Γιατροί, Διαιτολόγος

Παιδιά που ανταμείβονται με φαγητό έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν συναισθηματική υπερφαγία

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD,MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος- Ερευνητής

Τηλ. Επικοινωνίας: 24210-31737

www.dietetics.com.gr

Γονείς οι οποίοι ανταμείβουν τα παιδιά τους με φαγητό μπορεί, χωρίς να το γνωρίζουν, να μαθαίνουν τα παιδιά τους να εξαρτώνται από το φαγητό για την διαχείριση των συναισθημάτων τους. Επιστήμονες από το Aston University της Μ. Βρετανίας μελέτησαν μεθόδους που χρησιμοποιούσαν γονείς να ταΐζουν τα παιδιά τους από 3 έως 5 ετών.

Στη πορεία οι επιστήμονες μελέτησαν αυτά τα παιδιά σε ηλικίες από 5 έως 7 ετών έτσι ώστε να κατανοήσουν κατά πόσο οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν οι γονείς των παιδιών επηρέασαν και δημιούργησαν συναισθηματική εξάρτηση από το φαγητό.

Οι επιστήμονες επέβαλαν τα παιδιά της έρευνας σε κατάσταση ήπιου στρες, χωρίς τα παιδιά να αισθάνονται πείνα, και μελέτησαν το αν θα προτιμήσουν να καταναλώσουν ένα σνακ ή να παίξουν με παιχνίδια. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν συναισθηματική κατανάλωση φαγητού σε παιδιά ηλικιών 5 έως 7, που οι γονείς τους χρησιμοποιούσαν το φαγητό ως ανταμοιβή ή ασκούσαν υπερβολική πίεση και έλεγχο στα παιδιά τους με το φαγητό.

Συνεπώς, ασυνείδητα οι γονείς διδάσκουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίζουν διαφορετικά συναισθήματα μέσω του φαγητού με αποτέλεσμα να αναπτύξουν συναισθηματική υπερφαγία στο μέλλον.