Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Στους 8 οι θάνατοι από γρίπη

Σε κλοιό γρίπης φαίνεται ότι έχει μπει για τα καλά η Ελλάδα ενώ την ίδια στιγμή μακραίνει ο θλιβερός κατάλογος των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είκοσι τέσσερα (24) σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ κατέληξαν οκτώ (8) άτομα, τα περισσότερα εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα.

Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως ταμέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας συνιστούν ακόμη και σήμερα να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός ειδικά σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Γενικές προφυλάξεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Πώς μεταδίδεται

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Πρόληψη

Αποφύγετε συγχρωτισμό με πολλά άτομα σε κλειστούς μη αεριζόμενους χώρους .
Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα .

Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν .

Μείνετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας, μετά από το φτάρνισμα ή από το καθαρισμό της μύτης σας .Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών .

Επιμελής καθαρισμός και απολύμανση με απλά καθαριστικά / απολυμαντικά μέσα των ειδών κοινής χρήσης (πόμολα , λαβές , πάγκοι εργασίας , ακουστικό τηλεφώνου , επιφάνειες , παιχνίδια των παιδιών κ.λ.π ) που έρχονται σε επαφή και μολύνουν τα χέρια σας .

Αποφύγετε την επαφή των μολυσμένων χεριών με τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας.

Αποφύγετε την έντονη ομιλία κατά τις ανθρώπινες συζητήσεις ή στο ακουστικό τηλεφώνου , διότι τα σταγονίδια διασπείρουν τον ιό .

Ο υγιεινός τρόπος διατροφής ειδικά με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες που θωρακίζουν τον οργανισμό έναντι των ιώσεων .

Πηγή: healthreport.gr