ΠΑΙΔΙ

Το παιδί μου “κόλλησε” τη γρίπη. Πρέπει να ανησυχήσω;

Η έξαρση της εποχικής γρίπης παρατηρείται παραδοσιακά μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου, με κορύφωση της δραστηριότητας του ιού το μήνα Φεβρουάριο.

Τρόποι μετάδοσης

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος που αποβάλλονται με την ομιλία, το βήχα και το πτέρνισμα. Πολλά από τα σταγονίδια είναι δυνατόν να αιωρούνται στο χώρο για αρκετή ώρα και να μεταφέρονται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου από τον άρρωστο. Επίσης, η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει μέσω των επιφανειών (χέρια, πόμολα, παιχνίδια, τηλέφωνα, γραφεία κ.ά.) που μολύνονται από τα ίδια τα σταγονίδια και φέρουν τον ιό ζωντανό για δύο ώρες περίπου.

Χρόνοι επώασης και μετάδοσης

Ο χρόνος επώασης, ο χρόνος δηλαδή που μεσολαβεί από την επαφή με τον ιό μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων, κυμαίνεται από 1 έως 4 ημέρες. Οι ενήλικες είναι μεταδοτικοί μία ημέρα πριν εκδηλώσουν συμπτώματα και για 5-7 ημέρες μετά. Τα παιδιά μεταδίδουν τη νόσο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, 2-3 ημέρες πριν και 8-10 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα

Η γρίπη χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια έναρξη έντονων συμπτωμάτων όπως υψηλού πυρετού, έντονης κόπωσης, μυαλγιών, αρθραλγιών, πονοκέφαλου και βήχα, τα οποία συνήθως διαρκούν από 2 έως 7 ημέρες. Συνοδά συμπτώματα από το γαστρεντερικό όπως ναυτία, έμετοι και διάρροια είναι κοινά στα παιδιά, ενώ σπανίζουν στους ενήλικες.

Προστασία από τον ιό

– Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε σκεπάστε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντηλο και πετάξτε το αμέσως μόλις το χρησιμοποιήσετε. Αν δεν διαθέτετε χαρτομάντηλο, μην χρησιμοποιείτε την παλάμη σας κατά το βήχα-πτέρνισμα, αλλά την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα.
– Τηρήστε τη σωστή υγιεινή των χεριών. Το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών περιορίζει τη διασπορά των παθογόνων μικροοργανισμών. Πλένετε τα χέρια σας απαραιτήτως πριν και μετά την κατανάλωση τροφής, τη χρήση τουαλέτας ή το πτέρνισμα. Αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια, γιατί, αν ο ιός βρίσκεται στα δάχτυλά σας, εύκολα μπορείτε να τον εναποθέσετε στην αναπνευστική σας οδό, είτε μέσω της μύτης είτε μέσω του στόματός σας.
– Διδάξτε στα παιδιά σας τους παραπάνω τρόπους υγιεινής και προστασίας.
– Τρώτε συχνά και ποιοτικά γεύματα. Μία σωστή, ισορροπημένη διατροφή, αποτελεί το κλειδί για την ενίσχυση του οργανισμού.
– Ασκηθείτε συστηματικά. Η άσκηση σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην ευεξία και τη μακροζωία.
– Δώστε σημασία στην ξεκούρασή σας: ο οργανισμός πρέπει να είναι ξεκούραστος για να αντέξει τις επιθέσεις των λοιμογόνων παραγόντων. Ακόμη και ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να σας ταλαιπωρήσει περισσότερο από το κανονικό, αν ο οργανισμός σας είναι εξουθενωμένος.
– Εξασφαλίζετε καλό αερισμό των κλειστών χώρων στους οποίους βρίσκεστε.
– Μην διατηρείτε πολύ υψηλή θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους, έτσι ώστε ο οργανισμός σας να εξοικειωθεί με το κρύο. Η ιδανική θερμοκρασία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 22-24° C.
– Αποφεύγετε το συγχρωτισμό: μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και αποστασιοποιηθείτε, στο μέτρο του δυνατού, από τις κοινωνικές εκδηλώσεις.
– Χρησιμοποιείτε ειδικά αντιβακτηριδιακά σκευάσματα (μαντιλάκια, υγρά καθαρισμού κτλ) για την απολύμανση των χεριών, όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού.

Εάν αρρωστήσετε:

1) Μείνετε σπίτι μέχρι την πλήρη ανάρρωσή σας. Όταν είσαστε άρρωστοι, παραμένετε πιο ευπαθείς στις λοιμώξεις και μπορείτε να τις μεταδώσετε σε τρίτους.
2) Τρώτε άφθονα ωμά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ένζυμα. Όλα προστατεύουν τα κύτταρα – συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ανοσοποιητικού σας συστήματος – από βλάβες και από τις τοξίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της λοίμωξης. Καταναλώνετε ζεστές δυναμωτικές σούπες (κοτόσουπες, χορτόσουπες, κρεατόσουπες), οι οποίες ενισχύουν την ενυδάτωση και διευκολύνουν την πέψη.
3) Ενισχύστε τον οργανισμό σας με υγρά. Φροντίστε να καταναλώνετε ημερησίως τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών (εκ των οποίων 6-8 να είναι νερό). H μεγάλη ποσότητα υγρών θα ενυδατώσει τον οργανισμό σας και θα αυξήσει τη διούρηση, ώστε να αποβληθούν με τα ούρα μικρόβια και τοξίνες, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στη διάλυση των εκκρίσεων του αναπνευστικού.
4) Αποφύγετε τη λήψη αντιπυρετικών, εκτός εάν παρουσιάζετε υψηλό πυρετό και νιώθετε έντονα καταβεβλημένοι. Ο πυρετός αποτελεί ένα χρήσιμο όπλο του οργανισμού κατά του «εισβολέα», διότι ενεργοποιεί τον ανοσολογικό μηχανισμό και ελαττώνει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

Παρόλα τα μέτρα πρόληψης που χρησιμοποιούμε ως ασπίδα προστασίας έναντι του ιού της γρίπης, συχνά δεν καταφέρνουμε να νικήσουμε τον εχθρό! Αν και η γρίπη κατά την παιδική ηλικία είναι συνήθως μία αυτοπεριοριζόμενη νόσος χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, καταβάλλει έντονα τον οργανισμό. Ειδικά οι γονείς, θα έδιναν τα πάντα για να μην έρχονται αντιμέτωποι με την εικόνα του μικρού τους στο κρεβάτι να «λιώνει» από τον βήχα και τον πυρετό. Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζετε, πως η χορήγηση αντιβίωσης δεν ενδείκνυται σε ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη. Η άσκοπη χορήγηση της αντιβίωσης αυξάνει την αντοχή των μικροβίων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αποτελεσματικότητά της. Λάβετε υπόψη, ότι παρόλο που η αντιβίωση μπορεί να αντιμετωπίσει τις βακτηριακές επιπλοκές τις γρίπης όταν εμφανιστούν (πχ ωτίτιδα, βρογχίτιδα κτλ), δεν έχει την ικανότητα να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας, ώστε να ανταποκριθεί στην «μάχη» κατά του εισβολέα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;
Ο ιός της γρίπης προσβάλλει πιο εύκολα έναν καταπονημένο οργανισμό. Σκοπός μας είναι η ενίσχυση του οργανισμού πριν έρθει αντιμέτωπος με τον ιό, μέσω της πρόληψης. Πέραν των μεθόδων προστασίας που προαναφέρθηκαν, ολιστική ενίσχυση του οργανισμού επιτυγχάνεται μέσω της Ομοιοπαθητικής. Η Ομοιοπαθητική, κινητοποιώντας τη ζωτική δύναμη του ίδιου του οργανισμού, τον ενδυναμώνει και τον βοηθά να ανακτήσει τη χαμένη του ισορροπία, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευκολία τους μελλοντικούς κινδύνους. Επίσης, προσφέρει μεγάλη βοήθεια, τόσο στο να μειώσει τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων της οξείας φάσης, όσο και στην αποφυγή αλλά και καταπολέμηση των επιπλοκών της γρίπης, αν εμφανιστούν. Και όλα αυτά χρησιμοποιώντας ουσίες από τη φύση, που δεν προκαλούν εθισμό και δεν έχουν παρενέργειες όπως τα χημικά φάρμακα. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά σε όλες τις ηλικίες, αλλά ιδιαίτερα στα παιδιά, ως αγνοί οργανισμοί που είναι. Θα εκπλαγείτε συνειδητοποιώντας ότι το μικρό σας, μετά την ενίσχυση του οργανισμού του μέσω της Ομοιοπαθητικής αγωγής, δεν αρρωσταίνει συχνά και παραμένει ενεργό και χαμογελαστό. Κατ αυτόν τον τρόπο, ως γονιός, θα αισθάνεστε ότι έχετε κάνει το χρέος σας απέναντι στο παιδί σας κι αυτό θα σας οπλίσει με κουράγιο και δύναμη για τις νέες μάχες της καθημερινότητας.

Πηγή: kosmarikou.gr/ Παιδίατρος Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου