ΠΑΙΔΙ

Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν το μωρό σας βήχει

Ο βήχας είναι συνήθως ένα από τα πρώτα συμπτώματα μίας ίωσης ή ακόμα και ενός απλού κρυολογήματος.

Τις περισσότερες φορές, ο βήχας σταματάει λίγες ημέρες μετά την ίωση. Όμως, μπορεί να διαρκέσει πάνω από δέκα μέρες, έως και όλο τον χειμώνα με εξάρσεις και υφέσεις ενώ άλλοτε εμφανίζεται απρόκλητα χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ίωση.

Ξηρός βήχας

Ο ξηρός βήχας συνήθως οφείλεται σε κρύο ή αλλεργίες.

Υγρός βήχας

Οφείλεται σε αναπνευστική ασθένεια που συνοδεύει μια βακτηριακή λοίμωξη. Ο υγρός βήχας προκαλεί φλέγμα ή βλέννα (που περιέχει λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση των μικροβίων) που σχηματίζονται στους αεραγωγούς του μωρού.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Σε αυτή την περίπτωση ο βήχας είναι ξηρός και σπασμωδικός. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εκδηλώνεται όταν οξέα του στομάχου μετακινούνται ανοδικά προς τον οισοφάγο. Ο βήχας λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνήθως είναι πιο έντονος σε ύπτια θέση (ανάσκελα) ή μετά το φαγητό. Τυπική ένδειξη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι ο βήχας που εμφανίζεται αμέσως μόλις το μωρό ξαπλώνει για να κοιμηθεί.

Εάν ένα νεογέννητο βήχει πολύ και επίμονα τον χειμώνα μπορεί να έχει αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), μια ιογενή λοίμωξη για βρέφη . Αν το μωρό είναι μεγαλύτερο του ενός έτους, ο βήχας είναι λιγότερο ανησυχητικός και συχνά δεν σηματοδοτεί τίποτα περισσότερο από ένα κρυολόγημα.

Τι να κάνετε όταν μωρό βήχει

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο βήχας του μωρού προέρχεται από κρυολόγημα ή γρίπη είναι συνήθως η βουλωμένη μύτη ή μύτη που «τρέχει» και ο πονόλαιμος. Ο βήχας είναι συνήθως ξηρός, αλλά ανάλογα με τη σοβαρότητα του κρυολογήματος, το μωρό σας μπορεί να έχει κνησμό βλεννογόνου ή και ελαφρύ πυρετό τη νύχτα.

Εάν ο βήχας είναι επίμονος και έντονος που δεν επιτρέπει στο μωρό να φάει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους γονείς να μη χορηγούν μόνοι τους φάρμακα στα μωρά ειδικά κάτω των 6 ετών και να επιλέγουν φυσικές θεραπείες για το βήχα όπως μέλι (για μωρά από ενός έτους και πάνω) και σταγόνες αλατόνερου ενώ βοηθάει η χρήση υγραντήρα στο παιδικό δωμάτιο.

Πηγή: mothersblog