Ελλάδα

Άλλοι πέντε νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε μία εβδομάδα – 5 ασθενείς στην εντατική

Ο χειμώνας πλησιάζει, αλλά ο ιός του Δυτικού Νείλου εξακολουθεί να προκαλεί θανάτους στην Ελλάδα.

Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν πέντε ακόμη θάνατοι, φτάνοντας τους 25 από την αρχή της περιόδου.

Σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και 11 εκτός ΜΕΘ.

Ο αριθμός των ασθενών έχει ανέλθει στους 195, έναντι 176 την περασμένη εβδομάδα. Από αυτούς, οι 121 εκδήλωσαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που έχουν προσβληθεί, κατά την τρέχουσα περίοδο, από τον ιό αγγίζει τους 17.000!

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ αναφέρουν πως έως και σήμερα, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Μ.Ε. Θεσσαλονίκης.

Διάγνωση

Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών Υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2019, έως τις 13 Σεπτεμβρίου, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό είχαν καταγραφεί – εκτός από τη χώρα μας – και σε: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκία.

Πηγή: iatronet.gr