Διατροφή

Πικραλίδα: Ένα φυτό με σημαντικά οφέλη για την υγεία σας

Η πικραλίδα είναι φυτό που απαντάται σε όλη την Ευρώπη, πολύ κοινό και στη χώρα μας.

Φυτρώνει παντού: σε λιβάδια, ακαλλιέργητες εκτάσεις, ακόμα και δίπλα στον δρόμο. Είναι ποώδες πολυετές φυτό που τρώγεται και ωμό ως σαλατικό.

Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε αφέψημα πικραλίδας βράζοντας μια κουταλιά της σούπας άνθη σε 150ml νερού για περίπου 30 λεπτά.

Η πικραλίδα είναι γνωστή για τα οφέλη της για την υγεία, καθώς βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας, έχει διουρητική δράση και διευκολύνει τις κινήσεις του εντέρου.

Δείτε αναλυτικά τα οφέλη από την κατανάλωση πικραλίδας:

  • Πλούσια σε βιταμίνη Κ: Η συγκεκριμένη βιταμίνη υποστηρίζει την υγεία των οστών και της καρδιάς. Η πικραλίδα μπορεί να καλύψει πάνω από το 500% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ. Το αφέψημα πικραλίδας προλαμβάνει την ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, η οποία ωφελεί τα οστά, την πήξη του αίματος και τις θρομβώσεις, ενώ βοηθά τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον μεταβολισμό.
  • Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου: Η κατανάλωση αφεψήματος πικραλίδας ή η προσθήκη της σε χυμούς μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με διαβήτη στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, καθώς υποστηρίζει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Το αφέψημα πικραλίδας βοηθά επίσης στην απομάκρυνση της περίσσειας σακχάρου από το σώμα λόγω της διουρητικής δράσης της. Μελέτη διαπίστωσε ότι το φυτό έχει βιοενεργά χημικά συστατικά, όπως οι σεσκιτερπενικές λακτόνες, που έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες.
  • Προστατεύει το συκώτι: Η προσθήκη πικραλίδας στη διατροφή βοηθά το πεπτικό, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της ροής της χολής που παράγεται από το συκώτι. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος και την απορρόφηση των μετάλλων, μειώνοντας παράλληλα τη φλεγμονή. Χρησιμοποιείται κατά των χολόλιθων, του ίκτερου και άλλων ηπατικών παθήσεων.
  • Αντικαρκινική δράση: Μελέτη του 2011 έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά (η πικραλίδα έχει υψηλή περιεκτικότητα), προλαμβάνουν και καταπολεμούν τις βλάβες που προκαλεί η ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, που συμβάλλουν στον καρκίνο και την πρόωρη γήρανση.
  • Βιταμίνη Α: Είναι απαραίτητη για καλή όραση, ομαλή λειτουργία του νευρολογικού συστήματος και υγιή επιδερμίδα. Η βιταμίνη Α είναι αντιοξειδωτικό που μειώνει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν το DNA. Ένα φλιτζάνι πικραλίδας καλύπτει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α.

Πηγή: Medical Daily