ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ

Πώς βλέπει κάποιος με καταρράκτη, γλαύκωμα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας (εικόνες)

Ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι τρεις πολύ συχνές οφθαλμολογικές παθήσεις που προκαλούν σημαντικές αλλοιώσεις στην όραση.

Καθεμιά από τις τρεις παθήσεις προσβάλλει διαφορετικό τμήμα του οπτικού συστήματος κι έτσι οδηγεί σε διαφορετικά συμπτώματα.

fusiologiki orasi

Καταρράκτης

Με τον όρο καταρράκτης περιγράφεται η θόλωση του φακού του ματιού. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών καταρράκτη αφορούν ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Υπολογίζεται ότι ποσοστό πάνω από 50% του πληθυσμού εκδηλώνει καταρράκτη μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

Ο φακός του ματιού, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το έγχρωμο τμήμα που ονομάζεται ίριδα, λειτουργεί περίπου όπως ο φακός μιας κάμερας. Εστιάζει το φως στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού, όπου καταγράφεται η εικόνα. Επίσης, ο φακός κινείται και αλλάζει σχήμα ώστε να μπορούμε να βλέπουμε καθαρά και κοντά και μακριά.

Ο φακός του ματιού αποτελείται κυρίως από νερό και πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες είναι διατεταγμένες με τρόπο ακριβή ώστε ο φακός να παραμένει διαυγής και να μπορεί να τον διαπερνά το φως. Όσο μεγαλώνουμε όμως οι πρωτεΐνες μπορεί να αρχίσουν να «κολλούν» μεταξύ τους, θολώνοντας ένα τμήμα του φακού. Αυτή η θόλωση ονομάζεται καταρράκτης. Με την πάροδο του χρόνου, ο καταρράκτης μπορεί να εξαπλωθεί, θολώνοντας μεγαλύτερο τμήμα του φακού και επιδεινώνοντας σταδιακά την όραση.

katarraktis

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων με κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου. Συνήθως οφείλεται στη σταδιακή αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και έχει σαν αποτέλεσμα τη μερική ή και ολική απώλεια της όρασης.

Το γλαύκωμα μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και για χρόνια, με συνέπεια να χάνεται ένα σημαντικό μέρος της όρασης μέχρι ο ασθενής να οδηγηθεί στον οφθαλμίατρο και να διαγνωστεί.

glaukoma

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας χαρακτηρίζεται από την αλλοίωση της κεντρικής όρασης, που είναι απαραίτητη για δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το ράψιμο και η οδήγηση. Προσβάλλει το τμήμα του ματιού που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, το οποίο μας επιτρέπει να διακρίνουμε τις λεπτομέρειες σε μια εικόνα. Δεν προκαλεί πόνο και μπορεί να εξελίσσεται πολύ αργά σε βάθος πολλών ετών.

Βασικό σύμπτωμα της πάθησης είναι η θόλωση της όρασης κεντρικά του οπτικού πεδίου. Σταδιακά, το τμήμα της όρασης που θολώνει επεκτείνεται και παράλληλα τα αντικείμενα μοιάζουν λιγότερο φωτεινά απ’ ό,τι παλιότερα.

ekfulisi wxras kilidas

Πηγή: National Eye Institute (NIH)