ΛΑΡΙΣΑ

Περιφέρεια και ΠΕΔ Θεσσαλίας σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Συνάντηση ενημέρωσης που διοργάνωσαν με κοινή απόφαση η  ΠΕΔ Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας του δήμου Κιλελέρ με θέμα   την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη συνάντηση, που συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι δημάρχων της Θεσσαλίας, κύριος ομιλητής ήταν ο του καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χρ. Χατζηχριστοδούλου και οι πρόεδροι των τεσσάρων Ιατρικών Συλλόγων της Θεσσαλίας κ.κ.  Ντ. Γιαννακόπουλος ( Λάρισας), Γ. Πέτρου ( Τρικάλων), Αρ. Σπάνιας (Καρδίτσας) και Ευθ. Τσάμης (Μαγνησίας). Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο διευθυντής της ΠΕΔ Θεσσαλίας Δ. Τσούμας.

Ο Χρ. Χατζηχριστοδούλου μετά την εισήγησή του που εστιάστηκε στην εξάπλωση του ιού και στην ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος υγείας είχε την ευκαιρία να ακούσει τους προβληματισμούς και να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν στα πλαίσια του διαλόγου με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι πρόεδροι των ιατρικών Συλλόγων, εκτός των άλλων, κατέγραψαν με έμφαση την αναγκαιότητα περιορισμού των δράσεων που αφορούν στο συνωστισμό των πολιτών  ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλία Κ. Αγοραστός αφού τόνισε ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές της πανδημίας χρειάζεται πειθαρχία και ψυχραιμία και πιστή τήρηση των οδηγιών  του ΕΟΔΥ δήλωσε ότι η «Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει λάβει σειρά μέτρων, χωρίς να παραβλέψουμε την επόμενη μέρα. Όταν η πανδημία περάσει θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το οικονομικό πρόβλημα. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι στη Θεσσαλία να το αντιμετωπίσουμε με σχεδιασμό και στρατηγική».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος αρχικά δήλωσε με σαφήνεια ότι όλα τα ληφθέντα μέτρα καταδεικνύουν ότι η εξέλιξη του ιού εισέρχεται σε νέα κρίσιμη φάση και στη συνέχεια κάλεσε τους πολίτες με ψυχραιμία να σταθούν απέναντι στο υπαρκτό πρόβλημα, να επιδείξουν αίσθηση ευθύνης, σοβαρότητας και αλληλεγγύης προς το διπλανό τους. «Έχουμε την υποχρέωση να τηρούμε πιστά και απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών προστατεύοντας έτσι εμάς τους ίδιους, τους οικείους μας, τους συμπολίτες μας και τη τελικά τη δημόσια Υγεία. Θα αντιμετωπίσουμε την επιδημία με ψυχραιμία, σύνεση και υπευθυνότητα» τόνισε.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν μια σειρά από μέτρα  που επιβάλλεται να ακολουθήσουν οι πολίτες των δήμων για τη δραστική αντιμετώπιση της πανδημίας και τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

-Οι δημότες να απευθύνονται στις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας μόνο για τις πολύ επείγουσες ανάγκες τους.

-Όσοι έχουν συμπτώματα ασθένειας, σε καμιά περίπτωση να μην πηγαίνουν σε Νοσοκομεία αλλά να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους και τον ΕΟΔΥ.

-Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

-Συχνός εξαερισμός στους χώρους εργασίας.

-Τοποθέτηση τζαμιών ή plexiglass σε χώρους εργασίας όπου οι εργαζόμενοι έρχονται σε συχνή επαφή με τους δημότες.

-Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων θα πρέπει να χρησιμοποιούν σκληρά γάντια, μάσκα και να τηρούν όλους τους όρους υγιεινής που προβλέπονται.

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας να εκδώσουν μια αφίσα με όλες τις απαραίτητες συμβουλές και να τοποθετηθεί σε πολλά σημεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

-Αναστολή των δια ζώσης συνεδριάσεων όλων των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας και των Δήμων, τα οποία θα συνεδριάζουν μόνο για επείγοντα ζητήματα δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη. Σε περίπτωση δια ζώσης συνεδριάσεις, θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

-Αναστολή όλων των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων των Δήμων και της Περιφέρειας.

-Αυτογνωσία, αυτοπροστασία και προσωπική ευθύνη. Όλοι οι πολίτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας χωρίς πανικό αλλά και χωρίς εφησυχασμό οφείλουν να εφαρμόσουν και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εμποδίσουν σε μέγιστο βαθμό τη διάδοση του Κορωνοιού COVID-19

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα είναι σε ετοιμότητα να ενημερώσουν όλους τους πολίτες σχετικά με τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.