Γιατροί, Ουρολόγος

Σεξουαλικές Διαταραχές και Υπογονιμότητα Ζευγαριού: Ο Φαύλος Κύκλος

Δρ. Κουτσιαρής Επαμεινώνδας

Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

www.manclinic.gr

Δρ. Καλογήρου Ιωάννης

Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

www.womanclinic.gr

 

Πολλές φορές πίσω από τη δυσκολία που έχει το ζευγάρι να τεκνοποιήσει κρύβονται σεξουαλικές δυσλειτουργίες είτε του άνδρα είτε της γυναίκας. Επίσης, η ίδια η παρατεταμένη προσπάθεια του ζευγαριού για το πολυπόθητο αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλικά προβλήματα. Φαύλος κύκλος !

Όσο ο χρόνος περνάει η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού σταδιακά αλλάζει. Ο αυθορμητισμός και τα ερωτικά παιχνίδια δίνουν την θέση τους σε προγραμματισμένες επαφές, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες με αποτέλεσμα η ευχαρίστηση και η ανεμελιά να μετατρέπεται σε αγωνία για το αποτέλεσμα. Όταν μάλιστα τα σεξουαλικά προβλήματα προυπήρχαν της προσπάθειας τότε έτσι και αλλιώς οι επαφές είναι αραιές καθιστώντας τη σύλληψη αρκετά δύσκολη υπόθεση.

Οι πιο συνηθισμένες δυσλειτουργίες στον άνδρα είναι οι διαταραχές στύσης και εκσπερμάτισης ενώ στη γυναίκα είναι οι διαταραχές επιθυμίας και διέγερσης. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες 3 στις 10 γυναίκες που επισκέφθηκαν ιατρεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εμφάνιζαν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα ενώ οι άνδρες εμφάνιζαν διαταραχές στύσης κατά την περίοδο της προσπάθειας σύλληψης σε ποσοστό που έφτανε μέχρι το 40%!

Ο φαύλος κύκλος μπορεί να σπάσει αρκεί το ζευγάρι να μιλήσει και να απευθυνθεί στους ειδικούς! Πλέον οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες δεν είναι θέμα ταμπού, συζητιούνται και θεραπεύονται καθιστώντας τόσο το ζευγάρι ξανά ερωτικά ενεργό όσο και το στόχο της γονιμότητας γεγονός ρεαλιστικό και εφικτό!