Γυναίκα

Καθυστέρηση περιόδου: 7 αιτίες πλην της εγκυμοσύνης

Αν δεν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, η τακτική περίοδος αποτελεί ένδειξη υγείας. Αν δεν θέλετε όμως να τεκνοποιήσετε και η περίοδός σας καθυστερεί, είναι χρήσιμο να αναζητήσετε τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Δείτε επτά πιθανούς λόγους που καθυστερεί η περίοδος:

  1. Σημαντική απώλεια βάρους ή υπερβολική άσκηση: Αν ο ΔΜΣ βρίσκεται κάτω από 18,5 σημαίνει ότι είστε λιποβαρής και μπορεί να χάνετε περιόδους. Σοβαρές καταστάσεις, όπως η ανορεξία και η βουλιμία, μπορούν επίσης να προκαλέσουν καθυστέρηση. Η φύση έχει προνοήσει ώστε να αποτραπεί μία εγκυμοσύνη σε ακραίες καταστάσεις, όπως το έντονο στρες, εμποδίζοντας την ωορρηξία.
  2. Υποθαλαμική αμηνόρροια: Εμφανίζεται σε νεαρές ασθενείς με φυσιολογικά γεννητικά όργανα, και υποθάλαμο υποφυσιακό σύστημα, αθλήτριες, χορεύτριες και γυναίκες με έντονο στρες. Οι διαταραχές του υποθαλάμου και των υποφυσικών ορμονών είναι ποικίλες, αλλά το χαρακτηριστικό είναι η υψηλή κορτιζόλη. Η υποθαλαμική αμηνόρροια μπορεί να προκληθεί από ένα σοκ, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
  3. Προβλήματα θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει τον μεταβολισμό και αλληλεπιδρά με τα άλλα συστήματα του σώματος προκειμένου να υπάρχει ομαλή λειτουργία. Ο υπερθυρεοειδισμός όπως και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην περίοδο.
  4. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Οι ωοθήκες δεν παράγουν όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ένα ωοθυλάκιο για να ωριμάσει, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην έχει ωορρηξία. Το αποτέλεσμα είναι η ασταθής περίοδος ή η απουσία περιόδου.
  5. Αντισύλληψη: Τα αντισυλληπτικά χάπια ή το σπιράλ μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση της εμμηνορρυσίας. Η περίοδός σας μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο για να επανέλθει, αλλά το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα συμβεί χωρίς πρόβλημα εντός λίγων μηνών.
  6. Χρόνιες παθήσεις: Κάθε χρόνια νόσος που μένει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία προκαλεί στρες στον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες περιόδους.
  7. Πρόωρη εμμηνόπαυση: Γυναίκες κάτω των 40 ετών με ορμονικά προβλήματα, μπορεί να περνάνε πρόωρη εμμηνόπαυση, γνωστή και ως πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Εκτός από την απουσία περιόδου, οι γυναίκες ταλαιπωρούνται από εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και κολπική ξηρότητα.

Πηγή: womenshealthmag.com