Διατροφή, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονές στο σώμα : 6 τροφές που τις προκαλούν

Φλεγμονές : Γνωρίζατε ότι μπορεί να προκληθούν και από τη διατροφή; Την ίδια ώρα που από τη βιβλιογραφία προκύπτει ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι αιτία για τους καρκίνους. Και να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Μια φλεγμονή που υπάρχει χρόνια στο σώμα μας μπορεί να παίζει ρόλο για πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως είναι ο διαβήτης, καρδιαγγειακά και αυτοάνοσα νοσήματα.

Αρκετοί άνθρωποι συνδέουν τη φλεγμονή με το οίδημα, αλλά η φλεγμονή εκτός από αυτό μπορεί να είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Η φλεγμονή είναι η προσπάθεια του σώματος να προστατευθεί. Ο στόχος είναι να αφαιρεθούν επιβλαβή ερεθίσματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και κατεστραμμένα κύτταρα, ερεθιστικές ουσίες ή παθογόνοι οργανισμοί και να αρχίσει η διαδικασία επούλωσης. Αυτή όμως που  είναι πολύ επιβλαβής είναι η χρόνια φλεγμονή.

Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, μερικές από τις οποίες είναι θανατηφόρες. Η χρόνια φλεγμονή έχει συσχετισθεί με καταστάσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Διατροφή και φλεγμονές

Η διατροφή επηρεάζει την φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα. Έξι από τις τροφές που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό είναι :

Τηγανιτά

Όλα τα τηγανητά έχουν ένα παχύ στρώμα λίπους. Το γνωστό κουρκούτι. Στην πραγματικότητα είναι οι θερμοκρασίες στις οποίες προετοιμάζονται αυτά τα τρόφιμα που κυρίως προκαλούν φλεγμονή.

Τα τηγανητά φαγητά που παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 177-191 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτό το φάσμα, τα τρόφιμα καταλήγουν με υποπροϊόντα γλυκοζυλίωσης στο τελικό προϊόν που είναι πολύ ανθυγιεινό. Το σώμα αντιλαμβάνεται αυτά τα υποπροϊόντα σαν απειλή και ξεκινά μια αντίδραση φλεγμονής.

Τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά

Τα τυποποιημένα τρόφιμα είναι γνωστό ότι περιλαμβάνουν τρανς λιπαρά. Οι εταιρείες μπορεί να άρχισαν την εξάλειψή τους. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να είναι σοφό να ελέγξει κανείς την ετικέτα των συστατικών για υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια ώστε να τα αποφύγει.

Τα τρανς λιπαρά βλάπτουν τα κύτταρα που καλύπτουν από μέσα τα αιμοφόρα αγγεία μας. Φυσικά, αυτό διεγείρει φλεγμονή. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το National Institutes of Health, “Τα ΤΡΑ (Trans Fatty Acid), συνδέονται θετικά με δείκτες συστηματικής φλεγμονής. Η συμβολή των ΤPA επί της φλεγμονής και των συνεπειών για την στεφανιαία νόσο, τον διαβήτη και άλλες ασθένειες είναι βέβαιη”.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν αναγνωρίζει πλέον τα υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια σαν ασφαλή. Θα πρέπει να αποκλείονται κατά την παραγωγή τροφίμων.

Λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά γρήγορα διασπώνται σε σάκχαρα και απορροφώνται από τον οργανισμό.

Τα προϊόντα αυτά προκαλούν επίσης φλεγμονή. Λένε οι επιστήμονες για τα λευκά ψωμιά: ΄Έχουν ραφιναριστεί κατά τέτοιο τρόπο που πηγαίνει ενάντια στη φύση. Έρχεται σε αντίθεση με ό,τι χρειάζεται το σώμα μας. Η διαδικασία βελτίωσης που πολλά από αυτά τα τρόφιμα υποβάλλονται, έχει σαν αποτέλεσμα τον ερεθισμό στο σώμα μας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition συνδέει τα επεξεργασμένα δημητριακά (συμπεριλαμβανομένου του λευκού ψωμιού) με υψηλότερες συγκεντρώσεις των φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα. Εν τω μεταξύ, η ίδια μελέτη αποδίδει χαμηλότερα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών, με την κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως.

Αλκοόλ, τροφές με MSG και γλουτένη η αιτία για τις φλεγμονές

Αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν είναι ένα τρόφιμο, αλλά οι κίνδυνοι που ενέχει για την ανθρώπινη υγεία δεν μπορούν να αγνοηθούν. Συγκεκριμένα, οι δυνητικά επικίνδυνες αντιδράσεις για φλεγμονή προκαλούνται από τη μεγάλη κατανάλωση.

Στη θεωρία, το αλκοόλ δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη αν δεν καταναλωθεί υπερβολικά. Η μεγάλη κατανάλωση, ωστόσο, μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να διεισδύσουν μέσα στο εντερικό τοίχωμα. Η παρουσία των βακτηρίων εκκινεί μία αυτοάνοση αντίδραση που περιλαμβάνει ερεθισμό και φλεγμονή.

Τροφές με MSG

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) πιστεύεται ότι είναι η αρχή για φλεγμονή. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από την αντίδραση δεν είναι γνωστοί, η κατανάλωση MSG πιστεύεται ότι προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Πολλά άτομα παραπονούνται για εξανθήματα, ερεθισμό του δέρματος και φλεγμονή μετά την κατανάλωση της ουσίας.

Με απλά λόγια, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι προσαρμοσμένο για το MSG. Όταν καταναλώνεται, γίνεται πολύ δύσκολο να υποθέσει κανείς τις πιθανές επιπτώσεις του. Αυτό που είναι γνωστό για το MSG είναι ότι αυτή η χημική ουσία μπορεί να επιδεινώσει την αύξηση του σωματικού βάρους, να προκαλέσει πονοκεφάλους, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και είναι δυνητικά επιζήμια για το ήπαρ.

Γλουτένη

Δεν υπάρχει ίσως κανένα άλλο πρόσθετο τροφίμων που να έχει υποστεί τόσο εξονυχιστικό έλεγχο τα τελευταία χρόνια. Η γλουτένη – μια ουσία στα δημητριακά και το σιτάρι – είναι γνωστή για την πρόκληση φουσκώματος ή / και πεπτικών προβλημάτων. Αυτά και άλλα ευρήματα πείθουν όλο και περισσότερα άτομα να σταματήσουν την κατανάλωση της ουσίας.

Οι παρενέργειες που βιώνονται από την γλουτένη – συμπεριλαμβανομένου του τυμπανισμού και των πεπτικών προβλημάτων που αναφέρθηκαν πριν – πιστεύεται ότι εμφανίζονται από μια φλεγμονώδη αντίδραση στο χημικό.

Το συμπέρασμα για ακόμα μια φορά σύμφωνα με τα παραπάνω είναι σωστή και υγιεινή διατροφή. Ολικής αλέσεως προϊόντα και μη επεξεργασμένα και τηγανιτά.

Πηγή: enimerotiko