Ελλάδα

Κορωνοϊός: 352 κρούσματα – Προβληματισμός για τα 51 «απροσδιόριστης μετάδοσης»- Νέα νοσοκομεία στην «πρώτη γραμμή»

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι στην Αθήνα- Το 51% είναι άνδρες

Στους 352 ανέρχονται πλέον οι συμπολίτες που νοσούν από COVID-19, καθώς χθες επιβεβαιώθηκαν 21 νέα κρούσματα. Προβληματισμός επικρατεί αναφορικά με τα «απροσδιόριστης μετάδοσης» περιστατικά, καθώς χθες καταγράφηκαν 7 νέα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση τους.

Ο κορωνοϊός «προτιμά» τους άνδρες

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, μέχρι και χθες Δευτέρα είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 352 άτομα θετικά στον SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα 21 μέσα σε ένα 24ωρό. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι στην Αθήνα, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα 4.320 εργαστηριακά δείγματα για την παρουσία του νέου κορωνοϊού.

Η νόσος COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός φαίνεται να «προτιμά» το ανδρικό φύλο στη χώρα μας, καθώς το 51% των κρουσμάτων είναι άνδρες. Επίσης, και τα τέσσερα άτομα που έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου ήταν άνδρες, κατά μέσο όρο 68,2 ετών, και όλοι με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό λόγω υποκείμενων νοσημάτων.

Αναλυτικά, η κατανομή των ασθενών που νοσηλεύονται έχει ως εξής:

– Το «Αττικό» νοσηλεύονται συνολικά 7 άτομα εκ των οποίων 1 διασωληνωμένο σε ΜΕΘ

– Στο «Σωτηρία» νοσηλεύονται συνολικά 22 άτομα, εκ των οποίων 8 διασωληνωμένα σε ΜΕΘ
– Στον «Ευαγγελισμό» νοσηλεύονται 2 ασθενείς
– Στο «Θριάσιο» οι νοσηλευόμενοι είναι 3
– Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 6 εκ των οποίων 1 διασωληνωμένο σε ΜΕΘ

– Στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης 1 περιστατικό
– Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας 1 ασθενής
– Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας στο Ρίο 20 ασθενείς εκ των οποίων 2 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ
– Στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Πάτρας νοσηλεύονται 3 άτομα
– Στο Νοσοκομείο Πατησίων «Η Παμμακάριστος» 5 εκ των οποίων 1 διασωληνωμένο σε απλό θάλαμο
– Στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας 3 περιστατικά.

Να σημειωθεί ότι χθες βράδυ περί ώρα 22:00 μ.μ. απεβίωσε άτομο που νοσηλευόταν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα για να πιστοποιηθεί αν είχε νόσο COVID-19.

Από τα προαναφερθέντα, λοιπόν, στοιχεία προκύπτει ότι 73 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2 παραμένουν στα νοσοκομεία της χώρας, με τους σοβαρά νοσούντες να λαμβάνουν αντι-ιϊκή αγωγή. Τέλος, 10 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο και οι λοιποί ασθενείς θετικοί στο νέο κορωνοϊό λόγω ήπιας συμπτωματολογίας είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και υπό ιατρική παρακολούθηση.

«Νοσεί» και το ΕΣΥ

Ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις, πλήττοντας και τους επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) συνολικά 13 εργαζόμενοι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, έξι από τους οποίους στο Νοσοκομείο Καστοριάς, ένας εργαζόμενος του ΕΚΑΒ και άλλοι 150 είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο άτυχος 53χρονος που εξέπνευσε μετά από σύντομη νοσηλεία στο ΑΧΕΠΑ ήταν παρασκευαστής εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Καστοριάς.

Μεταξύ των προσβληθέντων από κορωνοϊό και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης. Ενώ στη λίστα των θετικών κρουσμάτων και ένας διασώστης του ΕΚΑΒ που προσβλήθηκε από συγγενικό του πρόσωπο και ετέθη αμέσως σε καραντίνα στο σπίτι του.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά ενιαία αντιμετώπιση της κατάστασης και όχι κάποια νοσοκομεία να κλείνουν την εφημερία όπως έγινε με το «Λαϊκό» και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και άλλα με μεγαλύτερο κίνδυνο διασποράς να παραμένουν ανοικτά, όπως για παράδειγμα το «Αλεξάνδρα» της Καστοριάς και της Κοζάνη. Πολλώ δε μάλλον όταν στην Κοζάνη έχουν τεθεί σε καραντίνα δύο ολόκληρα χωριά.

Προβληματισμός για τα «απροσδιόριστης μετάδοσης» κρούσματα

Από τους 352 ασθενείς, οι 51 δεν έχουν προσδιορισμένη πηγή μετάδοσης, δηλαδή πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημική περιοχή (Κίνα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Βόρεια Ιταλία) ή στενή επαφή με πάσχοντα. Μάλιστα σε μια μόλις ημέρα από την Κυριακή έως τη Δευτέρα αυξήθηκαν από 44 στα 51, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς τεκμηριώνει τη λεγόμενη «διάχυτη διασπορά στην κοινότητα», δηλαδή πέραν των δύο ήδη γνωστών κύκλων μετάδοσης του ιού.

Κάθε «απροσδιόριστης μετάδοσης» κρούσμα είναι για τους λοιμωξιολόγους ένας νέος κύκλος μετάδοσης στην κοινότητα, που αποδεικνύει ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν συμμορφώθηκαν οι πολίτες προς την τήρηση των μέτρων αυτό-προστασίας αλλά προστασίας των ευπαθών ομάδων. Βέβαια αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι καθημερινά από 26 Φεβρουαρίου που καταγράφηκε το πρώτο θετικό περιστατικό COVID-19 στη χώρα μας, καθημερινά αυστηροποιούνται τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Πάντως θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι, η περίοδος που διανύουμε δεν είναι και η καλύτερη επιδημιολογικά, καθώς εκτός από τον νεόφερτο και εν πολλοίς άγνωστο SARS-CoV-2, κυκλοφορούν στην κοινότητα και άλλοι πολλοί ιοί και νοσήματα με παραπλήσια συμπτωματολογία (π.χ. βήχας, πυρετός, ρινική καταρροή, κ.α.). Είναι λοιπόν αναμενόμενο πολλά άτομα να επιμολύνονται με τον νέο κορωνοϊό χωρίς να το αντιλαμβάνονται και η συμπτωματολογία που παρουσιάζουν να μη «φωτογραφίζει» αμέσως το πραγματικό αίτιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα «απροσδιόριστης μετάδοσης» κρούσματα αρχικώς είχαν χαρακτηριστεί ως αγνώστου προελεύσεως πνευμονίας και εν συνεχεία ελέγχθηκαν για τον SARS-CoV-2.

Νέα πηγή κρουσμάτων «απροσδιόριστης μετάδοσης» αναμένεται να αποτελέσουν όμως και όσοι επιστρέφουν στην Ελλάδα, από αέρος και δια θαλάσσης. «Άτομα τα οποία έρχονται από το εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες κατακλύζουν την πατρίδα μας και αυτό αφορά και πολύ νέο κόσμο, ο οποίος έρχεται από χώρες που υπάρχει μεγάλη εξάπλωση του ιού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου η στρατηγική Δημόσιας Υγείας είναι να αφήσει να εξαπλωθεί ο ιός», εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών υγείας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Και τόνισε «τη μεγάλη σημασία της απομόνωσης κατοίκων, του περιορισμού των επαφών των νέων αυτών ανθρώπων, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν τόσο όσο οι ηλικιωμένοι από τον ιό, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες στο σπίτι τους. Παρακαλώ πάρα πολύ την προσοχή των συμπολιτών μας οι οποίοι επιστρέφουν για αυτή τη σημαντική καραντίνα, ώστε να μην εκθέσουν τους οικείους τους στη νέα νόσο».

Τέλος, υπενθύμισε ότι βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων των πρώτων 20 ημερών παρουσίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, είμαστε γύρω στο 1,1% σε θνητότητα, ποσοστό λίγο παρακάτω από τα διεθνή δεδομένα του 1,5%, 2%, 3% στους θανάτους, αλλά σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «όσο περισσότερο προχωράει η επιδημία στη χώρα μας, θα βλέπουμε παρόμοια ποσοστά και σε εμάς με αυτά σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με αυτά, από τα 100 κρούσματα, τα 85 είναι ελαφρά, τα 15 νοσούν βαριά και από αυτά τα 5 να νοσούν πολύ άσχημα ή να καταλήγουν. Τα στατιστικά δείχνουν πως το 15% νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία».

Νέα νοσοκομεία στην «πρώτη γραμμή» – Μετά την «Παμμακάριστο», τώρα το «Σωτηρία»

Μια σειρά από νοσοκομεία, με τις υποδομές τους και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό τους, θα αποτελέσουν κομβικά σημεία του μετώπου που δημιουργείται μέσα στο σύστημα υγείας της χώρας μας, έναντι του επιθετικού εχθρού, του κορωνοϊού. Το πότε θα μπαίνει κάθε νοσοκομείο από αυτά που έχουν αξιολογηθεί και ενταχθεί στα επιχειρησιακά πλάνα του υπουργείου Υγείας, θα αποφασίζεται από τους ειδικούς ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.
Ήδη το νοσοκομείο Παμμακάριστος συμπληρώνει δύο 24ωρα ως νοσοκομείο Αποκλειστικής Νοσηλείας ασθενών με Covid-19. Νοσηλεύονται σε αυτό ήδη λίγοι ασθενείς με αναπνευστική λοίμωξη λόγω κορωνοιού.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr, το επόμενο νοσοκομείο που θα δέχεται μόνο ασθενείς με Covid-19 είναι το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “Σωτηρία”. Για τον λόγο αυτό σταματούν οι εισαγωγές ασθενών εφεξής. Έχουν γίνει οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες, η καταγραφή κλινών, υλικού, προσωπικού. Εχει γίνει η κατηγοριοποίηση και των ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές του καθώς και ο σχεδιασμός για μια πρώτη κατανομή τους σε κλινικές άλλων νοσοκομείων. Σύμφωνα με αυτόν, το νοσοκομείο θα εκκενωθεί από τους ασθενείς τα επόμενα 24ωρα και η νοσηλεία τους θα συνεχιστεί κυρίως σε κλινικές των νοσοκομείων “Σισμανόγλειο” και “Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα”. Για τον λόγο αυτό σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία ενημερώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες τουλάχιστον δέκα κλίνες επί του συνόλου των κλινών τους, και πέραν εκείνων που διαθέτουν για τις εφημερίες.

Χθες ανακοινώθηκε πως παραχωρείται πλήρως για το επόμενο διάστημα στο ΕΣΥ και για τις ανάγκες της αντιμετώπισης της πανδημίας το ΝΙΜΤΣ, το στρατιωτικό νοσοκομείο, που εξυπηρετούσε μέχρι τώρα και πολίτες εκτός από στρατιωτικούς. Και πως έχει δεσμευτεί για τον ίδιο λόγο και ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης και αποθεραπείας στην Ελευσίνα, που θα λειτουργήσει με ευθύνη της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Το “Σωτηρία” θα προστεθεί στο νοσοκομείο “Παμμακάριστος” όπου ήδη νοσηλεύονται ασθενείς, καθώς και στα νοσοκομεία “Αγία Βαρβάρα” και “Αμαλία Φλέμινγκ” που επίσης θα αποτελούν νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών που έχουν προσβληθεί απο κορωνοιό.

Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τα νοσοκομεία και εφόσον κριθεί ότι με βαση τα συμπτώματά τους ή το ιστορικό τους ή το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοιό, πρέπει να νοσηλευτούν, τότε η νοσηλεία τους θα γίνεται στα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας για νόσο Covid-19.

ΜΕΘ αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19

Με τον ίδιο σχεδιασμό, της νοσηλείας των ασθενών με Covid-19 σε άλλα ιδρύματα απο εκείνα που νοσηλεύονται ασθενεις με άλλες παθήσεις, θα γίνεται και η νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αυτό γίνεται ήδη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου “Σωτηρία” από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και με τις επιστημονικές εισηγήσεις θα ακολουθήσουν και άλλα νοσοκομεία. Έχει εκκενωθεί συμφωνα με τους εργαζόμενους η ΜΕΘ στο “Ασκληπιείο“, αλλά και στο νοσοκομείο Αναφοράς “Αττικόν“. Το ίδιο δρομολογείται και για τον “Ευαγγελισμό” και για το “Θριάσιο“. Συνολικά πρόκειται για περίπου 50 κλίνες ΜΕΘ που θα μπορούν να νοσηλεύσουν σοβαρά περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό.

Αν σκεφτεί κάποιος ότι ήδη νοσηλεύονται 9 ασθενείς σε ΜΕΘ, και ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της πανδημίας, με μόλις 21 ημέρες κυκλοφορίας του κορωνοϊού στη χώρα, αντιλαμβάνεται και την αγωνία των αρμοδίων να έχουν διαθέσιμες κλίνες για τα σοβαρά περιστατικά και για κάθε αρνητική και ακραία εξέλιξη – το ότι η προετοιμασία γίνεται με θλιβερό φόντο τις υπό κατάρρευση ΜΕΘ στην Ιταλία είναι ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο σε αυτή τη συγκυρία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) εχουν ήδη διακομιστεί κάποια επείγοντα περιστατικά που χρειάζονταν νοσηλεία σε ΜΕΘ, σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων ιδιωτικών κλινικών, η διαχείριση προβλέπει κατανομή περιστατικών σε επείγοντα (όπως τα γνωρίζουμε) και σε επείγοντα λόγω κορωνοϊού, με τις δημόσιες ΜΕΘ να αναλαμβάνουν τα περιστατικά κορωνοϊού και τις ιδιωτικές σε σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο τα υπόλοιπα επείγοντα περιστατικά.

Ενίσχυση του προσωπικού

Σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος Δημόσιας Υγείας, ανακοινώθηκε χθες πως ενισχύεται με πρόσθετα κονδύλια και με ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη, το Υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού και θα ενισχυθεί με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ.

Οι προσλήψεις έχουν ήδη αρχίσει, έχουν ήδη γίνει 950 προσλήψεις και εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Πηγή: protothema