ΠΑΙΔΙ

«Το κορδόνι με τους ηλίανθους»: Η εξαιρετική ιδέα που διευκολύνει τη ζωή γονιών με παιδιά ΑμεΑ

Τα ταξίδια με αεροπλάνο μπορούν να γίνουν μια αρκετά στρεσογόνος διαδικασία, ακόμα και για έναν ενήλικα που έχει ταξιδέψει αρκετά.

Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο πολύ μπορεί να αγχώσουν ένα παιδί που αντιμετωπίζει μια διαταραχή όπως ο αυτισμός.

Με βάση αυτό το σκεπτικό αρκετά αεροδρόμια -και όχι μόνο- ανά τον κόσμο προβαίνουν σε μία κίνηση ευαισθησίας και δίδουν σε οικογένειες με παιδιά με αθέατες αναπηρίες την ευκαιρία να αποφύγουν ουρές και αναμονή, με σκοπό να μειώσουν το στρες και την ένταση που μπορεί να βιώνουν τα παιδιά τους.

To πράσινο κορδόνι με τους ηλίανθους

Τι κάνουν ακριβώς; Δίνουν στην οικογένεια ένα πράσινο κορδόνι για τον λαιμό με ηλίανθους, έτσι ώστε όποιος το βλέπει να ξέρει ότι αυτή η οικογένεια χρήζει προτεραιότητας.

Ονομάζεται «SunFlower Lanyard» και εξασφαλίζει καλύτερη εξυπηρέτηση σε άτομα που την έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με το BBC, οι επιβάτες με την ειδική ένδειξη μπορούν να έχουν, μεταξύ άλλων, περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους στους ελέγχους ασφαλείας και την επιβίβαση, σαφείς οδηγίες για κάθε στάδιο του ταξιδιού και τη δυνατότητα να μη χωριστούν καθόλου από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους ακόμα και αν πρόκειται για ενήλικες.

Γιατί επέλεξαν τον ηλίανθο

Όπως διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα της οργάνωσης που ξεκίνησε την ιδέα του Sunflower Lanyard, hiddendisaobilies.com, επέλεξαν ως σύμβολό τους τον ηλίανθο για να εκφράσουν ευτυχία, θετική αύρα και δύναμη. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρίσιμο λουλούδι, ενώ παραμένει και φυλετικά ουδέτερο. Τα χρώματα είναι επίσης επιλεγμένα με προσοχή, καθώς το φωτεινό κίτρινο και το έντονο πράσινο είναι εύκολα ορατά από μακριά.

Πότε ξεκίνησε η ιδέα για το κορδόνι με τους ηλίανθους

Το «μέτρο» αυτό ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 στο αεροδρόμιο  Γκάτγουικ στο Λονδίνο και δεν αφορά μόνο σε παιδιά, αλλά και ενήλικα άτομα που μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτισμό, Αλτσχάιμερ, προβλήματα όρασης ή ακοής και γενικώς δυσκολίες στη μετακίνηση και όχι μόνο.

Έκτοτε, περισσότερα αεροδρόμια -και εκτός Αγγλίας- έχουν υιοθετήσει την παραπάνω τακτική, ενώ στο σκηνικό έχουν αρχίσει και εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες παροχής αγαθών, ακόμα και σούπερ μάρκετ!

Η συγκινητική μαρτυρία

Εμείς διαβάσαμε στη σελίδα της Alexandra Kalantzi στο Facebook την εμπειρία μιας οικογένειας με το κορδόνι των ηλίανθων στο αεροδρόμιο της Μάλαγα και συγκινηθήκαμε βαθιά.

«Βλέπετε το κορδόνι με τους ηλίανθους που φοράει αυτή η μητέρα;
Της δόθηκε στο αεροδρόμιο της Μάλαγα στην Ισπανία από βοηθούς εδάφους.

Σκοπεύει να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτή την όμορφη οικογένεια υπάρχει ένα άτομο με μια «αδυναμία». Το παιδί τους είναι αυτιστικό.

Το σήμα αυτό χρησιμοποιήθηκε για να βοηθηθεί επαρκώς η οικογένεια από όλους και έτσι προσπέρασαν τις ουρές και το παιδί παρέμεινε ήρεμο.

Έτσι, εάν βρεθείτε ποτέ οπουδήποτε και όχι μόνο στα αεροδρόμια και συναντήσετε κάποιον με αυτόν τον ιμάντα, αφήστε τον να προχωρήσει στις ουρές.
Είναι μια ευγενική χειρονομία.
Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιος μπορεί να έχει περισσότερες δυσκολίες από εμάς.
Μπορούμε έτσι να βοηθήσουμε ώστε η ζωή τους να γίνει λίγο πιο εύκολη για αυτούς τους ανθρώπους.

(Ανάρτηση – μεταφρασμένη από τα Ιταλικά – της Kim Baker) Kimbaker)»

Πηγή: infokids.com.cy