εως τώρα, είπε, η πορεία διασποράς της νόσου, είναι εντός των προβλέψεων .

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι υπάρχει επάρκεια υγειονομικού υλικού και διασφαλίζεται μέσω παραγγελιών ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας είναι να αναπτυχθούν νέες κλίνες ΜΕΘ, αλλά και περισσότερες απλές κλίνες για τον κορωνοϊό. Το Νοσοκομείο Σωτηρία, η Παμμακάριστος και το Αγία Βαρβάρα θα είναι αποκλειστικά νοσοκομεία για τον κορωνοϊό και γι’ αυτό θα υπάρξει αλλαγή στο σχεδιασμό των εφημεριών. Παράλληλα, έξι κέντρα υγείας στην Αττική και άλλα τρία στη Θεσσαλονίκη θα υποδέχονται αποκλειστικά ύποπτα κρούσματα. Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας, αν υπάρξει μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα  υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και θα τεθεί σε εφαρμογή.

Πηγή:protothema