Γιατροί, ΠΑΙΔΙ, Παιδίατρος

Μήπως το παιδί σας έχει αλλεργία στα…Χριστούγεννα;

Κίτσος Νικόλαος

Παιδίατρος

Εξειδικευμένος Παιδοαλλεργιολόγος

Ειδικευθείς-Εξειδικευθείς στη Σουηδία

Μετεκπαιδευθείς στη Μ. Βρετανία

υπ. Διδάκτωρ Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση: Σωκράτους 26-Τοπάλη, Βόλος

Τηλ: 24210-37005

 

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή των παιδιών, που περιμένουν ανυπόμονα.  Ωστόσο οι γονείς των παιδιών με αναπνευστικές αλλεργίες, τροφικές αλλεργίες ή έκζεμα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί την περίοδο των γιορτών χωρίς όμως να τους στερήσουν τη χαρά της εορταστικής περιόδου. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να αποφεύγονται και συμβουλές για τους γονείς που έχουν παιδιά με αλλεργίες.

 

 1. Αρωματικά κεριά 

Η σκέψη αρωματικών κεριών με άρωμα κανέλας ή βανίλιας μέσα στο σπίτι μπορεί να είναι ελκυστική, αλλά δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα σε όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή άσθμα.Οι άνθρωποι που έχουν αλλεργίες σε αεροαλλεργιογόνα, όπως η γύρη ή τα ακάρεα, είναι πολύ ευαίσθητοι στα αρώματα και τον καπνό.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε κεριά από κερί μελισσών.

 

 1. Το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Εάν έχετε αλλεργίες σε αεροαλλεργιογόνα, ο στολισμός του σπιτιού με φυσικό έλατο, μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα (ή χειρότερα μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση). Οι παιδοαλλεργιολόγοι προειδοποιούν αυτήν την εποχή του χρόνου για το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, που είναι στην κυριολεξία αλλεργική αντίδραση στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να συμβούν λόγω της γύρης από τα κουκουνάρια του δέντρου ή από τη μούχλα στο φλοιό του δέντρου. Έτσι, μπορεί να προκληθεί  έκζεμα, από την άμεση επαφή με το δέρμα ή ρινικά συμπτώματα. Η μούχλα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μελέτες δείχνουν ότι το φορτίο μούχλας των νοικοκυριών μπορεί να αυξηθεί έως και 10 φορές όταν υπάρχει φυσικό δέντρο μέσα στο σπίτι. Αλλά ακόμα και ένα τεχνητό δέντρο που  ήταν αποθηκευμένο σε ένα υγρό υπόγειο μπορεί επίσης να φιλοξενεί μούχλα.

Συμβουλή: Μειώστε το φορτίο των αλλεργιογόνων ενός φυσικού δέντρου με καλό χτύπημα/αερισμό (π.χ. μεταφορά στην οροφή του αυτοκινήτου σας).

Ή: Απλά επιλέξτε ένα ωραίο τεχνητό δέντρο.

 

 1. Τζάκι

Τα τζάκια μπορούν να εκθέσουν τα άτομα με άσθμα ή αλλεργίες σε διάφορα αεροαλλεργιογόνα, συμπεριλαμβανομένου του καπνού και της μούχλας.

Συμβουλή:  Το καλύτερο από όλα είναι να αποφύγετε το αναμμένο τζάκι αυτές τις γιορτές.

 

 1. Δώρα-Μάλλινα πουλόβερ

Ένα πουλόβερ είναι ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο δώρο.  Αλλά προσέξτε το είδος υφάσματος/μαλλιού που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα, αν κάνετε δώρο ένα από αυτά τα ογκώδη, ακατέργαστα πλεκτά και ο παραλήπτης του δώρου σας έχει έκζεμα ή ευαίσθητο δέρμα είναι σίγουρο ότι δεν θα το φορέσει ποτέ. Το μαλλί είναι η πιο ακανθώδης γνωστή φυσική ίνα, καθώς το μαλλί των προβάτων έχει ακίδες. Σε πολλούς ανθρώπους προκαλείται φαγούρα και ερυθρότητα όταν το δέρμα τους είναι άμεσα εκτεθειμένο σε μάλλινο ύφασμα. Για τα άτομα με έκζεμα, τα αποτελέσματα είναι ακόμα χειρότερα. Το μαλακτικό μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής και επιδείνωση του εκζέματος.

 Συμβουλή:  Αγοράστε πουλόβερ από μαλλί alpaca, το οποίο είναι εξαιρετικά φιλικό σε  αλλεργικές-ευαίσθητες επιδερμίδες.

 

 1. Εορταστικό τραπέζι

Δεν είναι μυστικό ότι όσοι έχουν αλλεργίες σε τρόφιμα και κοιλιοκάκη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των εορτών. Αλλά ακόμα κι αν έχετε κατανοήσει πλήρως  τις τροφικές αλλεργίες σας και την έννοια της διασταυρούμενης αλλεργίας – θυμηθείτε ότι μια αγαπημένη θεία δεν ζει καθημερινά με αυτούς τους περιορισμούς και μπορεί να τα “θαλασσώσει”. Ζητήστε να διαβάσετε τις ετικέτες των τροφίμων που προσφέρουν στο παιδί σας και να ρωτήσετε τι περιέχει το φαγητό στο εορταστικό γεύμα/δείπνο.

Συμβουλή: εδώ είναι μερικά ύποπτα τρόφιμα που πρέπει να προσέχετε αυτή τη χρονική περίοδο:

 • Σάλτσα της γαλοπούλας: τα συστατικά μπορεί να περιλαμβάνουν σόγια, γλουτένη ή γάλα.
 • Γέμιση: γλουτένη και ξηρούς καρπούς!
 • Αν η οικοδέσποινα δεν γνωρίζει τα περισσότερα συστατικά της συνταγής, καλύτερα να αποφύγετε κάποιο τρόφιμο.
 • Επιδόρπιο: η σοφότερη επιλογή είναι είτε κάποιος να φέρει το δικό του επιδόρπιο είτε να το αποφύγει καθώς τα επιδόρπια περιέχουν σχεδόν πάντα γλουτένη, γαλακτοκομικά, αυγά ή ξηρούς καρπούς.

 

 

Τροφικές Αλλεργίες-Οδηγός Συμβουλών για τις γιορτές

 • Διδάξτε τα παιδιά σας να λένε “όχι ευχαριστώ” σε μη εγκεκριμένα τρόφιμα.
 • Φέρτε γλυκά που εσείς έχετε επιλέξει, έτσι ώστε το παιδί σας να μην αισθάνεται άσχημα. Θα πρέπει να του επιλέξετε κάτι που του αρέσει τόσο γευστικά όσο και οπτικά.  Ένα πακέτο σταφίδες για παράδειγμα ίσως να το απογοητεύσει όταν όλα τα άλλα παιδιά τρώνε cupcakes σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου.
 • Προσέξτε τι δεν γνωρίζουν οι άλλοι.Οι φίλοι και οι συγγενείς μπορεί να ξέρουν πώς να αποφεύγουν τα προφανή αλλεργιογόνα, όπως τα φιστίκια και τα καρύδια στα τρόφιμα, αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν τους κινδύνους της επιμόλυνσης μέσω κοινής χρήσης μαγειρικών σκευών. Μπορεί επίσης να μην είναι εξοικειωμένοι με τις ετικέτες τροφίμων και να μην κατανοούν τη σημασία των προειδοποιήσεων “μπορεί να περιέχει”.
 • Ως γονείς δώστε το παράδειγμα. Τα παιδιά μαθαίνουν από τη συμπεριφορά μας. Το παιδί θα έπρεπε να μάθει μόνο του πώς να αποφεύγει τα αλλεργιογόνα τροφίμων. Θα πρέπει να του διδάξουμε να αποφεύγει τους μπουφέδες, να ελέγχει τις ετικέτες των τροφίμων και να πλένει τα χέρια του τακτικά.
 • Προσφέρετε φαγητά που είναι ασφαλή για το παιδί σας και μπορείτε να τα απολαύσετε και οι υπόλοιποι.