Μαγνησία

Από στρεπτόκοκκο πέθανε ο 11χρονος μαθητής στον Βόλο – Τι είναι, ποια τα συμπτώματα

Το βακτήριο «στρεπτόκοκκος» σκότωσε τον 11χρονο μαθητή δημοτικού στον Βόλο.

Τι είναι όμως το βακτήριο αυτο; Τι προκαλεί και ποια τα συμπτώματά του;

Ο στρεπτόκοκκος στον λαιμό είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να κάνει το λαιμό σας να σας πονάει και να τον νιώθετε πιο “τραχύ”. Είναι γενικά μια σχετικά σπάνια αιτία πονόλαιμου, αφού τα εμβόλια που γίνονται από παιδική ηλικία είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως φλεγμονή των νεφρών ή ρευματικό πυρετό. Ο ρευματικός πυρετός μπορεί να οδηγήσει σε πόνους και φλεγμονή των αρθρώσεων, ένα συγκεκριμένο τύπο εξανθήματος, ή βλάβη στην καρδιακή βαλβίδα.

Ο στρεπτόκοκκος στον λαιμό είναι πιο συχνός σε παιδιά, αλλά επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Αν εσείς ή το παιδί σας έχει συμπτώματα της νόσου, επισκεφτείτε το γιατρό σας για άμεσες εξετάσεις και κατάλληλη θεραπεία.

Στρεπτόκοκκος: Συμπτώματα

Πόνος στον λαιμό που συνήθως εκδηλώνεται ξαφνικά
Πόνος κατά την κατάποση
Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, μερικές φορές με λευκές κηλίδες ή ραβδώσεις με πύον
Μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες στην περιοχή στο πίσω μέρος της οροφής του στόματος (στην μαλακή, ή στην σκληρή υπερώα)
Πρήξιμο και ευαισθησία των λεμφαδένων στον λαιμό σας
Πυρετός
Πονοκέφαλος
Εξάνθημα
Ναυτία ή εμετός, ειδικά σε μικρά παιδιά
Γενικευμένοι πόνοι στο σώμα
Είναι πιθανό για σας, ή το παιδί σας, να έχετε πολλά από αυτά τα συμπτώματα, αλλά να μην έχετε στρεπτόκοκκο. Η αιτία τότε θα μπορούσε να είναι μια ιογενής λοίμωξη, ή κάποια άλλη ασθένεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο γιατρός σας θα πρέπει να σας κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις για στρεπτόκοκκο στον λαιμό.

Είναι επίσης πιθανό να κολλήσετε από άτομο που έχει τη νόσο, αλλά δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό

Καλέστε το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πονόλαιμος μαζί με πρησμένους λεμφαδένες
Πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες
Υψηλός πυρετός (πάνω από 38,3°C) σε μεγαλύτερα παιδιά, ή πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες
Πονόλαιμος μαζί με εξάνθημα
Προβλήματα στην αναπνοή ή στην κατάποση
Στρεπτόκοκκος: Θεραπεία
Υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες για τον στρεπτόκοκκο, την ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς και για την πρόληψη των επιπλοκών και της εξάπλωσής του.

Αντιβιοτικά

Αν εσείς ή το παιδί σας έχει στρεπετόκοκκο, ο γιατρός σας πιθανόν να σας συνταγογραφήσει αγωγή με αντιβιοτικά χάπια. Εάν ξεκινήσετε την αγωγή εντός 48 ωρών από την έναρξη της νόσου, τα αντιβιοτικά μειώνουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, καθώς επίσης και τον κίνδυνο επιπλοκών και την πιθανότητα ότι η μόλυνση θα εξαπλωθεί σε άλλους.

Με τη θεραπεία, εσείς ή το παιδί σας θα πρέπει να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε μια ή δύο μέρες. Καλέστε το γιατρό σας εάν δεν υπάρχει βελτίωση μετά τη λήψη αντιβιοτικών για 48 ώρες.

Βεβαιωθείτε ότι θα εξαντλήσετε όλη την φαρμακευτική αγωγή. Η διακοπή της αγωγής πριν ολοκληρωθεί μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπές και σοβαρές επιπλοκές, όπως ρευματικό πυρετό, ή φλεγμονή των νεφρών.

Πηγή: dikaiologitika