ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, Μαγνησία

Θετική ανταπόκριση γυναικών σε δωρεάν εξετάσεις στο Βελεστίνο

Θετική ήταν η ανταπόκριση των ενδιαφερομένων γυναικών στο Βελεστίνο, στο κάλεσμα του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου για τις Ημέρες Πρόληψης.

Το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στο Βελεστίνο στις 5 Νοεμβρίου 2019, περιελάμβανε ενημέρωση και κλινική εξέταση μαστού για τις γυναίκες, καθώς και σπιρομετρήσεις και ελέγχους αναπνευστικής λειτουργίας για όλους.

Οι γυναίκες εξετάσθηκαν από τους γενικούς χειρουργούς,  Αγγελική Γιοβάννη και Κωνσταντίνο  Μαραβέγια , ενώ όλοι οι ενδιαφερόμενοι υποβλήθηκαν σε σπιρομετρήσεις από την πνευμονολόγο Αγγελική  Ψαθά. 

Ήταν μία σημαντική συνεργασία όλων των φορέων για τη συμβολή στη προαγωγή της πρωτοβάθμιας υγείας και  μια συνδιοργάνωση με την Κλινική ΆΝΑΣΣΑ, το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και τον Σύλλογο Γυναικών Βελεστίνου “Υπέρεια Κρήνη”.

Το παραπάνω πρόγραμμα υγείας υπενθύμισε σε όλες τις γυναίκες τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού και σε γυναίκες και άντρες την αξία του προληπτικού ελέγχου για τη σωστή αναπνευστική λειτουργία.

Αναγκαία  είναι η αφύπνιση των γυναικών, αναφέρει η κα Γιοβάνη και προσθέτει: «Δυστυχώς, αν και ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που θεραπεύεται αν διαγνωστεί έγκαιρα, υπάρχουν γυναίκες στην ύπαιθρο- και μιλάμε για το Βελεστίνο που χιλιομετρικά από την πόλη του Βόλου είναι κοντινή απόσταση-που έχουν χρόνια να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο. Μετά την ενημέρωση και την ψηλάφηση βρήκαμε τέτοια περιστατικά», και συμπλήρωσε πως εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι εν λόγω εξετάσεις σε ορισμένες γυναίκες, τα ευρήματα πιθανώς να καθυστερούσαν να γίνουν αντιληπτά.

Η ίδια επεσήμανε πως η πρόληψη και η ενημέρωση των γυναικών θα πρέπει να είναι κυρίαρχα και τόνισε πως είναι αναγκαία η αφύπνιση των γυναικών προκειμένου να υποβάλλονται σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο και συνέστησε στις γυναίκες:  Η αυτοψηλάφηση πρέπει να γίνεται κάθε μήνα από κάθε γυναίκα και είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Βοηθά έγκαιρα να καταλάβει η γυναίκα τη μεταβολή του μαστού της και να απευθυνθεί σε ειδικό χειρουργό, προκειμένου να διαγνωστεί εάν υπάρχει κάποια κακοήθεια. Η παρατήρηση, επίσης, είναι σημαντικό κομμάτι.

Η ίδια η γυναίκα μπορεί έγκαιρα να αντιληφθεί αλλαγή μεγέθους, τράβηγμα της θηλής στο μαστό ή μία ερυθρότητα ή εκροή υγρού από τη θηλή που είναι κάποιες ενδείξεις, οι οποίες έγκαιρα μας οδηγούν στην πρόγνωση του καρκίνου του μαστού, υπογράμμισε η ίδια ως προς τα βήματα που πρέπει να κάνει μία γυναίκα μόνη της. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο αυξάνονται και τα ποσοστά.

Η συντονίστρια του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, Αντωνία  Χασιώτη  αναφέρει : «είναι τιμητικό για μας, που για άλλη μια φορά ειδικοί ιατροί της κλινικής “‘Ανασσα” πρόσφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους προσπαθώντας να αναδείξουν την αξία της πρόληψης .  Η πρόληψη, με ανάλογες δράσεις, μπορεί να φτάσει σε κάθε μικρή κοινωνία ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Αυτό που μένει είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην αξία του προληπτικού ελέγχου. Το ΚΕΠ υγείας θα προσπαθεί πάντα να αναδεικνύει ανάλογες δράσεις ,ώστε να υιοθετηθούνται από όλους τους δημότες υγιείς συμπεριφορές με σκοπό τη διατήρηση της υγείας .

Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν, το σύλλογο γυναικών Υπέρεια Κρήνη, τούς εθελοντές του τομέα υγείας και τους εργαζομένους στο Βοήθεια στο Σπίτι».