Γιατροί, Διαιτολόγος, Διατροφή

“Καθιστική Εργασία και Διατροφή” από τον Διατολόγο Γεωργαδάκη Στέφανο

Γεωργαδάκης Γ. Στέφανος

Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, MSc

Τάκη Οικονομάκη 53 με Γκλαβάνη

Τηλ. 2421039147

Κιν. 6988759109

e- mail : stef_bolos@hotmail.com

Το σημερινό, ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον, μας πιέζει συνεχώς για μεγαλύτερη απόδοση, με αποτέλεσμα οι ώρες εργασίας μας να αυξάνονται όλο και περισσότερο. Παράλληλα, η ανασφάλεια που προκαλεί η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνουμε, αυξάνει το άγχος και το στρες. Σύμφωνα με έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και δημοσιεύτηκε στην  « Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας » (AJE),  ο μέσος εργαζόμενος περνάει το 55% του χρόνου του,  καθισμένος σε μία καρέκλα. Η καθιστική εργασία είναι μια από τις κύριες αιτίες παχυσαρκίας και αλλαγής του μεταβολισμού. Επειδή «ου γαρ έρχεται μόνον», επηρεάζεται και η αρτηριακή πίεση καθώς και τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης ανοίγοντας τον δρόμο σε καρδιοαγγειακά και σε άλλα νοσήματα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ή περισσότερα στρεσογόνα γεγονότα στη δουλειά σχετίζονται με αυξημένη κατανάλωση «σνακς» και ελάττωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στις λεγόμενες « έτοιμες τροφές ». Τέτοιου τύπου γεύματα χαρακτηρίζονται από χαμηλή διατροφική, αλλά ιδιαίτερα υψηλή θερμιδική αξία, με αποτέλεσμα να βλάπτουν αντί να ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί εργαζόμενοι καταφεύγουν στη κατανάλωση σκευασμάτων πολυβιταμινικών και συμπληρωμάτων διατροφής, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί , πως η απαραίτητη, καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν αντικαθίσταται από τη λήψη σκευασμάτων.

Μία ισορροπημένη διατροφή προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια στον οργανισμό,
βοηθά στην ικανότητα συγκέντρωσης, καταπολεμά την κόπωση, αυξάνει την πνευματική εγρήγορση αλλά και βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Αντίθετα μία  « κακή » διατροφή μπορεί εκτός των άλλων να οδηγήσει και  σε εκνευρισμό, να αυξήσει το αίσθημα της κόπωσης και οι εργαζόμενοι να έχουν μία γενικότερα κακή διάθεση, η οποία συχνότατα έχει και αρνητικό αντίκτυπο στην δουλειά τους.

Οπωσδήποτε κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να ξεκινάει την ημέρα του τρώγοντας ένα καλό πρωινό, αφού είναι το γεύμα της ημέρας που πρέπει να μας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας. Το καλό αυτό και  υγιεινό πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει αμυλούχα τρόφιμα ( π.χ. ψωμί, φρυγανιές, κράκερ, δημητριακά, μπισκότα ), φρούτα και γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα ( γάλα ή γιαούρτι ή τυρί ). Στη συνέχεια, απαραίτητο είναι να υπάρχει ένα δεκατιανό / σνακ,  στο χώρο εργασίας το οποίο δεν έχει επιπτώσεις ούτε στην υγεία, ούτε στην σιλουέτα μας. Αντιθέτως, αυξάνει την απόδοσή μας και μειώνει το στρες που προκαλείται από τον καθημερινό φόρτο εργασίας. Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, λίγα κράκερς ή κριτσίνια, ένα φρούτο εποχής, λίγα αποξηραμένα δαμάσκηνα ή έστω ακόμα και ένα τοστ με κασέρι άπαχο και γαλοπούλα είναι ορισμένες εύκολες λύσεις, οι οποίες θα « ξεγελάσουν » την πείνα μας,  μέχρι να καθίσουμε στο μεσημεριανό τραπέζι. Στη συνέχεια μιας εργάσιμης ημέρας, ένα σωστό διατροφικά  γεύμα θα πρέπει να περιέχει το κυρίως φαγητό ( όσπρια ή λαδερό ή ψάρι ή κρέας ή ζυμαρικό ) μαζί με σαλάτα εποχής. Τυρί θα υπάρχει στο τραπέζι μας μόνο με όσπρια, λαδερά και ζυμαρικά και ποτέ με ψάρι ή κρέας. Φρόνιμο θα είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση ψωμιού μαζί με ζυμαρικά ή αμυλούχα φαγητά. Θα πρέπει να μασάμε αργά και να σηκωνόμαστε από το τραπέζι πριν νιώθουμε ότι έχουμε χορτάσει.  Σνακ θα πρέπει να υπάρχει και το απόγευμα, το οποίο μπορεί να είναι ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι με μέλι ή ένα μικρό γλυκό ( όχι καθημερινά  όμως) καθώς η επιθυμία για γλυκό μετά τη μεσημεριανή ανάπαυση είναι έντονη. Το βραδινό θα πρέπει να είναι λιτό. Μπορεί να είναι η μισή ποσότητα από το μεσημεριανό φαγητό, είτε δύο τοστ με ένα ποτήρι γάλα ή μία σαλάτα εποχής με λίγο τυρί ή 1 μικρό τόνο σε νερό και μία φέτα ψωμί ή ακόμα και ένα αβγό βραστό,  με σαλάτα εποχής και μία φέτα ψωμί. Υψίστης σημασίας είναι η επαρκής κατανάλωση νερού. Ένας ενήλικας θα πρέπει να πίνει 35 ml νερού / κιλό σωματικού βάρους,  για να ενυδατώνεται σωστά ο οργανισμός.

Τέλος το «μυστικό» , που δεν πρέπει να παραβλέπεται, είναι η σωματική άσκηση. Άσκηση και καλή διατροφή πάνε μαζί. Όλοι οι εργαζόμενοι  μπορούν να συμπεριλάβουν στην καθημερινότητα τους και την φυσική άσκηση. Μισή με μία ώρα περπάτημα ή τρέξιμο τρεις φορές την εβδομάδα προσδίδει σωματική και ψυχική υγεία. Παράλληλα υπάρχουν και απλές ασκήσεις οι οποίες μπορούν να γίνονται  στις  ώρες εργασίας. Η απλούστερη όλων είναι να σηκώνεστε συχνά από την καρέκλα σας ( λ.χ. για να μιλήσετε με τους συναδέλφους σας ), θέτοντας ως στόχο να είστε όρθιοι επί 2 έως 5 λεπτά ανά ημίωρο εργασίας. Δεν χρειάζονται ούτε πολύπλοκες δίαιτες, ούτε ακριβός  αθλητικός εξοπλισμός, αλλά μικρές και απλές αλλαγές στις καθημερινές  μας , μέχρι τώρα συνήθειες, που σταδιακά θα μας οδηγήσουν σε ένα άλλο δρόμο. Τον δρόμο  προς την υγεία και την ευεξία.