Ελλάδα

Εποχική γρίπη: 7 νέοι θάνατοι και 27 νέα σοβαρά κρούσματα

Υποχωρεί το κύμα της εποχικής γρίπης – Ο μέχρι τώρα απολογισμός στην Ελλάδα

Υποχωρεί το κύμα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω του ωστόσο όπως συμβαίνει κάθε περίοδο γρίπης κατά την αποδρομή, θύματα και σοβαρά περιστατικά.
Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δείχνουν πως η κυκλοφορία των στελεχών της γρίπης συνεχίζεται μεν αλλά με πτωτική τάση στις επισκέψεις σε γιατρούς, στα σοβαρά κρούσματα αλλά και στα θανατηφόρα.

Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, κατά το διάστημα 10-16 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί 27 νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης και 7 θάνατοι.

Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, οι θάνατοι ήταν 15 -συνεπώς έχουν υποδιπλασιαστεί πλέον τα θανατηφόρα περιστατικά- ενώ τα νέα κρούσματα είναι τρεις φορές λιγότερα από εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας, κατά την οποία είχαν καταγραφεί 87 περιστατικά.

Παρά τη μείωση του φορτίου της γρίπης που παρατηρείται, όμως, η Ελλάδα παραμένει μέσα στις τρεις πρώτες χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την υψηλή κυκλοφορία της εποχικής γρίπης -οι άλλες δύο χώρες που βρίσκονται επίσης στο κόκκινο σχετικά με την επίπτωση της γρίπης είναι το Βέλγιο και η Σλοβενία. Υψηλή κυκλοφορία γρίπης καταγράφεται σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) στις όμορες βαλκανικές χώρες, δηλαδή στην Αλβανία, το Κόσσοβο, τη Σερβία και τη Ρουμανία, καθώς και στην Αυστρία. Σε όλες τις άλλες χώρες αναφέρεται ως μέτρια ή ήπια η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός στην Ελλάδα

Συνολικά, έχουν καταλήξει 60 άνθρωποι λόγω των επιπλοκών της γρίπης, ενώ 213 ασθενείς εμφάνισαν σοβαρή μορφή της νόσου και χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο. Από τους 213 ασθενείς, οι 195 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από το σύνολο των ασθενών, μόνο 80 (37,6%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 127 άνδρες και 68 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη και διάμεση ηλικία 66 έτη. Τα 183 (93,8%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 12 (6,2%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 134 στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν, τα 78 (58,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 56 (41,8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Τα 167 (85,6%) από τα 195 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ωστόσο εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 73 (43,7%).

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 9 άνδρες και 9 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη και διάμεση ηλικία 78,5 έτη. Το σύνολο των κρουσμάτων αυτών οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 16 (88,9%) από τα 18 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΥπουργείουΥγείας, αλλά ήταν εμβολιασμένοι ήταν οι 7 (43,8%).

Από τους 60 ανθρώπους που κατέληξαν, οι 33 ήταν άνδρες και οι 27 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη και διάμεση ηλικία 75 έτη. Από τα 56 (93,3%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (6,7%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 57 (95%) από τα 60 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, εξ’ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 23 (40,4%).

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ συνιστούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής ως τους καλύτερους τρόπους προστασίας και αντιμετώπισης της γρίπης, η οποία αναμένεται να κυκλοφορεί στη χώρα μας μέχρι και τις αρχές Απριλίου – η περίοδος γρίπης επίσημα λήγει τον Μάιο κάθε έτους.

Πηγή: protothema