Ελλάδα

Σημαντικές ιατρικές εξελίξεις του 2019

Ομάδα γιατρών και ερευνητών της Cleveland clinic των ΗΠΑ, επέλεξε ορισμένες από τις σημαντικότερες καινοτομίες για τη χρονιά που έφυγε, στον τομέα των ιατρικών εξελίξεων.

Αυτές οι καινοτομίες αναμένεται να  ενισχύσουν την ίαση και να αλλάξουν την περίθαλψη.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην περίθαλψη

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μέρος πια της καθημερινότητας. Στην περίθαλψη αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού με την εφαρμογή της στη λήψη αποφάσεων, στην ανάλυση εικόνων και στην διαλογή του ασθενή. Βοηθά τους γιατρούς να λαμβάνουν σοφότερες αποφάσεις στην περίθαλψη βελτιώνοντας την ακρίβεια της παρατήρησης απεικονιστικών εξετάσεων και μειώνοντας την εξάντλησή τους. Με τη συνεχιζόμενη ενσωμάτωσή της στην περίθαλψη, αυτή έχει γίνει θέμα εξυπνότερης και όχι σκληρότερης εργασίας.

Εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία για την αγωγή κατά του καρκίνου

Η ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο είναι μέθοδος που χρησιμοποιεί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση της νόσου. Ενώ υπάρχει εδώ και καιρό, η παγκόσμια προσπάθεια προς την ίαση συνεχίζει να υπογραμμίζει νέους και καινοτόμους στόχους για αυτή. Με την ανακάλυψη νέων στόχων ανοσοθεραπείας και βιοδεικτών ελπίζεται ότι σύντομα θα υπάρξουν θεραπείες για όλα τα προφίλ καρκίνου.

Καινοτομία στη ρομποτική χειρουργική

Πολλές εγχειρήσεις σήμερα είναι οι λιγότερο επεμβατικές και μικρής διάρκειας που επιτρέπει η επιστήμη. Η προσαρμογή στη χειρουργική μεθοδολογία προέρχεται εν μέρει από την ενσωμάτωση της ρομποτικής. Τα ρομπότ στο χειρουργείο δίνουν στους χειρουργούς καθοδήγηση για εξαιρετική ακρίβεια στην χειρουργική. Η συνεχιζόμενη πρόοδος στον τομέα οδήγησε σε πιο ακριβείς και αποτελεσματικές εγχειρήσεις με βελτιωμένο αποτέλεσμα.

Θεραπείες με βάση το RNA

Θεραπείες που βασίζονται στο RNA είναι η νεότερη καινοτομία στα εργαστήρια των ΗΠΑ και έχουν δείξει τεράστια προοπτική. Η εμπλοκή με γενετικά στοιχεία σε επίπεδο RNA δίνει την δυνατότητα να διακοπεί η γενετική ανωμαλία ενός ασθενή πριν μεταφραστεί σε λειτουργικές ή μη πρωτεΐνες.

Σήμερα οι πιο δημοφιλείς μηχανισμοί της θεραπείας περιλαμβάνoυν την Antisense therapy και την παρεμβολή RNA.

Αυτές οι νέες θεραπείες ερευνώνται σε σπάνιες γενετικές νόσους και στον καρκίνο και τις νευρολογικές νόσους. Οι νέοι μηχανισμοί δράσης ανοίγουν το παράθυρο για πρόοδο και καινοτομία στη θεραπεία.

Προϊόντα για τις συγκεκριμένες ανάγκες ασθενών μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης

Με  χρήση της τρισδιάστατης τεχνολογίας εκτύπωσης οι συσκευές μπορούν τώρα να ταιριάξουν με τις προδιαγραφές ενός ασθενούς. Σχεδιασμένες για να είναι πιο συμβατές με την ανατομία ενός ασθενούς, οι συσκευές που έχουν σχεδιαστεί από τις συγκεκριμένες διαστάσεις αυτού, έχουν δείξει μεγαλύτερη αποδοχή από το σώμα, αυξημένη άνεση και βελτιωμένη απόδοση. Η ποικιλία της τρισδιάστατης εκτύπωσης δίνει στους γιατρούς τη δυνατότητα να παρέχουν πιο βελτιωμένη περίθαλψη με ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιπλοκών. Η τεχνολογία είναι χρήσιμη στο χειρουργικό σχεδιασμό και στην προσθετική. Έχει χρησιμοποιηθεί για πολύπλοκες επεμβάσεις καρδιάς και στη μεταμόσχευση προσώπου που πραγματοποιήθηκε στην Cleveland clinic.

Εικονική πραγματικότητα για ιατρική εκπαίδευση

Αφορά τη χρήση τεχνολογίας υπολογιστών για τη δημιουργία υβριδικών περιβαλλόντων και περιβαλλόντων προσομοίωσης. Η τεχνολογία VR/MR είναι περισσότερα από ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας. Πρόσφατα κατέκτησε την προσοχή επαγγελματιών που θέλουν να τελειοποιήσουν τις ικανότητές τους. Τέτοια προγράμματα δίνουν εκπαίδευση προσομοίωσης που αφορά όλα τα είδη μάθησης- ακουστική, οπτική και κιναισθητική.

Επέκταση του χρονικού παραθύρου για την παρέμβαση σε εγκεφαλικό επεισόδιο

Όσον αφορά την παρέμβαση για το εγκεφαλικό επεισόδιο, η έγκαιρη αντίδραση είναι ζωτικής σημασίας. Μέχρι τώρα, συνιστάτο παρέμβαση εντός περιορισμένου χρονικού πλαισίου. Την περσινή χρονιά δόθηκαν νέες οδηγίες που υποδεικνύουν πιο εκτεταμένο ‘’παράθυρο’’ για την αγωγή. Η επιμήκυνση του παλιού χρονικού πλαισίου αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο αναπηρίας και να παρέχει ευκαιρία ανάκαμψης σε αυξημένο αριθμό μελλοντικών ασθενών.

Διαδερμική αντικατάσταση και επιδιόρθωση βαλβίδων

Η εγχείρηση καρδιάς σήμερα, είναι λιγότερο επεμβατική και περισσότερο ρουτίνας και αποτελεσματική. Με διαδερμική μέθοδο, πολλές φορές δεν χρειάζεται η εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Δυο τεχνικές που γίνονται με αυτό τον τρόπο περιλαμβάνουν την αντικατάσταση και επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας και της τριγλώχινος, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα.

Η εξερεύνηση αυτής της τεχνολογίας σε μεγαλύτερό πληθυσμό ασθενών συνεχίζεται, αλλά με υποσχόμενα μετεγχειρητικά αποτελέσματα η καινοτομία έχει σημαντικές επιδράσεις στο μέλλον της καρδιακής φροντίδας.

Visor για τη διάγνωση εγκεφαλικού επεισοδίου

Στο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο η γρήγορη διάγνωση είναι αναγκαία για αποτελεσματική αντιμετώπιση, καθώς η ανεξέλεγκτη αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα και βλάβη του εγκεφάλου. Για να επιταχυνθεί η διάγνωση, επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν νέα εξελιγμένη τεχνολογία όπως το scanning visor για αιμορραγία, που μπορεί να εντοπίσει την αιμορραγία στον εγκέφαλο. Αποτελεσματικό διαγνωστικό όπλο, χρησιμεύει για επιτάχυνση της διάγνωσης, καθώς ο χρόνος είναι σημαντικός για την αντιμετώπιση.

Πηγές: Cleveland clinic / iatronet