Γυναίκα

Εγκυμοσύνη και γυμναστική: Ποιες ασκήσεις είναι ασφαλείς για το έμβρυο;

Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς και να αισθανθείτε καλύτερα.

Η τακτική άσκηση σε όλη τη διάρκεια της κύησης  βελτιώνει όχι μόνο την ψυχολογία σας αλλά και βοηθά στην αντιμετώπιση συχνών πόνων που πιθανόν νιώθετε στην πλάτη, στα πόδια, ή στη μέση.

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να εμποδίσει τον διαβήτη κύησης , να ανακουφίσει το άγχος και να αυξήσει την αντοχή της εγκύου.

Εάν γυμναζόσασταν πριν από την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να είστε σε θέση να συνεχίσετε τη δραστηριότητά σας με μέτρο. Μην προσπαθήσετε να έχετε την ίδια ένταση στην άσκηση όπως συνηθίζατε. Αντ ‘αυτού, κάντε ό, τι είναι πιο άνετο για εσάς.

Αν πάλι δεν συνηθίζατε να γυμνάζεστε τακτικά, μπορείτε να ξεκινήσετε με ασφάλεια ένα πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μετά από συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας.

Το περπάτημα θεωρείται η πιο ασφαλής άσκηση για μια έγκυο.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας συνιστά 30 λεπτά ή περισσότερο μέτρια άσκηση ημερησίως στις περισσότερες, αν όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός εάν υπάρχει επιπλοκή στην εγκυμοσύνη.

Mάθετε ποιες ασκήσεις είναι ασφαλείς για εσάς και το μωρό σας:

  • Οι πιο ασφαλείς αθλητικές δραστηριότητες είναι η κολύμβηση , το γρήγορο περπάτημα, η εσωτερική ποδηλασία και το ήπιο αερόμπικ (από πιστοποιημένο εκπαιδευτή αεροβικής). Αυτές οι δραστηριότητες συνεπάγονται μικρό κίνδυνο τραυματισμού, ωφελούν ολόκληρο το σώμα σας και μπορούν να συνεχιστούν μέχρι τη γέννηση.
  • H yoga είναι ίσως από τις καλύτερες ασκήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η γιόγκα ενισχύει τη δύναμη και την ισορροπία, διατηρεί τους μυς αδύναμους, μειώνει την αρτηριακή πίεση και σας διδάσκει ρυθμούς αναπνοής που θα σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια του τοκετού.
  • Το τένις και η ρακέτα είναι γενικά ασφαλείς δραστηριότητες, αλλά οι αλλαγές στην ισορροπία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν τις γρήγορες κινήσεις.
  • Άλλες δραστηριότητες όπως το τζόγκινγκ μπορούν να γίνουν με μέτρο, ειδικά εάν τις κάνατε πριν από την εγκυμοσύνη σας. Μπορεί να θέλετε να επιλέξετε ασκήσεις ή δραστηριότητες που δεν απαιτούν μεγάλη ισορροπία ή συντονισμό, ιδιαίτερα αργότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Πηγή: www.webmd.com